Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Egészség- és környezettudatosság, ahogy ma megéljük

Cikkek

Egészség- és környezettudatosság, ahogy ma megéljük

Mennyire érvényesül mindez a mai kor emberének életében? Milyen tényezők befolyásolják az egészség megőrzéséhez, a prevencióhoz való kapcsolatunkat? Tényleg minden gyermekkorban dől el, vagy leginkább a világról alkotott elképzeléseink határozzák meg választásainkat? Az egészség- és a környezettudatosság témája több ponton találkozik, de egymástól függetlenül is szót érdemel mindkettő. 

A világjárvány, amit úgy tűnik, sikerült magunk mögött hagyni, alapvetően alakította át a mai kor emberének hozzáállását az egészség megőrzéséhez. Vagy csak szeretnénk ezt hinni? A félelem akkoriban társadalmi rétegtől és anyagi helyzettől függetlenül begyűrűzött a mindennapokba, ám ahogy telt az idő, úgy tűnik, elfelejtették sokan, hogy miről szólt akkoriban az életünk. Alapvetően az egészségtudatossággal összefüggésben többféle embertípust és hozzáállást különíthetünk el egymástól, ezekre pedig egy sornyi tényező van hatással. 

A gyorsuló világ alkalmazkodást követel meg mindenki részéről. Aki nem vesz részt ebben, gyakran anyagilag sem tudja követni a változásokat, ez pedig az életminőségen és az egészségi állapoton is megmutatkozik. Persze szép gondolat, hogy akár egy farmon, önellátással is működhet az élet, de a való életben ez csak keveseknek adatik meg a maga kizárólagosságában. 

Hiteles információk az egészségről és a környezetről 

Azt gondolhatnánk, hogy az internet ma már minden háztartásban elérhető, s ennek köszönhetően a tájékozódás sem jelent gondot. Korántsem mindegy azonban, hogy mennyire hiteles forrás mellett döntünk, vagy egyáltalán különbséget tudunk-e tenni a hiteles információk és a kattintásvadász oldalak között. Ezen akár az egészséget illető tudnivalók megszerzése is múlhat. 

Kényszeres vásárlás, fogyasztói anomáliák 

A fogyasztói társadalom maga után hozta a felhalmozás és a kényszeres vásárlási szokások kialakulását. Az akciós ajánlatokkal nap mint nap arra sarkallnak az üzletek, webshopok, hogy most különösen megéri vásárolni. Ugyan a környezetvédelmi szempontok egyre inkább megjelennek az e-kereskedelemben is, ezt pedig a csomagpontos kiszállítás még inkább megtámogatja. Ha tehetjük, érdemes egyszerre többet vásárolni, és utána szünetet tartani. Ez nemcsak az ingyenes kiszállítás apropóján mutatja meg előnyeit, hanem a fogyasztói szokások átalakítását és az indokolatlan felhalmozás elkerülését illetően is. 

Családi norma és értékrend 

A vásárláshoz, az egészség- és környezettudatossághoz való hozzáállást gyakran az a családi norma határozza meg, amit gyermekkorban láttunk. Jó hír, hogy a mai fiatalok egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a bolygó védelmére. Ők gyakran tisztábban látják, mint a felnőttek, hogy a klímaváltozás milyen hátulütőkkel járhat majd saját életüket illetően. Amíg úgy van vele az ember, hogy egyszer majd, a távoli jövőben jelentős éghajlatváltozás megy végbe, addig hajlamos erre valamiféle sci-fi-ként tekinteni. Amint azonban a saját jövő és a gyermekek számára élhető bolygó a tét, akkor bizony másféle megvilágításba kerül a dolog. 

Mi a helyzet a káros élvezeti cikkekkel? 

A legálisan elérhető dohánytermékek és az alkohol a hazai társadalom jelentős részének életét, egészségét befolyásolja. Van az a szint, ahol egészségtudatosságról nem, sokkal inkább függőségről beszélhetünk. Gyakran van ez így annak ellenére, hogy az egyén tisztában van azzal, milyen hatással van az akár nap mint nap fogyasztott káros élvezeti cikk az egészségi állapotára. Az árak emelkedése rendszerint nem érinti a fogyasztás mértékét, ez pedig az egyéb, egészségtudatosságot szolgáló élelmiszerektől, alapanyagoktól veszi el az anyagi forrásokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hazánkban a szenvedélybetegséggel küzdők száma jelentősen meghaladja a nyugati országokban észlelhető mértéket. 

Rendszeres pihenés – jut erre idő?

A kérdés talán nem is az, hogy jut-e rá idő, hanem hogy érdemes-e időt szakítani rá. A munka, a folyamatos küzdelem az időhiánnyal és a túlhajszoltság nemcsak a kiégés kockázatát hordozza magában, hanem az egészségi állapot romlásának veszélyét is. A rendszeres pihenést mindenképp érdemes beiktatni a napokba és egyes időszakokba szintén. A nyaralás ma már nem egyértelmű mindenkinek, néha csak egy hosszú hétvégére vagy egy-egy napos strandolásra futja. Fontos azonban felismerni, hogy a pihenés elsősorban nem anyagi kérdés

Néha elég egy jó könyv ahhoz, hogy néhány órára kiszakadj a valóságból. Az otthoni wellness színtereként kialakított fürdőszoba, a szépségápolásra fordított idő szintén hozzáad az életminőséghez. A természetjárás, a szabadban történő sportolás sem kerül semmibe, mégis nagymértékben befolyásolja a teljesítőképességet, javítja az immunrendszert és segít a lelki egyensúly megteremtésében. Ez utóbbira pedig valljuk be, nagy szükség van a mai világban. 

Főszerepben a szűrővizsgálatok

Az egészségtudatosság a prevenciónál indul. Legyen szó az étrend-kiegészítők rendszeres szedéséről, a szűrővizsgálatok ütemezéséről, a folyadékbevitelről vagy a tányérra kerülő alapanyagokról, a megelőzés mindig fontosabb, mint a már kialakult betegség utólagos kezelése. Az egészségükre tudatosan figyelők gyakran magánegészségügy keretein belül esnek át a szükséges kontroll vizsgálatokon, ezzel ugyan anyagiakat feláldozva, de időtakarékosan, barátságos környezetet választva, s csökkentve a stresszfaktort. 

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: http://www.irisro.org/tarstud2015aprilis/62BravaczIbolya.pdf

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár