Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
Hanyagoljuk a grillszezont, akár rákkeltő is lehet a grillhús!

Cikkek

Hanyagoljuk a grillszezont, akár rákkeltő is lehet a grillhús!

Bár a nyár nagy slágerei a grillhúsok, jól tesszük, ha ezeket inkább mellőzzük az étrendünkből. Szakemberek szerint ugyanis a grillezett, túlsütött húsok, köztük leginkább a vörös húsok rákkeltőek lehetnek.

Bár a nyár nagy slágerei a grillhúsok, jól tesszük, ha ezeket inkább mellőzzük az étrendünkből. Szakemberek szerint ugyanis a grillezett, túlsütött húsok, köztük leginkább a vörös húsok rákkeltőek lehetnek.

 

Szakemberek szerint a grillezett és a füstölt húsok veszélyesek lehetnek. Egyes vizsgálatok szerint azok a nők, akik rendszeresen fogyasztanak ilyen táplálékokat, sokkal nagyobb gyakorisággal szenvednek emlőrákban, mint mások. Az észak-karolinai egyetem kutatói tizenhét éven keresztül vizsgálták ezt. Összesen 1508 nő életét követték nyomon. Ez idő alatt összesen 597 haláleset történt, ebből 237 nő halálozott el emlőrák következtében. A kutatók úgy vélik, hogy a grillezett és füstölt húsok fogyasztásának köze lehet a mellrák kialakulásához, huszonhárom százalékkal növelheti meg ennek a kockázatát.             

 

Egy másik tanulmány a hamburgerfogyasztás veszélyeire hívta fel a figyelmet. Iowa-i kutatók szerint a szalonna és a steak rendszeres fogyasztása is káros lehet a nők egészségére. A szakértők úgy vélik, hogy a magas hőmérsékleten készített ételek, vagyis a grillezett és a bő, olajban, zsírban sütött táplálékok a szervezetben veszélyes folyamatot indítanak be, nők esetében a mellrák, míg férfiak esetében a prosztatarákesélyeit növelik meg.            

 

Amerikai kutatók szerint nagyobb a halálozási kockázata azoknak is, akik sok vörös vagy feldolgozott húst esznek, pláne, ha ezeket túl is sütik. Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei által 1995-ben kezdődött az a felmérés, amelyben félmilliónál több, 50 és 71 év közötti férfi és nő étkezési szokásait és egészségi állapotát követték nyomon. A vizsgálatban öt csoportba osztották az embereket aszerint, mennyi vörös húst ettek. 1995 és 2005 között a tanulmány résztvevői közül összesen 47976 férfi és 23276 nő halt meg. A legfelső ötödbe tartozók kockázata a halálra minden okból, így szívbetegségben és rákban is nagyobb volt, mint az alsó ötödé. A férfiak halálozásának 11 százaléka, a nők halálozásának 16 százaléka megelőzhető lenne a szakemberek szerint, ha a vörös húsok fogyasztását lecsökkentenék az alsó ötöd mennyiségére.

 

A szakemberek szerint a vörös húsok és a különféle húskészítmények fogyasztása összefüggésbe hozható a bélrákkal. Az EPIC elnevezésű kutatásban öbbek között az európaiak étkezési szokásait vizsgálták. A kutatók vörös húsnak számították a marha, a bárány, a borjú és a sertéshúst; feldolgozott változataik pedig különféle eljárásokkal tartósított, többnyire sertés és marhahúsfélék voltak, mint például sonka, szalámi, kolbász, májpástétom, húskonzerv, löncshús és sózott marhahúskonzerv. Az eredmények szerint a bélrák kockázata háromszor nagyobbnak bizonyult azok körében, akik rendszeresen, naponta 160 grammosnál nagyobb adag vörös húst, vagy húskészítményt fogyasztottak, azokhoz képest, akik heti egynél kevesebbszer ettek 80 gramm ugyanilyen húsféléket. A vizsgálat időtartama alatt összesen 1330 résztvevő betegedett meg bélrákban.

 

A szárnyashús fogyasztása nem befolyásolta a daganatos betegség kialakulásának esélyét. Az okokat illetően két feltételezés él. Az egyik szerint a vörös húsokban nagyobb mennyiségben megtalálható mioglobin,az izmok vörös festékanyaga, és a hemoglobin felelősek egy olyan bélfolyamatért, amely karcionogén, azaz rákkeltő anyagok képződéséhez vezet. A másik teória az, hogy a problémát a heterociklikus aminokokozzák, amelyek a főzési, feldolgozási folyamat során keletkező karcinogén anyagokat jelentik. Bár utóbbiak megtalálhatók a szárnyasokban is, ezek a húsfélék mégsem fokozzák a rák kialakulásának esélyét.

 

Amerikai kutatók azt is megállapították, hogy a rendszeresen túlsütött vörös húst fogyasztók között 60 százalékkal magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata. Kristin Anderson, a University of Minnesota kutatója már hosszabb ideje foglalkozik a hasnyálmirigy rosszindulatú daganataival. A kutató célja valamilyen megelőzési módszer kidolgozása, a hasnyálmirigyrák gyógyítási lehetőségei ugyanis igen korlátozottak, és gyakori a betegség hirtelen bekövetkező végzetes kimenetele. A megpörkölődött hús több ismert rákkeltő vegyületet, például heterociklikus aminokat tartalmaz. Kristin Anderson csapata a vizsgálatokat 62 ezer egészséges önkéntessel kezdte, és folyamatosan dokumentálta, hogy mivel táplálkoznak. Kilenc év leforgása alatt 208 személynél diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot. Amikor a résztvevőket öt csoportra osztották annak függvényében, hogy mennyi grillezett húst, például hamburgert fogyasztanak, kiderült, hogy a hasnyálmirigyrákban szenvedők ették a legtöbbet. Azt találták, hogy azoknál, akik a jól átsült húst preferálták, 60 százalékkal magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata, mint azok esetében, akik a steak véresebb változatát kedvelik, vagy egyáltalán nincsenek oda a grillezett húsokért. Akik a legtöbb jól átsütött húst fogyasztották, azoknál 70 százalékkal magasabb a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának kockázata.

 

Írta: Kármán Nikola

Források: www.vital.hu; www.hazipatika.com

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár