Cikkek
Milyen ételek kerülnek leginkább a tányérodra a nyári hónapokban? Azok közé tartozol, aki a strandbüfék lángos kínálatának rajongói? Vagy nehezen tudod elképzelni, hogy a friss zöldségeknél és gyümölcsöknél nehezebb ételeket fogyassz a tikkasztó hőségben? A szezonális alapanyagok évszaktól függetlenül nagy népszerűségnek örvendenek, ha másért nem is, a kedvező árak apropóján biztosan.
Milyen ételek kerülnek leginkább a tányérodra a nyári hónapokban? Azok közé tartozol, aki a strandbüfék lángos kínálatának rajongói? Vagy nehezen tudod elképzelni, hogy a friss zöldségeknél és gyümölcsöknél nehezebb ételeket fogyassz a tikkasztó hőségben? A szezonális alapanyagok évszaktól függetlenül nagy népszerűségnek örvendenek, ha másért nem is, a kedvező árak apropóján biztosan.
Nem az árak az egyedüli okai annak, hogy nyáron is szívesen választjuk a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy minél kevesebb idő telik el a leszedés és a fogyasztás között, annál több értékes vitamin és ásványi anyag megtalálható benne. Míg télen a banán, a kivi és a hasonló gyümölcsök sokat utaznak a termőhelyről a boltokba, addig nyáron gyakran reggel leszedik a gyümölcsöt, és pár óra múlva már a piacokon kínálják azokat.
Cseresznyétől a dinnyéig
Míg tavasszal leginkább a szamóca és a medvehagyma számítanak sokak kedvencének, addig júniustól a gyümölcsök rendkívül széles választékával találkozhatunk az üzletekben és a piacokon. Ilyenkor igazi élmény kilátogatni a közeli piacra, ahol a színes kavalkád valósággal lenyűgözi a gyümölcsök és zöldségek szerelmeseit. Ezek az alapanyagok nem csak a vegánok nagy kedvencei, hanem tulajdonképpen mindenkinek, aki fontosnak tartja az egészséges táplálkozást. A rendszerint alacsony kalóriatartalmú alapanyagokgondoskodnak arról is, hogy sikerüljön megszabadulni a felesleges kilóktól, és a szervezet mégis ellátott legyen minden szükséges vitaminnal és ásványi anyaggal.
A cseresznye és a megy mellett a lédús barackok is kiváló alapanyagnak számítanak. A dinnyefélék szezonja júliusban érkezik el, de természetesen a szilva és a füge sem hiányozhatnak nyáron a kínálatból. Érdemes időnként gyümölcsnapokat is beiktatni az étrendbe, melyek kifejezetten jó szolgálatot tehetnek a nyári tikkasztó hőségben.
Zöldséges ételek a bombaformáért
Szinte nincs is olyan zöldség, amely ne jelenne meg a nyári szezonális alapanyagok között. Izgalmas mártogatósokat készíthetsz például csicseriborsóból vagy különféle zöldségekből, melyeket szintén zöldségekkel fogyaszthatsz, kihasználva a nyers alapanyagokban rejlő erőt. Zöldség-és gyümölcsprés segítségével extra vitaminbombához juthatsz, mely egész szervezetedre kifejti majd jótékony hatásait. A zöldséges rakott ételek, a párolt zöldségek, a friss alapanyagokkal elegyített teljes kiőrlésű tészták legalább olyan jó választásnak bizonyulnak, mint a zöldség curry vagy a teljes kiőrlésű liszttel panírozott zöldségfalatkák. A legjobb az egészben az, hogy húsmentesen, gyomorkímélő módon lakhatsz jól, ráadásul alakbarát finomságok kerülhetnek akár sajt kertedből a tányérodra.
Nem véletlen, hogy napjainkban minden korábbinál többen érdeklődnek a kertészkedés, a konyhakert optimális kialakítása iránt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mindennapi rohanásból is remek kikapcsolódás lehet az, ha otthonod közvetlen környezetében termesztesz paradicsomot, salátát, vagy foglalatoskodsz a gyümölcsfák gondozásával. Egészen más érzés a saját kertből a konyhába került alapanyagok feldolgozása, mintha valamelyik bevásárlóközpontból érkeznének a zöldségek.
Saláták minden mennyiségben
A friss zöldségek és salátafélék felhasználásával bármikor gyorsan összedobhatsz egy egészséges salátát. Ha azonban attól tartasz, hogy kizárólag salátaleveleket fogsz rágcsálni, érdemes nyitottan gondolkodni, és kicsit elmélyedni a gasztronómiában. A salátákat feldobhatod quinoa használatával, ami értékes összetevőket és rengeteg fehérjét tartalmaz. Darabolj uborkát, paprikát, paradicsomot, cukkinit a salátához. A tartósítókkal és cukorral teli öntetek helyett azonban inkább a házilag összeállított típusok javasoltak. Néha elég egy kis olíva olaj, tökmagolaj, de keverheted ezeket almaecettel, mustárral, borssal és zöldfűszerekkel is. A hummusz vagy az aprítógépben könnyen elkészíthető zöldségkrémek szintén krémesebbé és könnyebben fogyaszthatóvá teszi még a nyers zöldségeket, salátákat is.
Smoothie: trendi és szuperegészséges!
S ha már friss alapanyagokról esett szó, akkor nem mehetünk el a smoothie készítése mellett. Ma már extra erős motorral ellátott smoothie gépek közül válogathatsz, de egy hagyományos turmix gép is megfelelő lehet. Ha nincsen otthon, akkor a megfelelő edényben botmixerrel is krémes állagúvá varázsolhatod az összetevőket.
S hogy mit érdemes a smoothie készítésekor felhasználni? Tulajdonképpen bármilyen zöldséget, gyümölcsöt. Tény azonban, hogy a gyümölcsös változatok kedveltebbek, mint a zöldturmixok, de ez utóbbiak is fenséges ízvilágot képviselhetnek a megfelelő alapanyagok megválasztásával. A bébi spenót vagy fodros kel például remek döntésnek bizonyulnak, melyeket akár banánnal is társíthatsz. A banán egyébként fagyasztva is kiválóan felhasználható, ugyanis krémessé, szinte jégkrém-szerűvé teszi az italt.
A rostfogyasztás fokozásának érdekében tehetünk zabkorpát az gyümölcsökhöz, az omega-zsírsavak szintjének emelése pedig lenmagpehely hozzáadásával érhető el. Megéri az olyan superfood-okat is kipróbálni, mint például a maca por vagy a moringa por, hiszen extra energiával és mikrotápanyag mennyiséggel látják el a szervezetet.
A nyári szezonális zöldségekre, gyümölcsökre tehát célszerű úgy gondolni, mint egészségünk őreire. Ha korábban nem is fogyasztottál túl sokat belőlük, mindenképpen érdemes tudatosan tekinteni rájuk, és minél nagyobb mennyiséget beiktatni étrendedbe. Nem csak kirobbanó formában érezheted majd magad, hanem a plusz kilóknak is gyorsan búcsút mondhatsz.
Írta: Kiss Anita
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.