Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Hogyan támogatja a fogkrém a szájüregi egészséget?

Cikkek

Hogyan támogatja a fogkrém a szájüregi egészséget?

A fogkrém választásnál sok minden eldől. A nyál a legjobb zománcvédő, de egy fogkrém erősítheti (és gyengítheti is!) a hatását. Ezért nem mindegy, melyiket használjuk.

Az emésztés első fázisa a szájban zajlik, a megrágott étel nyállal való összekeveredésével. Azonban a nyálnak más nagyon fontos funkciói is vannak. A fogon lepedéket alkotó baktériumok, a biofilm és a lepedék kialakulása során savas környezetet hoznak létre. Ha a fogak túl sokáig, vagy túl gyakran vannak ebben a savas környezetben, akkor a bennük lévő ásványi anyagok elkezdenek feloldódni és ezt követően a fogzománc fokozatosan meggyengül. A nyál szerencsére számos rossz baktériumot képes elpusztítani, így tisztán és védetten tudja tartani a szájat.

 

Azonkívül, hogy a nyál támogatja a száj természetes védelmét, óvó és tápláló vegyületeinek köszönhetően hatékonyan gyógyítja a sebeket és javítja a nyálkahártya állapotát. Átmossa a fogak felszínét és tisztító tulajdonságainak köszönhetően segít megvédeni azokat. De miért használunk fogkrémet, ha a nyál már dolgozik az egészséges fogakért? A nyál a fogkrémmel keveredve semlegesíti a szájban lévő savas környezetet, és egyúttal biztosítja a remineralizációt, azaz amikor a fontos ásványi anyagok vagy közvetlenül a nyálból, vagy az ásványi anyagokból álló fogkrémekből készült nyál-fogkrém keveréknek köszönhetően épülnek be újra a fogzománcba.

Fogkrémet tehát nem csak a friss leheletünk fenntartásáért kell használni, hanem azért, mert a fogak újraépítésében, erősítésében is szerepet játszik. Ráadásul étkezéseink során olyan vegyületek is kerülnek a szánkba – például a vörösbor, a kávé és bizonyos fűszerek által -, amelyek megfestik a fogzománcot. Ezektől is meg tudunk szabadulni a fogkrémek segítségével! De válasszunk olyat, amelynek biztonságos a relatív zománc koptató szintje. Ilyen a Curaprox Enzycal fogkrém, amiben három enzim vegyülete fokozza a nyál antibakteriális, illetve gomba- és vírusellenes hatását. Ez a fogkrém nem tartalmaz semmilyen károsító adalékanyagot: se a legtöbb fogkrémben megtalálható habképző SLS-t, se a nyálkahártyát irritáló erős illóolajat. 1450 ppm nátrium fluorid tartalmú, ízesítése enyhe, így nem zavarja az ízérzékelést, és már 12 éves kortól használható.

 

A nyál tehát sokkal több, mint a szánkban lévő folyadék. Egy felnőtt embernél naponta körülbelül 2-6 csészényi termelődik belőle, mely mennyiség akár 2 literre is emelkedhet, ha étel, vagy rágógumi stimulálja. Tartós szájszárazságnál azonban bizonyítottan nagyobb a fogszuvasodás és a szájüregben kialakuló fertőzések kockázata. Ez az állapot bizonyos típusú gyógyszerek (pl. antidepresszánsok, antihisztaminok, nyugtatók stb.), betegségek (pl. cukorbetegség) és orvosi kezelések (pl. sugár- és kemoterápia után) mellékhatásaként is jelentkezhet, de az elégtelen folyadékbevitel, vagy a túlzott mértékű pl. alkohol- vagy kávéfogyasztás miatt is kialakulhat. Azonnali segítségként érdemes többet hidratálni, valamint olyan szájápolási termékeket használni, amelyek fokozzák a nyálműködést. Szájszárazság esetén a sós, fűszeres, savas ételek, valamint a koffein és az alkohol kerülendők!

 

Összegezve: a szájüreg egészségének legnagyobb támogatását a saját természetes erőforrásai adják. De ahogy a szájszárazság, úgy a rossz összetételű nyál is probléma lehet a fogszuvasodás tekintetében. A nyál összetétele függ attól is milyen az életmódunk. Hatékonyságán ront a dohányzás, javítja viszont az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, valamint a fogkrém is, amit tehát mindig érdemes gondosan megválasztanunk. Hiába mosunk rendszeresen fogat, ha az a termék nem támogatja a száj természetes egyensúlyát, és még a fogzománcot is károsítja.

 

Forrás: Sager Dental

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár