Cikkek
A grapefruitot több ezer éve esszük és alkalmazzuk különféle betegségek megelőzésére, kezelésére. Nem véletlenül, hiszen különleges íze mellett fontos jótékony egészségügyi hatásai vannak. Sőt, egyes szakemberek úgy vélik, hogy akár ugyanolyan hatékony is lehet, mint néhány gyógyszer.
A grapefruitot több ezer éve esszük és alkalmazzuk különféle betegségek megelőzésére, kezelésére. Nem véletlenül, hiszen különleges íze mellett fontos jótékony egészségügyi hatásai vannak. Sőt, egyes szakemberek úgy vélik, hogy akár ugyanolyan hatékony is lehet, mint néhány gyógyszer.
A rutafélék családjába (Rutaceae) családjába tartozó grapefruit (Citrus paradisi) fája a narancsfához hasonlóan 4-6 méter magasra nő. Sűrű lombú, levelei sötétzöldek, fényesek, majdnem csupaszok, nagy virágai fehérek. A gyümölcse nagy, 10-15 cm átmérőjű is lehet, színe citromsárga vagy enyhén pirosas. A gyümölcs húsa ehető, édes, savanykás, kicsit fanyar, kesernyés ízű a benne lévő limonoid típusú keserűanyagok miatt. Mintegy két évszázada nemesítették a Karib-térségben, valószínűleg a narancs és a citrancs keresztezésével. Ezzel az elnevezéssel először a XIX. század elején jelent meg Barbadoson és Jamaicában. Ma a grapefruit mindenütt előfordul, ahol más citrusféléket is termesztenek.
A grapefruitmag jótékony hatásait már ötezer éve is ismerték, az európai népi gyógyításban a XVII. században jelent meg. Mintegy húsz évvel ezelőtt egy floridai orvos fedezte fel sokadszorra gyógyító hatását, amikor megfigyelte, hogy a gyümölcs magjai az általa készített komposztban nem rothadnak el. Az azóta végzett kutatások nyomán a magból ma már kivonatot készítenek, amelynek felhasználási területe igen széles. Hatóanyagai elpusztítják a kórokozók citoplazmájának membránját, a klinikai vizsgálatok szerint 800 féle vírus és baktérium, 100 fajta gomba, és bizonyos paraziták ellen is hatékonyak, úgy, hogy az emberi szervezetet eközben nem károsítják. Mellékhatást csak az okozhat, ha a megengedett adagot négyezerszeresen túllépi valaki. Sikeresen alkalmazzák már gyomor- és bélpanaszok esetén, torok- és orr-fülfertőzések, különböző gombás megbetegedések kezelésénél, de hatásos a fogínygyulladás és a hüvelyfertőzés gyógyításában is.
A grapefruit a citrusfélék közé tartozik. Ismert róla, hogy fokozza néhány általános használatban lévő gyógyszer, például vérnyomáscsökkentő, nyugtató, immunszupressziós szer hatását, de önmagában is pozitív hatással bír a szervezetünkre nézve. Így többek között fontos lehet a fogyókúrázók számára, hiszen felgyorsítja, hatásosabbá teszi a kilók leadását. Hatása egyrészt a rostok magas folyadékfelvevő képességén alapul, mivel azok a folyadék hatására a gyomorban megduzzadva teltségérzetet keltenek. Másrészt képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, így a koleszterinszintre is kedvező hatással bír.
A máj méregtelenítésében is fontos szerepe van. A máj megtisztításával a káliumban dús gyümölcs a vérünket is tisztítja. A savas vért lúgosabbá teszi. Pozitívan hat a szív működésére, a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik. A grapefruit bioflavonjai között hesperidint és rutént is tartalmaz. Ezek az anyagok közvetlenül a sárga héj alatt vannak, a fehér részben, és elősegítik a kapilláris erek regenerálódását. Ezeknek az ereknek a károsodása, eldugulása először a veséken érezteti hatását, ezért a gyümölcs rendszeres fogyasztása a vesékre és a húgyutakra is jó hatással van.
A Kalifornia Egyetem szakembereinek vizsgálata szerint azok az egerek, amelyek magas zsírtartalmú étrend mellett tiszta, rostmentes grapefruit levet fogyasztottak, 18 százalékkal kevesebb súlyt szedtek magukra, mint azok, amelyek ugyanilyen étrend mellett vizet ittak. A gyümölcslevet fogyasztó rágcsálóknak emellett a vércukor-, az inzulin-, valamint a triaciglicerol-szintjük is javult. A kutatást vezető Andreas Stahl és Joseph Napoli egyaránt meglepődött az eredményeken, jóllehet a hollywood-i diétákban már felbukkant a grapefruit jótékony hatása, ám ennek eddig semmilyen tudományos bizonyítéka nem volt. A mostani kísérlet során a szakemberek hat csoportra osztották a vizsgált egereket. Az kontrollcsoport tagjai csak vizet ittak, a többi csoport pedig különféle koncentrációjú grapefruit levet kapott. A vizsgálat végén azok az egerek, amelyek magas zsírtartalmú étrenden éltek és higított grapefruit levet ittak, nem csak kevésbé híztak meg, de a vércukor- és az inzulinszintjük is jelentős javulást mutatott. A szakemberek két olyan egércsoportot is összehasonlítottak, amelyek közül az egyik olyan bioaktív összetevőket kapott a grapefruit lébe keverve, amely a súlycsökkentésben fontos szerepet játszik, a másik pedig metformint, ami egy vércukorszint csökkentő orvosság. A vizsgálat végén kiderült, hogy ugyanolyan étrend mellett a két csoport között nem mutatkozott különbség, vagyis a grapefruitlé ezek szerint ugyanolyan mértékben képes csökkenteni a vércukorszintet, mint a receptre felírt orvosság.
Az Unipatika Gyógyszertáraiban számos grapefruitból készült szer kapható belső és külső használatra egyaránt, amelyek segíthetnek megelőzni és leküzdeni egyes betegségeket, egészségügyi problémákat. Szerezze be Ön is, és legyen „természetesen” egészséges!
Írta: Kármán Nikola
Források: www.wikipedia.hu; www.vital.hu; www.hazipatika.com
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.