Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Inflammaging: a korral járó mellékhatás

Cikkek

Inflammaging: a korral járó mellékhatás

Hallottál már róla, hogy a gyulladás lehet a fő bűnös, amiért már olvasószemüveget kell viselned, és még sok másért is, ami az öregedéssel együtt jár?

Az érzékszervek romlása, különösen a látásé és a hallásé, olyasvalami, amelyre az életkor előrehaladtával számítani szoktunk, és ugyanígy vagyunk a testi fájdalmak megsokszorozódásával és talán azzal is, hogy lassabb tempóval kell élnünk. Az öregedés egy alattomosabb változást is hoz: megnő a krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a kognitív hanyatlás és a rák kialakulásának kockázata. Az 65 év felettiek többségének legalább egy krónikus betegsége lehet akár, és a felének már kettő. Az életkor előrehaladtával növekvő tendencia nem meglepő, hiszen az életkor maga a legtöbb krónikus betegség vezető kockázati tényezője.

 

Az öregedés egy összetett folyamat

A legújabb kutatások szerint a gyulladás nagyban hozzájárulhat számos, az életkorral összefüggő, krónikus betegség kialakulásához. Az idősebb életkorra jellemző enyhe, de krónikusan jelen lévő alacsony fokú gyulladást a tudósok találóan "inflammaging"-nek (gyulladásos öregedés – szerk.) nevezték el. Az utóbbi évek tudományos eredményei azt mutatják, hogy az egészséges életmódra törekvéssel számos krónikus betegség progressziója lelassítható, sőt megfordítható. A tudósok a gyulladásnak az öregedési folyamatban betöltött szerepére koncentrálnak, és új ismereteket szereznek arról, hogy a testmozgás hatékony stratégia lehet a gyulladásos folyamatok mérséklésére. 

 

Hogyan függ össze az életkor a gyulladással?

Fontos megérteni a gyulladás pozitív és negatív hatásait. Bizonyos esetekben a gyulladásnak jótékony tulajdonságai vannak. Az akut gyulladásos válaszreakció elindításának képessége több okból kritikus fontosságú, például egy sérülés után a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben. Általában ez a kedvező akut gyulladásos válasz fiatalabb korban a legerősebb, és az életkor előrehaladtával csökken. A gyermekek, serdülők és fiatalabb felnőttek szervezete fenntartja a gyulladáskeltő és gyulladáscsökkentő faktorok szükséges egyensúlyát, hogy képesek legyen megfelelő immunválaszt elindítani. Az életkor előrehaladtával azonban a gyulladáskeltő tényezők mennyisége kezdi felülmúlni a gyulladáscsökkentőkét, ami az egyensúly felborulását okozza. Ha krónikus, túlzott gyulladás lép fel, a válasz káros lesz, növelve a negatív következmények, például a krónikus betegségek és a károsodások (hallás, látás, szellemi) valószínűségét. De a mai tudomány álláspontja az, hogy a gyulladás káros hatásai minimalizálhatók a mindennapi életben végrehajtott apró változtatásokkal.

 

A testmozgás ereje

Az öregedéskutatás fejlődése izgalmas eredményeket tár fel a testmozgás erejéről az időskorral összefüggő krónikus betegségek kockázatának csökkentésében. Egy nemrégiben végzett tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy a testmozgás képes-e késleltetni vagy csökkenteni az életkorral összefüggő krónikus gyulladás, vagyis az inflammaging kialakulását. Úgy találták, hogy ha az idősebb felnőttek életük során rendszeres testmozgást végeztek, nagyobb valószínűséggel tudták megelőzni vagy késleltetni a káros folyamatokat. A tanulmány szerint a testmozgás természetes gyulladáscsökkentőként működhet, és részben védelmet nyújthat az inflammageing ellen. 

 

Sosem késő elkezdeni

A tudósok azt is megállapították, hogy sosem késő aktív életmódot folytatni. Egy 2005-ös tanulmány szerint mindössze tíz-tizenkét hét mérsékelt testmozgás már csökkentette a gyulladásos markerek szintjét a korábban főként passzív, ülő életmódot folytató időseknél. A kutatások azt sugallják, hogy a mozgásszegény életmód öregedésre gyakorolt hatásának tudatosítása új perspektívát nyújthat az addig alkalmazott gyulladáscsökkentő beavatkozások stratégiájához. Összességében ezek az eredmények hozzájárulnak az egyre növekvő bizonyítékokhoz, amelyek szerint a testmozgás hatékony eszköz az inflammageing megelőzésére, és végső soron az életminőség javítására az öregedés során.

 

Mozogjunk!

Szerencsére nem kell feltétlenül fitnesz-fanatikusnak lennünk ahhoz, hogy elősegítsük az egészséges öregedést. A kulcs az, hogy elkötelezzük magunkat egy olyan következetes edzésprogram mellett, amely megfelel az életmódunknak. A testmozgás lehet olyan egyszerű tevékenység is, mint a gyors séta, a kerékpározás, az úszás, a futás vagy a súlyzós vagy ellenállásos edzés. Az ország kerékpár- és séta/túra útvonalai nagyszerű helyszínei lehetnek e programoknak, emellett az egyre növekvő számú kültéri parkok és fitneszközpontok részét képezhetik edzéseinknek. A fizikai aktivitás megtartása az egyik legjobb dolog, amit tehetünk a gyulladásos betegségek hatásainak elkerülése érdekében.

 

Írta: Balla Réka gyógyszertári szakasszisztens, okl. rekreációs tanár

Forrás: www.research.colostate.edu 

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár