Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Hogyan csökkenthetők a kiugró vérnyomás-értékek?

Cikkek

Hogyan csökkenthetők a kiugró vérnyomás-értékek?

A magas vérnyomás sokkal többeket érint, mint ahányan ténylegesen gyógyszeres kezeléssel élik mindennapjaikat. A gyakorlatban leginkább egy általános kivizsgálás során derül fény arra, hogy a vérnyomás-értékek bizony nem az optimális tartományban mozognak. A háttérben megbújó szív- és érrendszeri megbetegedések, a genetika, a súlyfelesleg, a mellékvese rendellenességei éppen úgy állhatnak, mint a pajzsmirigy megbetegedései, vagy például a vesebetegség. Cikkünk témája azonban ezúttal nem a kiváltó okok vizsgálata. A kiugró vérnyomás a gyógyszeres kezelés mellett is előfordulhat. Ezt a területet vesszük most górcső alá, segítve azokat, akik ilyenkor hajlamosak pánikba esni.

Elsődleges a kivizsgálás!

A magas vérnyomás nem játék. FB csoportokban és fórumokon jobbnál-jobbnak vélt tanácsok hangzanak el arra vonatkozóan, hogy miként lehet házilag kezelni a magas értékeket. Azt azonban minden esetben fontos szem előtt tartani, hogy a 120/80 a normális vérnyomás, s bár az értékek az életkor növekedésével együtt lehetnek emelkedettek, de a 140/90 fölött már egyértelműen magas vérnyomásról beszélhetünk, annak minden egészségügyi kockázatával. A szív- és érrendszeri betegségek stroke-hoz, szívinfarktushoz vezethetnek, ezért nagyon fontos, hogy ha magas értékeket mérsz otthon, akkor mihamarabb fordulj szakemberhez. 

A kivizsgálás rendszerint laborvizsgálat, belgyógyász és kardiológus felkereséséből áll. A nyaki és hasi ultrahang is gyakran szerepel a listán. Abban az esetben, ha kiugróan magas értékeket tapasztalsz, vagy rosszullét, esetleg erőteljes orrvérzés miatt kórházba kerülsz, ott minden szükséges vizsgálatot elvégeznek, és beállítják a szükséges és hatékony gyógyszermennyiséget. 

 

Gyógyszer nélkül nem megy? 

A kiugróan magas vérnyomás életveszélyes lehet, ezért házilagos módszerekkel ilyenkor nem biztos, hogy javasolt próbálkozni. Ha hajlamos vagy frontok, stresszhelyzet hatására magas értékeket produkálni, akkor erről célszerű kezelőorvosod tájékoztatni. Vannak kifejezetten olyan készítmények, amelyeket elrágva, vagy spray formában alkalmazva azonnal segítséget nyújtanak a magas értékek lehúzására. Természetesen fontos, hogy legyenek olyan jól bevált trükkjeid, amelyek plusz támogatást nyújtanak a vérnyomás, sőt, bizonyos esetekben az emelkedett, magas pulzus csökkentésére. 

 

Vérnyomáscsökkentők és mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a vérnyomáscsökkentők is mellékhatásokkal rendelkeznek. Korántsem biztos azonban, hogy Nálad is jelentkezni fognak azok. Tény tovább az is, hogy a normál vérnyomás elérése és fenntartása fontosabb, mint az esetlegesen jelentkező és tolerálható mellékhatások megléte. A magas értékek esetében fejfájás, hirtelen érkező fáradtság jelzik, hogy az értékek megemelkedtek. A rendszertelen vagy szapora pulzus szintén társulhat a folyamathoz, ám ha a szívbetegségek kizárhatók, akkor ez gyakran a stressz tipikus tünetének számít. Fontos, hogy a megfelelő kivizsgálásokat magad mögött tudhasd, hiszen az is egyfajta stresszfaktor, ha aktuális állapotod miatt aggodalmaskodsz. 

 

Pánik vagy szív- és érrendszeri probléma? 

A stressz csak ritkán van jó hatással a teljesítményre. A szervezetet elárasztó adrenalin célja ugyanakkor az, hogy megálljuk a helyünket a „veszélyesnek” ítélt alkalmakkor is. A lüktető mellkas azonban aligha segít akkor, ha állásinterjúról vagy vizsgáról van szó. Sajnos tény, hogy a rendszeres stressz sokak életét nehezíti meg, és akár kiemelkedően magas pulzust is generálhat. Ilyenkor már nem az a kérdés, hogy miként tartsuk kordában a magas vérnyomást, hanem sokkal inkább a magas pulzus lehúzása a cél. A pánik tipikus tünetéről van szó, ami néha tényleg a semmiből csap le az emberre. Nem szégyen pszichiáterhez fordulni, aki a megfelelő feszültségoldó, nyugtató segítségével normalizálhatja pszichés állapotod. A hirtelen kiugró pulzus akár egy gyorsan ható nyugtató segítségével is levihető. Szükséghelyzetben, vagy ha nem múlik néhány perc alatt a gond, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

 

Légzőgyakorlatok a feszültség csökkentésére 

Többféle légzőgyakorlat is létezik, amelyek segíthetnek a stressz enyhítésében. A hasi légzés és a bal orron keresztüli levegővétel együttesen egy hasznos trükk lehet. A 4-4 másodpercig beszívott, majd benntartott, és kifújt levegővel is a légzés, és vele együtt a pulzus normalizálása, a stressz csökkentése a cél. 

 

Folyadékbevitel

Alig akad olyan egészségügyi témakör, amely kapcsán ne jutna központi szerep a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelnek. A magas és az alacsony vérnyomás esetén is fontos, hogy eleget igyunk, szükséghelyzetben pedig a pohár víz az, amiért a legtöbben nyúlunk. A koffeinnel érdemes óvatosan bánni, de 1-2 kávéval biztosan nem lőhetsz túl a célon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakosság jelentős része nem fogyaszt elegendő magnéziumot. A helytelenül megválasztott étrend-kiegészítők kapcsán is igaz ez. Fontos, hogy legalább 400 mg magnéziumot tartalmazzon a napi bevitt mennyiség. Ez történhet tabletta vagy vízben oldódó por formájában. Ma már remek magnézium shotok kaphatók, amelyek egyszeri adag folyadékot tartalmaznak, és akár a hirtelen pulzusemelkedés, vérnyomás ingadozás esetén is kitűnő szolgálatot tesznek – természetesen a szükséges és rendszeresen szedett gyógyszereken túl, kiegészítésként. 

 

Monoton zene vagy csend? 

A zenét mindenki szereti. A hangulatra kifejtett jótékony hatásához kétség sem férhet. A magas vérnyomás csökkentésében elsősorban a monoton zene bír nyugtató hatással. Ez csökkenti a kortizol néven ismert stresszhormon termelődését. Érdemes tehát olyan zenét keresni ilyen céllal, amiben nem énekelnek, és időközönként visszatérő részek vannak. 

Hasonlóképpen jó választás néha a csend. Mai túlságosan hangos világunkban néha érdemes megállni, kimenni a természetbe, élvezni a csendet, amit nem zavarnak meg emberek, problémák és a hétköznapok zűrzavara. 
Írta: Kiss Anita

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár