Cikkek
Hazánk klímája az elmúlt években sokat változott, és a nyarak rendszerint tikkasztóan melegek. Ilyenkor általában nem kívánjuk a nehéz ételeket, sőt sokszor a nap során enni sem tudunk. Nem véletlen, hogy a legtöbben a könnyű alapanyagokat és fogásokat részesítik előnyben, amelyek ráadásul a kívánt testsúly elérésében is sokat segítenek. Cikkünkben most olyan alapanyagokat és finomságokat veszünk sorra, amelyek nem csak jól esnek a melegben, de a szervezet egészségének megőrzéséhez is szervesen hozzájárulnak.
Hazánk klímája az elmúlt években sokat változott, és a nyarak rendszerint tikkasztóan melegek. Ilyenkor általában nem kívánjuk a nehéz ételeket, sőt sokszor a nap során enni sem tudunk. Nem véletlen, hogy a legtöbben a könnyű alapanyagokat és fogásokat részesítik előnyben, amelyek ráadásul a kívánt testsúly elérésében is sokat segítenek. Cikkünkben most olyan alapanyagokat és finomságokat veszünk sorra, amelyek nem csak jól esnek a melegben, de a szervezet egészségének megőrzéséhez is szervesen hozzájárulnak.
Friss zöldségek
Szezonalitásuk, friss és lédús jellegük miatt sokan kedvelik nyáron a friss zöldségeket. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy kimagasló vitamin-és ásványi anyag tartalmukkal hozzájárulnak az egészséges és energikus mindennapokhoz. Ezen felül azonban számos előnye van fogyasztásuknak. Legyen szó akár a nyár kedvenceinek számító paradicsomról, paprikáról, cukkiniről vagy káposztafélékről, a természetes alapanyagok rendkívül gazdag rosttartalommal bírnak, ami az emésztés számára kifejezetten kedvező. A sok rost eltelít, csökkenti a koleszterinszintet, eltávolítja a bélrendszerben rekedt méreganyagokat és a fogyást is aktívan elősegíti. Ha ez nem lett volna elég, a fenséges ízek is a friss zöldségek mellett szólnak. Nyugodtan elrugaszkodhatunk a salátáktól, hiszen remek főzelékek, grillételek és egytálételek készíthetőek felhasználásukkal. A fűszerezésnek és a használt olajoknak csak a fantázia szabhat határt, ráadásul, ha az étrend jelentős részét a zöldségek teszik ki, akkor a nyári súlycsökkentés is minden korábbinál eredményesebb lehet.
Zabpehely reggelire és fasírtba
A zabpehely igazi csodaszer a konyhában és rendkívül széles felhasználási lehetőségei is mellette szólnak. Remek választás a nyári forróság idején is, hiszen nem kell órákat a konyhában állnod és mégis laktató, egészséges ételt varázsolhatsz az asztalra szinte pillanatok alatt. A klasszikus zabkása ízesíthető mézzel, juharsziruppal, fahéjjal és kakaóporral egyaránt, kerülhet a tetejére chia mag, friss gyümölcs, a tejben főzést pedig nyugodtan felválthatjuk vízzel történő elkészítéssel, élvezeti értékéből így sem sokat veszít. Ha bekapcsolnánk a sütőt, akkor egészséges zabkekszet süthetünk, amelyet bárhová magunkkal vihetünk és köztes étkezések alkalmával jó választásnak bizonyulhat. Annak ellenére, hogy egy könnyű és alakbarát alapanyagról van szó a zabpehely esetében, rostjainak és szénhidráttartalmának köszönhetően mégis laktató finomságot kaphatunk felhasználásával.
Gyümölcsös italok a turmixgépből
Nyáron nem csak zöldségeket szerezhetünk be nagyon olcsón, hanem gyümölcsöket is. Kedvező árukon túl egészséges jellegük és magas víztartalmuk is mellettük szól. Fogyaszthatjuk frissen őket, de akár fenséges smoothie-t is a poharakba varázsolhatunk. Mindegy, hogy egyetlen gyümölcs ízvilágát szeretnénk érezni, vagy kombinálnánk például az almát, meggyet, szilvát és bogyós gyümölcsöket, az elkészült italok garantáltan eltelítenek majd és hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez is.
Húsmentes fogások
A nyáresti grillezések hangulatához hozzátartoznak a grillezett húsok jelentette élmények, de ennek ellenére tény, hogy a nap folyamán legtöbben nem kívánjuk a nehéz, húsos fogásokat. Ez alól talán az egyetlen kivételt a hal képezi, így ha a horgászat során néhány ponty vagy amúr horogra akadt, akkor ezek nyáron is könnyű, mégis fehérjedús fogásnak számítanak majd a konyhában. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a meleg hónapokban még azok is kevésbé kívánják a húst, akik máskor alig tudják elképzelni az étkezéseket hús nélkül. A nyár tehát remek alkalmat kínál arra is, hogy étkezési szokásainkon változtassunk és akár a növény étrend irányába mozdítsuk el azt. Ugyan sokan azon a véleményen vannak, hogy húsmentesen is teljes értékű lehet a táplálkozás, de az élvezeti értéket tekintve a legtöbben nehezen mondanak le a húsfogyasztásról. Ez mindenkinek saját döntése, viszont tény, hogy nyáron a húsmentességgel könnyebben emészthető ételeket biztosíthatunk a hőmérséklet által egyébként is megterhelt szervezet számára.
Hekk a strandok hangulatában
S ha már a halak kerültek szóba, akkor nem mehetünk el a szinte minden strandon kínált hekk mellett sem. Ez az étel remek alternatívát kínál azok számára, akik szénhidrátszegényen szeretnék megúszni a fürdőkben, strandokon vagy a Balaton partján az étkezést. Ahelyett azonban, hogy néhány hatalmas szelet fehér kenyérrel fogyasztanánk a hekket, érdemes inkább a kovászos uborka, vagy a különféle savanyúságok mellett dönteni köretként.
Óvatosan az alkohollal
Nyáron rendszerint felhívják a figyelmünket a fokozott folyadékfogyasztásra. Ennek kapcsán mindenképpen figyelmet érdemel az alkohol, amely a medencés party-k, strandbulik, éjszakai fürdőzések és kerti összejövetelek szerves részét képezheti. A strandolás közben legurított néhány sör azonban éppen olyan ártalmas lehet, mint az esti koktélozás. Nem csak az alkoholról és a kínzó macskajajról van szó, hanem bizony a szervezet folyadékháztartására gyakorolt hatásról is. Nyáron, a hőségriadók idején különösen fontos, hogy elegendőt igyunk, az alkohol viszont rendkívül dehidratálja a szervezetet, ami akár rosszulléthez is vezethet, pláne, ha nappal fogyasztjuk azt. Érdemes inkább az alkoholmentes sörök mellett letenni a voksot, és ha mindenképpen valami alkoholosat fogyasztanánk, akkor inkább várjuk meg vele az esték alacsonyabb hőmérsékletét.
Természetesen a nyárnak is megvannak azok a klasszikus ételei, amelyeket szívesen fogyasztunk. Így a lángos, a strandbüfék palacsintái, vagy a grillkolbászok mennyei világa sokakat csábítanak. A mértékletességre azonban mindenképpen érdemes ügyelni, éppen úgy, mint arra, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk a nap folyamán. A meleg hónapok nem kell, hogy csak a lemondásokról szóljon, viszont a könnyű alapanyagok fogyasztásával kétségkívül sokat tehetünk egészségünk és karcsúbb alakunk érdekében.
Írta: Kiss Anita
Forrás:
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/11_tanacs_hogyan_etkezzunk_nyaron_egeszsegesen/20120605093822
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.