Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
A csodálatos eper

Cikkek

A csodálatos eper

Fogyasszunk minél több epret! Nagyon egészséges és a szépségünk otthoni ápolásában vagy akár a fogyókúrában is nagyon hasznos lehet!

Fogyasszunk minél több epret!

Az eper a tavasz egyik legelsőként termő gyümölcse, ráadásul nem kell külföldről hozatni, akár saját kiskertünkben is megterem. Jó tudni, hogy nem csak finom, de nagyon egészséges és a szépségünk otthoni ápolásában vagy akár a fogyókúrában is nagyon hasznos lehet!


Ez a szív formájú, zamatos eper évszázadok óta a tisztaság, a szenvedély és a gyógyítás szimbóluma. Nem véletlenül, hiszen tápanyagban kiemelkedően gazdag. A vitaminok közül található benne A-, C-, E-, K- és többféle B-vitamin is. Ásványi anyagai közül kiemelendő a kálium és a vas, amelyek a vérnyomás szabályozásában, valamint a vérképzésben játszanak szerepet. Ezen kívül tartalmaz még foszfort, kalciumot, magnéziumot, szelént, mangánt, fluort, valamint nyomokban cinket és rezet.


Az eper egyik legismertebb hatása, amit a szervezetünkben kifejt, az a vértisztítás. Rendszeres fogyasztásának következtében csökkenti a koleszterinszintet, meggátolja a zsírlerakódásokat, sóoldó hatásának köszönhetően pedig lényegesen gyorsabban indulnak be a tisztító folyamatok, mint nélküle. Ezért tavaszi, nyár eleji méregtelenítésre kiváló lehet! Az eper fogyasztásával csökkenthetjük az érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét, így kevésbé fenyegetnek bennünket különböző szívbetegségek, az agyér-elmeszesedés, vagy akár a rák kialakulása. Emellett hasznos táplálék kötőszöveti, húgyhólyag-, vese-, vagy májgyulladás esetén is és kifejezetten ajánlott a lábadozás időszakában.


Kiváló fogyasztó szerként is használhatjuk az epret, mert nagyon kevés kalóriát tartalmaz, így szinte bármennyit fogyaszthatunk belőle. Emellett telítettség érzetet okoz, vagyis sokáig nem leszünk éhesek tőle. Hatóanyagai révén azonban nem érezzük fáradtnak vagy gyengének magunkat, mint sok más fogyókúra esetében.
Kismamáknak az eper fogyasztása magas folsavtartalma miatt ajánlott. De tartalmaz jódot is, amely nélkülözhetetlen a magzat hormonális rendszerének fejlődéséhez, valamint szerepe van a gyermek jövendő értelmi szintjének kialakításában, sőt a várandósság megtartásában is.


Dohányosoknak vagy passzív dohányosoknak is érdemes epret fogyasztaniuk. A gyümölcsben található egyik fenolvegyület, az ún. ellagénsav ugyanis csökkenti a többek között a cigarettafüstben nagy mennyiségben jelen lévő karcinogének sejtkárosító hatását. Ráadásul a főzés, sütés nem roncsolja az ellagénsavat, így az epres sütemény, lekvár ugyancsak előnyös élettani hatásokkal rendelkezik.


Sajnos az eper fogyasztását gyakran kísérik piros bőrkiütések is. Ez főleg a kisbabákra érvényes, így nekik inkább ne adjunk belőle egy éves korukig, de utána is először kicsi adagokban, próbaképpen. A felnőtteknél sem ritka a kiütések jelentkezése, főleg akkor, ha nagyon ritkán fogyasszuk az epret. A kiütések azonban hamar elmúlnak. Viszont ha valaki konkrétan tudja, hogy eper-allergiája van, akkor kerülendő a fogyasztása, mert súlyos tüneteket is okozhat.

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár