Az édesburgonya vagy más néven babáta évek óta szerepel az egészséges étrendi ajánlásokban. Korábban elsősorban ára miatt nem került gyakran a kosarakba, mostanra viszont majdnem ugyanannyiba kerül, mint a hagyományos burgonya, így mind többen teszik le mellette a voksot. Ez nem csak anyagi megfontolásból van így, hanem az egészséges életmód apropóján is. Az édesburgonya ugyanis rendkívül gazdag tápanyagokban, sok benne a béta-karotin, ráadásul alacsony glikémiás indexével a súlycsökkentő étrend szerves részévé is válhat.
A gyökérgumós zöldség csak nevében azonos a hagyományos burgonyával, ugyanis mind összetételében, mind például rosttartalmában nagymértékben különbözik attól. Másfélszer annyi rost van benne, mint a burgonyában, de a látásra, emésztésre, vércukorszintre is kiváló hatással van. Lássuk, milyen egészségügyi előnyei vannak a rendszeres édesburgonya fogyasztásnak!
Jótékony hatás a vércukorszintre
Glikémiás index. A kifejezéssel egyre inkább tisztában van a mai kor embere. Természetesen az édesburgonya esetében is szerepe van ennek az értéknek. A közepes glikémiás indexnek köszönhetően ellensúlyozható a szénhidrátok gyors felszívódása, vagyis elkerülhető a hirtelen megugró vércukor érték, majd annak gyors visszaesése. Miért fontos ez? Ha hirtelen leesik a vércukorszint, akkor a legtöbben hajlamosak vagyunk nassolással, vagy egy újabb adag étellel tenni az energia biztosításának érdekében. Ez pedig gyakran egyet jelent a plusz kilókkal és azok minden egészségügyi kockázatával. Az édesburgonya fogyasztásával a vércukorszint változása elnyújtott, lassan emelkedik, majd áll vissza.
Kiváló rostforrás az emésztőrendszer egészségének érdekében
A rostok nagymértékben elősegítik az egészséges emésztést. Nem csak a székrekedés kerülhető el ilyen módon, hanem hozzájárulhat ahhoz is, hogy emésztésed pörögjön. A napi szükséges rostbevitel nők számára körülbelül 25 gramm, férfiaknak 38 gramm. Egy édesburgonya körülbelül 5 gramm rostot tartalmaz. S hogy miért érdemes figyelemmel követni a napi rostbevitelt?
A rostok többféle betegség megjelenésének kockázatát csökkenthetik. Tipikusan ilyen a szív -, és érrendszeri megbetegedés, a cukorbetegség, valamint a már említett székrekedés. Ez utóbbi általánossá válásával akár a daganatos betegség kockázata is megnőhet, így ha nehezen megy a nagydolog, akkor elsőként célszerű a rostfogyasztás mennyiségét emelni. A vastagbélrák rendszerint abból alakul ki, hogy az ott pangó salakanyagokból visszaszívódnak a szervezet számára haszontalan anyagok, hiszen nem tud attól a test a kívánt ütemben megszabadulni.
Béta-karotin a látás épségéért
A számítógép előtt töltött órák gyakran együtt járnak a szem fájdalmával, a szem izmainak fáradtságával és a jól ismert száraz szem szindrómával. Ilyenkor fontos, hogy a konyhában is olyan alapanyagokat részesítsünk előnyben, melyek védik a szemeket. A béta-karotinban gazdag édesburgonya magas antioxidáns tartalma mellett C- és E-vitamint is tartalmaz, ami a szem degeneratív károsodásának megelőzésében segíthet.
Mangánnal a PMS ellen
A premenstruációs szindróma a legtöbb nő számára ismerős jelenség. Fejfájás, rosszkedv, alhasi panaszok, derékfájdalmak, puffadás - a tünetek nem kellemesek, viszont jó hír, hogy táplálkozásoddal sokat tehetsz a megelőzés, vagy legalábbis a panaszok csökkentésének érdekében. 1-5,6 mg mangán már érezhetően javítja a PMS által érintett nők közérzetét és a görcsös tüneteket a ciklus során. Az édesburgonyában mangán is megtalálható, ezért fogyasztása nőként kifejezetten hasznos lehet.
Gyulladások ellen
Az édesburgonyában kolin is megtalálható. Ennek a B-vitaminok családjába tartozó anyagnak szerepe van a krónikus gyulladások leküzdésében, továbbá segíti a tanulási- és memóriazavar csökkentését, az izommozgást is.
Írta: Kiss Anita
Forrás: https://edesburgonya.bio/milyen-hatassal-van-az-edesburgonya-az-emberi-szervezetre/