Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Egészséges a kávé?

Cikkek

Egészséges a kávé?

Sok ember számára a kávé a nap első és legfontosabb itala, míg mások óva intenek a koffeintartalmú forró italtól. Mit mond a tudomány?

Ludwig van Beethoven minden reggel pontosan 60 kávészemet számolt meg és ebből főzte meg magának inspiráló italát. Honoré de Balzac állítólag naponta akár 50 csészényit is megivott belőle, hogy át tudja írni az éjszakát. I. Erzsébet angol királynő azonban valószínűleg egyszer sem kortyolt belőle hosszú élete során. Ennek oka, hogy uralkodása idején, a 16. században még nagyrészt ismeretlen volt Európában. A kávé alig négy évszázad alatt olyan karriert futott be, hogy a luxuscikkből nélkülözhetetlen mindennapi társsá vált. De vajon egészséges is?

 

Gyógyszer vagy méreg? 

A legelső kávébabokat, amelyek a 16. század végén a tengerészekkel érkeztek Európába, azóta is tartó vita kíséri - még a szakértők körében is -: gyógyszerként hat a kávé, vagy tönkreteszi az egészséget? Az útleírásokban a kávét néha kellemetlennek és keserűnek írják le, ugyanakkor dicsérik az elmére és az emésztésre gyakorolt pozitívumait, valamint a melankólia elleni jótékony hatását. Kezdetben főként gyógyszertárakban volt kapható, azonban minél népszerűbbé vált, annál inkább beárnyékolódott a hírneve is. Különösen a szívbetegeket intették óva az italtól.

De vajon tényleg méreg a szívnek? És mi a helyzet az elmére és lélekre gyakorolt egyéb hatásaival? A tudomány nemrégiben meglepő válaszokat talált ezekre a kérdésekre.  Chahan Yeretzian, a zürichi Alkalmazott Tudományok Egyetemének professzora irányítja a Coffee Excellence Centers központot, a világ legnagyobb kávékutató laboratóriumát, ahol a biológia és az orvostudomány, a kémia és a statisztika, az érzékszervi elemzés és a botanika szakértői dolgoznak együtt.

 

Ki igyon belőle kevesebbet és miért egészséges a kávé?

A koffein elősegíti a kalcium kiválasztását és ezáltal a csontvesztést. Aki csontritkulásban szenved, ne igyon sokat, vagy egyáltalán ne. Ez azokra is vonatkozik, akik rendszeresen szednek szteroidot. Terhes nőknek csak a koffeinmentes kávé ajánlott, mivel a túl sok koffein csökkentheti a baba születési súlyát. Óvatosnak kell lenniük azoknak is, akiknek hajlamosak a magas vérzsírszintre. A kávé növeli a koleszterin és a homocisztein szintjét a vérben. A gyomorérzékenyeknek, akik gyakran szenvednek gyomorégéstől, szintén óvakodniuk kell tőle.

Akik viszont évtizedek óta minden nap isznak kávét, náluk alacsonyabb a kockázattal fordulhat elő számtalan betegségnek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, a depresszió és a demencia. Az egészségjavító hatást különösen két anyagnak tulajdonítják: a koffeinnek és az antioxidánsoknak. Yeretzian szerint az adalékanyagok nélküli instant kávé különösen sok antioxidánst tartalmaz. A robusta több koffeint tartalmaz, mint az arabica. Mivel az instant kávé általában sok robusztát tartalmaz, koffeintartalma is magasabb. 

 

Amikor a kávé megzavarja az alvást 

A legismertebb hatása az, hogy élénkít, érdemes ezért egy ökölszabályt követnünk: délután 4 óra után nincs kávé. Alváskutatók tudják, hogy az esti eszpresszó még akkor is megzavarja a pihenést, akkor is, ha azt hisszük, hogy alszunk, mint a bunda. Azok, akik későn kávéznak, kevésbé mélyen alszanak. Ezért lefekvés előtt legalább hat órával érdemes már elkerülni. Ellenkező esetben reggel kevésbé leszünk pihentek és plusz egy adagra szükségünk lesz, hogy be tudjon indulni a nap.

 

Miért működik a kávé, mint stimuláns

A kávé valóban segíthet ébernek és koncentráltan maradni, ha alváshiányban szenvedünk. Az, hogy az élénkítőszer nem mindenkire egyformán hat, nem csak szubjektív benyomás. Ma már a genetikai információinkból is kiolvasható, ki az, aki különösen érzékeny a koffeinre. A kutató szerint ez az európai emberek körülbelül egyharmada. A koffein az agyban az adenozin receptoraihoz kötődik, így megakadályozza az álmosságérzetet okozó jelet. A kávé tehát nem a gázpedál megnyomásával ébreszt fel, csak a fékeket blokkolja. A kevés alvással járó, megerőltető munkahét alatt a kávé valóban segíthet jobb teljesítményt nyújtani, de használata egy idő után a regenerálódás rovására megy. Így mindenképp tervezzünk be egy nyugodt éjszakájú hétvégét.

 

Kávé a betegségek megelőzésére? 

"A kávétól nem leszel produktívabb, ha jól aludtál" – állítják a szakértők, de az élénkítő hatás feldobja a hangulatot - és úgy tűnik, nem csak rövid távon: a rendszeres kávéfogyasztás megelőzheti a depressziót. A pozitív hatás még tovább is terjedhet. Például azoknál az embereknél, akik egész életükben kávét ittak, kisebb valószínűséggel alakulnak ki olyan agyi betegségek, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. A koffeinnek az idegrendszerre gyakorolt másik hatását már ki is használják a gyógyszergyártók: a fejfájás elleni kombinált készítményekben a koffein akár 70 százalékkal növeli az acetilszalicilsav, a paracetamol, és az ibuprofen fájdalomcsillapító hatását.

A kávéban azonban nem a koffein az egyetlen aktív összetevő. Ezt támasztja alá, hogy a koffeinmentes kávé is rendelkezik pozitív hatásokkal. Ugyanilyen jól véd a 2-es típusú cukorbetegség ellen. A kávé nyilvánvalóan javítja az inzulinhormon iránti érzékenységet, és szervezet jobban fel tudja dolgozni a cukrot. 

 

A szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázata 

Számos tanulmány szerint a kávé a tüdőre és a májra gyakorolt jótékony hatása mellett még a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkenti. De várjunk csak: a kávé nem árt a vérnyomásnak? "A koffein rövid távon növeli a vérnyomást, de hosszú távon nem" – magyarázzák a kutatók. Ha rendszeresen iszod, a szervezeted hozzászokik. A népességre kiterjedő vizsgálatok nem találtak összefüggést a kávéfogyasztás és a magas vérnyomás között. Azoknak azonban, akiknek már túl magas a vérnyomása, mindenképpen beszélniük kell a háziorvosukkal.

Egy nagyszabású felmérés kimutatta, hogy a halálozás kockázata mérsékelt kávéfogyasztás esetén a legalacsonyabb. Más szóval a kávéfogyasztó emberek statisztikailag tovább élnek. Ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül el kell kezdened kávézni. Hiszen sok más tényező is szerepet játszik a várható élettartamban. De ha egészséges vagy, szívesen kávézol és a szervezeted nem reagál rosszul rá, akkor nyugodt lelkiismerettel ihatod tovább.

 

Írta: Balla Réka gyógyszertári szakasszisztens

Forrás: www.apotheken-umschau.de

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár