Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
K-vitamin: az alulértékelt vitamin?

Cikkek

K-vitamin: az alulértékelt vitamin?

A K-vitamin leginkább talán arról ismert, hogy hozzájárul az egészséges csontozathoz, többek között kalciumot vesz fel az étrendből és a vérerekben lévő kalciumlerakódásokból, és a csontszövetbe szállítja. De fontos a véralvadáshoz is! Ez az oka annak, hogy adják a vérzékeny újszülötteknek is.

Kutatásokból kiderül, nagyobb figyelmet kellene fordítanunk rá. Egyre többen szenvedünk K-vitamin hiányban és ennek több magyarázata is lehet.

Mit csinál a K-vitamin?

Két fő feladata van. Az első az, hogy hozzájárul a normális véralvadáshoz. A véralvadás folyamatához 13 fehérje kell, és a K1-vitamin ezek közül 4 előállításához szükséges. Ez a folyamat fontos, amikor a szervezetünk sérülést szenved, hogy a vérzés elálljon, a sebek pedig begyógyuljanak, és megelőzzék a fertőzéseket. A második fő feladata az, hogy hozzájárul a normális csontok fenntartásához. Lényeges, hogy egyensúlyban legyen a vérünkben és a csontjainkban lévő kalcium mennyisége. Ha túl sok kalcium van a vérünkben, az úgynevezett "meszesedést" okozhat, ami plakkok felhalmozódásához és az artériák falának megkeményedéséhez vezethet. Ha nincs elég kalcium a csontjainkban, akkor azok meggyengülhetnek, ami növeli a törések és a csontritkulás kockázatát. A K2-vitamin nélkülözhetetlen az "oszteokalcin" fehérje aktiválásához, amely biztosítja a kalciumnak a vérből a csontokba való bejutását, és így segít fenntartani a csontsűrűséget.

A K-vitamin többféle formában is előfordulhat, többek között a K1 és a K2 formában. 

A K1-vitamin, más néven "filokinon" megtalálható a zöld leveles zöldségekben. A K1-vitamin valószínűleg az ismertebb K-vitamin, és az a változata, amelyből valószínűleg elég van a szervezetünkben. A K2-vitamin azonban hiányozhat. Bár a bélrendszerünkben lévő tejsavbaktériumok képesek K2-t előállítani, de ha elegendő mennyiséget akarunk belőle kapni, akkor azt kívülről kell bevinni: a K2 megtalálható az állati zsírokban, húsokban, a tejtermékekben és az erjesztett élelmiszerekben (savanyú káposztában és a japán nattoban, ami erjesztett szójababból készül).

A helyzetet bonyolítja, hogy a K2-vitamin a forrástól függően 2 formára oszlik. Az állati és tejtermékekből származó K2-t MK4 néven, az erjesztett forrásokból származó K2-t pedig MK7 néven ismerjük. Gyakran az MK7-et használják az étrend-kiegészítőkben, mivel ez a forma hosszabb ideig megmarad a szervezetben, és nagyobb hatással bír az anyagcserére. Mivel a K2-vitamin hosszabb ideig aktív a szervezetben, mint a K1-vitamin; a K2-vitamin több szövetet képes elérni és hatásosabban aktiválja a kalcium mozgásában szerepet játszó fehérjéket.

A vegetáriánusok és akik még K2-vitamin hiányban szenvedhetnek

A K2 tehát a szervezetben is képződik, amikor a bélben lévő baktériumok a K1-et K2-vé alakítják át. A meggyengült bélmikrobiom azonban a K2-vitamin képződésének útjában állhat, és étrendünk is túl kevés K2-vitamin-forrást tartalmazhat, ha csökkentettük vagy teljesen elhagytuk az állati eredetű táplálékokat. A K-vitamin hiányát okozhatja még az alkoholizmus, felszívódási zavarok, az öregedés és bizonyos gyógyszerek. Különösen a sztatinok csökkenthetik a K2-vitamin szintjét. És még az is előfordulhat, hogy a vitamintabletta, amit szedünk olyan technológiával készül, amelyek miatt az illékony vitamin eltűnik. Olyan étrend-kiegészítőt érdemes szedni, amely a szervezet által jól felszívódó formában tartalmazza a K2-vitamint, és ha a tiszta K2-vitamin (menakinon MK-7) hidegen sajtolt olajban feloldva juttatjuk a szervezetbe. És az se árt, ha a gyártó nem csak a beérkező nyersanyagot elemzi, hanem a gyártás után a hatóanyag tartalmat is.

  Mi történik, ha a szervezet nem kap elég K-vitamint?

A K-vitaminhiány egyik fő lehetséges tünete a fokozott vérzékenység, ami többféleképpen is megnyilvánulhat, például nehezen gyógyuló seb, könnyen szerezhető véraláfutás, vagy vért tartalmazó sötét széklet formájában. Általában csak azoknak lehet szükségük K-vitamin-pótlásra, akiknek K-vitamin-hiányuk van. Aki gyógyszeres kezelés mellett K-vitamin-pótlást fontolgat, előzetesen konzultáljon orvosával, mivel a K-vitaminnak lehetséges kölcsönhatásai vannak egyes gyógyszerekkel, például a véralvadásgátlókkal.

Végezetül fontos tudni, hogy a K-vitaminok a D-vitaminokkal – szinergiában – működnek együtt a szervezetben. D-vitamin biztosítja, hogy ne legyen túl sok vagy túl kevés kalcium a vérünkben, míg a K-vitamin aktiválja a csontok kalciumszintjének elősegítéséhez szükséges fehérjéket, és megakadályozza a kalcium felhalmozódását az erekben. Mindkét vitamin megfelelő szintje kell a csontok és az erek védelméhez.

 

Írta: Balla Réka Katalin, gyógyszertári szakasszisztens
Forrás: pharmanord.eu, pharmanord.hu

 

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár