Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
gránátalma és homoktövis

Gránátalma és homoktövis: Két bogyó, ami megvédi a szervezetet

Ahogy a hideg, borongós őszi napok beköszöntenek, mi is elkezdünk jobban odafigyelni a szervezetünk megerősítésére. Ebben a felkészülésben két igazi szuperhősre is támaszkodhatunk: a gránátalmára és a homoktövisre. Bár mindkettő messziről jött növény, ma már itthon is könnyen elérhetőek, és az emberi szervezet számára felbecsülhetetlen értékű tápanyagokat hordoznak. Ezek a gyümölcsök nem csupán finomak, hanem igazi gyógyító erővel bírnak. Cikkünkben most annak járunk utána, miért érdemes beiktatni étrendünkbe e két szuperélelmiszert.

Gránátalma, az isteni gyümölcs

 

A gránátalma története évezredekre nyúlik vissza. Az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak már ismerték és használták gyógyító tulajdonságai miatt. A mitológiában a termékenység és a bőség szimbóluma volt, de a gyógyászatban is nagyra becsülték, különösen a gyulladáscsökkentő hatásáért. A gránátalma szívében rejtőző apró, rubinszínű magok igazi kincsesbányát jelentenek.

 

A gránátalma tele van erős antioxidánsokkal, amelyek hatékonyan védenek a szabadgyökök károsító hatásai ellen. Ezzel hozzájárulnak a sejtek egészségének megőrzéséhez és a krónikus betegségek, mint például a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez. A gránátalma leve különösen gazdag ebben a vegyületben, és fogyasztása bizonyítottan segít csökkenteni a vérnyomást és javítja a véráramlást. Az antioxidánsok mellett a gránátalma jó forrása a C-vitaminnak, a K-vitaminnak és a káliumnak is, amelyek mind fontosak az immunrendszer és a csontok egészségéhez. A gránátalma gyulladáscsökkentő hatását a benne lévő punicalagin nevű vegyületnek köszönheti, amely segít enyhíteni az ízületi gyulladásos panaszokat.

 

Hogyan fogyasszuk a gránátalmát?

 

A gránátalma magjait önmagában is fogyaszthatjuk, salátákba, joghurtba vagy reggeli zabkásába szórva. A frissen facsart gránátalmalé az egyik legjobb módja a jótékony hatások élvezésének, bár fontos, hogy a cukrozatlan változatot válasszuk. A gránátalma kivonat étrend-kiegészítő formájában is elérhető, kapszula vagy folyadék formájában, ami praktikus lehet, ha nem jutunk hozzá friss gyümölcshöz.

 

A gránátalma felnyitása sokak számára egy igazi kihívásnak tűnik. Pedig a folyamat sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, és ha egyszer elsajátítjuk a technikát, a gyümölcs élvezete is sokkal nagyobb lesz. A gránátalma felbontásához valójában nincs szükség semmilyen különleges eszközre, csupán egy éles késre, egy tál vízre, és egy kis türelemre.

 

A legelterjedtebb és leghatékonyabb módszer a víz alatti felbontás. Ez a technika minimalizálja a fröcskölést és a foltokat, amelyek a gránátalma rubinszínű levéből származhatnak. Első lépésként vágjuk le a gyümölcs tetejét, a korona részét. Ezzel egyrészt stabilabbá tesszük a gyümölcsöt, másrészt feltárjuk a belső részeket elválasztó fehéres hártyákat. Ezek a hártyák adnak támpontot a következő vágásokhoz.

 

Ezután, a gyümölcsöt függőlegesen tartva, vágjunk sekély, körülbelül fél centiméter mély vágásokat a gyümölcs héjába, a hártyák mentén haladva. Általában 4-6 ilyen vágás elegendő. Fontos, hogy ne vágjuk át a gyümölcsöt teljesen, csak a héjat, hogy ne sérüljenek a belső magok.

 

A következő lépéshez készítsünk elő egy tál vizet. Merítsük a gránátalmát a vízbe, és óvatosan, a vágások mentén törjük szét a gyümölcsöt. A magok a vízben válnak el a hártyáktól, és a tál aljára süllyednek. A fehér hártyadarabok felúsznak a víz felszínére, így könnyedén le lehet őket szűrni vagy kanállal eltávolítani. Miután az összes magot kiszedtük, egyszerűen öntsük le a vizet a tálból, és a magok már fogyaszthatók is. 

 

Homoktövis, a vitaminok királya

 

A homoktövis, egy apró, narancssárga bogyós növény, amely a fagyos északi területeken is megél, valóságos csoda. Hosszú évszázadok óta használják a tibeti, kínai és orosz népi gyógyászatban, különösen az immunrendszer erősítésére és a betegségek megelőzésére.

 

A homoktövis vitathatatlanul a C-vitamin egyik leggazdagabb természetes forrása, akár 10-szer több C-vitamint tartalmazhat, mint a citrom. A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, és segít a testnek felvenni a harcot a vírusokkal és baktériumokkal szemben. De a homoktövis ennél jóval többet tud. A benne lévő A-, E-, K-vitamin és a B-vitaminok teljes tárháza teszi igazán különlegessé. Az A-vitamin a látásért felel, az E-vitamin erős antioxidáns, a K-vitamin pedig a véralvadásban játszik kulcsszerepet.

 

A homoktövis ritka forrása az omega-7 zsírsavnak, ami különösen jótékonyan hat a bőrre és a nyálkahártyákra. Segít a bőrszárazság, a pikkelysömör és az ekcéma tüneteinek enyhítésében, és belülről táplálja a bőrt. A gyümölcs olaja egyre népszerűbb a kozmetikai iparban is, köszönhetően regeneráló és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak.

 

Hogyan fogyasztható a homoktövis?

 

A homoktövis fogyasztása nem feltétlenül egyszerű, hiszen a bogyók íze rendkívül savanyú. Ezért leggyakrabban feldolgozott formában kerül az asztalunkra. Készíthető belőle szörp, lekvár vagy tea, de a legkoncentráltabb formája a homoktövis olaj vagy a gyümölcs velője. A homoktövis ital viszonylag ízletes módja az értékes hatóanyagok bevitelének. Ezek a termékek megtartják a bogyók jótékony hatásait, és könnyen beilleszthetők a mindennapi étrendbe. Kapszula és tabletta formájában is kapható, ami kényelmes megoldás a C-vitamin-pótlásra a téli hónapokban.

 

A gránátalma és a homoktövis két olyan gyümölcs, amelyek tökéletesen kiegészítik egymást. Míg a gránátalma erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásával védi a szervezetet a sejtszintű károsodások ellen, addig a homoktövis a vitaminok és zsírsavak gazdag forrásaként az immunrendszer megerősítésében és a bőr egészségének fenntartásában nyújt segítséget. 

 

Mindkét gyümölcs fogyasztása hozzájárul a vitalitás megőrzéséhez a hideg időben. Érdemes tehát keresni őket a piacon, bioboltokban, vagy akár a gyógyszertárakban, hogy kihasználjuk a természet adta gyógyító erejüket. Az alapanyagok nem csupán az ízlelőbimbóinkat kényeztetik, hanem valódi védőpajzsot jelentenek a tél kihívásai ellen.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás:

https:// egeszsegestest.hu/index.php/eletmod/28-a-granatalma-ezert-egeszseges

https:// egeszsegestest.hu/index.php/eletmod/38-homoktovis-a-kertben-termo-gyogyszertar



Kategóriák
Kívánságlista
Kártyám
Belépés
Kosár