• Ingyenes szállítás 14 990 Ft felett!
  • Uniparipa Budapesten akár aznap!
  • +36 20 408 0000 (Minden nap 9-21 óráig)
Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Japán vízkúra – Ismerd meg a víz erejét!

Cikkek

Japán vízkúra – Ismerd meg a víz erejét!

A vízfogyasztás fontosságára rendszerint a nyári hőségriadók idején hívják fel a figyelmet a szakemberek. Ez azonban nem jelenti, hogy a hidegebb időszakban elhanyagolhatnánk a vízivást. A vízterápia Japánban már évszázadok óta ismert és eredményesen használt gyógymód. Alapvetően elmondható, hogy míg a nyugati orvostudomány a gyógyszerek és a sebészeti eljárások hirdetője, addig a keleti orvostudomány inkább helyezi a hangsúlyt a megelőzésre és a természetes alapanyagok alkalmazására. A japán orvostársadalom elismeri és alkalmazza a vízterápia jótékony hatásait. Mit jelent mindez? Hogyan iktathatjuk be mindennapjainkba a vizet, mint gyógyító anyagot? Milyen tünetek esetén érdemes mellette dönteni?

 

Fontos az orvosi kivizsgálás!

 

Alapvetően érdemes tudni, hogy egészségügyi panaszainkkal megéri orvosunkat felkeresni. A szükséges vizsgálatoknak köszönhetően kizárhatók a komoly betegségek, s ilyenkor fordulhatunk a keleti gyógyászat irányába. Európai kultúránkban a szocializáció során elsajátítottuk az elvet, miszerint panaszainkkal célszerű orvoshoz fordulni. Ez már csak önmagunk megnyugtatása végett is lényeges. De miről is szól a vízkúra? 

 

A Japánban és Ázsia több részén is nagy népszerűségnek örvendő módszer során éhgyomorra történő vízivás történik. A tisztított víz alkalmazása mellett a sópótlásról is célszerű gondoskodni, ezt leginkább egy kiskanál minőségi só egy pohár vízben történő elveresével és elfogyasztásával érhetjük el. 

 

Felkelés után körülbelül 1-1,5 liter víz elfogyasztása javasolt. 1 óra elteltével jöhet a reggeli. A vízbevitelt akár naponta többször is elvégezhetjük ebben a mennyiségben, ám ügyeljünk arra, hogy előtte és utána 1 órán keresztül ne együnk és igyunk semmit. 

 

Milyen hatások érezhetők azonnal? 

 

Ha nem is a víz elfogyasztásának pillanatában, de néhány napon belül már érezni lehet a bőséges folyadékbevitel jótékony hatásait. 

 

A víz megtölti a gyomrot, így az éhségérzet kevésbé érezhető. Ez remek módja lehet annak, hogy elkerüld a felesleges kalóriabevitelt, és sikerüljön leadnod a plusz kilókból. Az anyagcsere aktiválásával a szervezet megszabadul a méreganyagoktól. A víz hozzájárul a sejtek megújulásához, így a vérlemezkék és az izomsejtek kifejezetten jól járnak a vízkúrával. 

 

A fejfájás gyakran a szükséges vízmennyiség hiányára vezethető vissza. Mielőtt a fájdalomcsillapítóért nyúlsz, igyál meg néhány pohár vizet. Ez csak kezdetben okoz nehézséget, ahogyan hozzászoksz a szervezetnek alapvetően szükséges mennyiséghez, a toalettet is ritkábban látogatod majd. Az emésztés rendeződésével a puffadásnak és a kellemetlen emésztési zavaroknak is búcsút mondhatsz. 

 

Honnan tudhatod, hogy keveset iszol? 

 

Vannak, akik belátják, hogy a bőséges vízfogyasztás korosztálytól és évszaktól függetlenül nagyon fontos. Mások alig-alig isznak, és talán azzal sincsenek tisztában, hogy bizonyos panaszaik éppen erre vezethető vissza. A kiszáradás amilyen drasztikusan hangzik, annyira apró jelekkel mutatja meg magát. Ha már szomjúságot érez az ember, az biztos jele annak, hogy nem iszik eleget. A szájszárazság hamar kialakul, de a gyengeség és a szédülés is arra utalhatnak, hogy azonnal vizet kellene magadhoz venned. 

 

Ha lassúnak érzed magad, nehezen koncentrálsz, fejfájás gyötör vagy akár heves szívdobogás tör rád, akkor célszerű inni. Persze ez utóbbi akár szív- és érrendszeri problémákra is felhívhatja a figyelmet, így a szerv fontosságához mérten érdemes akár orvost is felkeresni a visszatérő panasszal. Egyébként a vizeleted mennyiségén és színén is megmutatkozik, hogy elegendő folyadékot fogyasztasz-e. Ha ugyanis ritkán jársz WC-re, és ha mégis, akkor sötétsárga a vizelet színe, akkor érdemes a vizespohárért nyúlni, méghozzá rutinszerűen, mindennapjaidba beiktatva az ivást. 

 

A nagyobb mennyiségű vízbevitelhez hozzá lehet szokni!

 

A japán vízkúra egyenesen leküzdhetetlen akadálynak tűnik azoknak, akik egyébként sem hajlamosak az ivásra. Az édes üdítők, az alkohol és a reggeli „életmentő” kávé nem számít valós folyadéknak, sőt, inkább a kiszáradást segíted elő fogyasztásukkal. A szokásosnál nagyobb mennyiségű víz eleinte kellemetlen érzés lehet és úgy érezheted, egy korty sem megy le több. Ilyenkor érdemes fokozatosan szoktatnod magad az iváshoz. Ha reggel a másfél liter soknak bizonyul, akkor idd meg kezdetben a felét. Néhány naponta emelheted az adagot, és ahogy hozzászoksz ahhoz, hogy tényleg elegendőt iszol, jótékony hatásai kapcsán nem mondasz le többet erről a szokásról. 

 

Amint rendszeressé válik a bőséges folyadékbevitel, megszűnhet a székrekedés, az ízületi fájdalmak enyhülhetnek, a fejfájás és az izomfájdalmak helyett energikusság és jó közérzet tapasztalható. 

 

Meleg vízzel még hatékonyabb?

 

A japánok világszinten igen hosszú élettartamot tudhatnak magukénak. Ebben a táplálkozás és az életfelfogás mellett a bőséges folyadékbevitel is szerepet játszhat. Érdemes nyitottnak lenni a keleti orvostudomány sajátosságainak irányába. S hogy maradjunk a távol-keleti gyógymódoknál, vegyük most górcső alá, hogy a kínaiak miért hisznek a meleg víz fogyasztásában

 

Az emésztőrendszer stimulálására reggel egy pohár meleg vagy langyos víz elfogyasztása javasolt. A víz hőmérséklete befolyásolja a belső szervek működését például az étel emésztését, vagy a káros anyagok eltávolítását. A meleg víz hatására megnőtt testhőmérséklet az anyagcsere élénkítésével több kalória elégetéséhez járul hozzá, vagyis akár fogyhatsz is azzal, ha nem hideg vízzel töltöd meg poharad. Kevesen tudják, de az indiai ajurvédikus orvoslásban is megjelenik a meleg víz ivása. A tapasztalatok azt mutatják, hogy eleinte kis hányinger társulhat a meleg víz fogyasztásához, de néhány hét alatt teljesen hozzá lehet szokni, és onnantól kezdve már a hideg víz túlságosan hidegnek bizonyul, ergo csak a langyos felel meg igazán. Írta: Kiss Anita


Forrás: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/csak_ezt_kell_inni_ha_fogyni_akarunk

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár