Cikkek
Ha természetes alapanyagokból készült bőrápoló szereket használunk, szó szerint jól érezhetjük magunkat a bőrünkben. Nem is gondolnánk, hogy éppen azok a finomságok tehetnek a legtöbbet bőrünk egészségéért és szépségéért, amelyeket naponta rágcsálunk.
Ha természetes alapanyagokból készült bőrápoló szereket használunk, szó szerint jól érezhetjük magunkat a bőrünkben. Nem is gondolnánk, hogy éppen azok a finomságok tehetnek a legtöbbet bőrünk egészségéért és szépségéért, amelyeket naponta rágcsálunk.
Avokádó: Az avokádó fehérjében és rostban rendkívül gazdag, emellett tartalmaz telítetlen zsírsavakat is, illetve A- és B-vitaminokat. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, a foszfor, a vas, a nátrium, valamint a kalcium és a magnézium. Magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szernek bizonyul a száraz és ekcémás bőr számára. Az avokádó javíthat a bőr árnyalatán is, mert a telítetlen zsírok segítenek a bőr felső rétegének megtartani a nedvességet. Az avokádóolaj kiváló hidratáló hatással rendelkezik, és olyan bőrproblémákra is megoldást nyújt, mint a pikkelysömör, a bőrgyulladás, a horzsolások, sebek, időskori foltok, és hegek. Az avokádó Omega-9 zsírsavai enyhítik a bőr pirosságát és irritáltságát, és segítik a sérült sejtek regenerálódását. A gyümölcs emellett növeli a kollagén termelést, amely által az arcbőr feszesebb és rugalmasabb lehet.
Kókuszdió: A kókuszdió nagyon tápláló és gazdag vitaminokban, többek között C-, E-, B1-, B3-, B5- és B6-vitaminban, rostokban és ásványi anyagokban, például vasban, szelénben, nátriumban, kalciumban, magnéziumban és foszforban. A kókuszolaj számos esetben felhasználható. Nemcsak a konyhában, hanem az egészségügyben és a szépségápolásban is jó hasznát vehetjük. A kókusz, kókuszolaj a haj- és bőrápolásban fontos szerepet tölthet be tápanyagai révén. Hajunk fényesebb és egészségesebb lesz általa, bőrünk pedig feszesebb és ránctalanabb. A kókuszolajat évszázadok óta használják a sebgyógyulás felgyorsítására, hiszen gyorsítja az újra hámosodási folyamatokat, és serkenti a kollagén termelődését. Az égési sebek gyógyulásában is rendkívül hatékony. Fényvédőként is hatásos, hiszen a kókuszolaj 30%-kal kevesebb UV-sugarat enged a bőr felületére.
Banán: A banán olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek az egészséges bőr és haj számára. C- és B6-vitamin tartalma segíti a bőr erősségének és rugalmasságának fenntartását, antioxidáns és mangán tartalma pedig meggátolja a bőröregedést. A-vitamin tartalmának köszönhetően hidratálja a bőrt. A lábápolásban is rendkívül hasznos, hidratáló hatása miatt ugyanis megszünteti a sarok bőrének repedezettségét. C-vitamin tartalma által megszünteti a fakó bőrt, elmulasztja a pattanásokat és a kiütéseket. A banán segíti a ráncok kialakulásának késleltetését, és fiatalon tartja a bőrt.
Sárgarépa: A sárgarépában található vitaminok, különösen az A-vitamin, a béta-karotin a megfáradt bőrt gyorsan élettelivé varázsolják, és energiával töltik fel. A sárgarépa képes eltüntetni bőrünk ráncait is, de fontos hatása van a ráncok kialakulásának megelőzésében is, úgy, hogy hidratálja a bőrt. Véd az UV-sugarak ellen is, fényvédő hatással rendelkezik. Szabályozza a faggyúmirigyek működését, és felgyorsítja a sejtek termelődését, ezáltal bőrünk pattanásmentes és puha lehet.
Uborka: Az uborka A-, B- és C-vitamin tartalma révén erősíti az immunrendszert, energiával látja el szervezetünket, szinte megfiatalítja testünket. Magas kálium, magnézium és szilícium tartalma révén megfiatalítja a fáradt bőrt. A csukott szemhéjra helyezett uborka segít csökkenteni a gyulladásokat és a duzzanatokat. Házilag is készíthetünk belőle arcpakolást, amely a zsírosodásra és gyulladásra hajlamos bőr gyógyírja lehet.
Mandarin: A mandarin az egyik leggazdagabb vitamintartalmú gyümölcs, kifejezetten a C-vitamin tartalma magas. A mandarin C-vitamin tartalma miatt stimulálja a kollagén termelését a bőrben. A kollagén egy olyan protein, amely a bőr rugalmasságáért felel. Ezért a ránctalan, ragyogó bőrért érdemes minél többet fogyasztani ebből a gyümölcsből.
Papaya: A papaya gazdag olyan antioxidáns tápanyagokban, mint a karotinok, a C-vitamin és a flavonoidok; ezeken kívül B-vitaminokat, folsavat, pantoténsavat, káliumot, magnéziumot, és rostokat tartalmaz. Gazdag A-vitamin és papain forrás, amelyek által a gyümölcs segít az elhalt hámsejtek eltávolításában. A papayának alacsony a nátriumtartalma, ezért visszatartja a vizet, hidratálja a bőrt. Fogyasztásától a bőr puha, ruganyos és sima lesz. A papaya rendszeres evése vagy használata belülről erősíti meg a bőrt, így az fényes marad. A nyers papayából készült arcpakolások képesek arra, hogy megszabadítsanak a pattanásoktól. Pépes papayával kezelhetőek a fekélyek és a töredezett sarkak, és természetes bőrradír is. Külső alkalmazásával a bőr elszíneződése is megszüntethető. Héjával nem csak az arc, de a lábak is fehérebbé tehetők. A papaya megfiatalítja a bőrt, csökkenti az öregedés jeleit.
Írta: Kármán Nikola
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.