Cikkek
A magas koleszterinszintre gyakran már csak akkor derül fény, amikor különböző egészségügyi problémákat okoz. Van azonban egy intő jel, amire jó, ha odafigyelünk: ha az arcunkon, különösen a szem körüli részeken sárgás foltokat látunk, érdemes magas koleszterinszintre gyanakodni, és kivizsgáltatni magunkat.
A magas koleszterinszintre gyakran már csak akkor derül fény, amikor különböző egészségügyi problémákat okoz. Van azonban egy intő jel, amire jó, ha odafigyelünk: ha az arcunkon, különösen a szem körüli részeken sárgás foltokat látunk, érdemes magas koleszterinszintre gyanakodni, és kivizsgáltatni magunkat.
A magas koleszterinszint általában csak rutin vizsgálat során derül ki, vagy éppen már csak akkor, amikor következményei vannak. A magas koleszterinszint ugyanis egyetlen kivétellel nem jár előzetes látható tünetekkel. Azonban ha figyelmesek vagyunk, a szemhéj bőrén láthatjuk a koleszterin lerakódást. Ezek a sárgás, a felszínből kitüremkedő sárga foltok a xantelazmák, amelyek nagy mennyiségű koleszterint tartalmaznak. Ugyanakkor nem minden magas koleszterinszinttel rendelkező személynél fejlődnek ki ezek a látható foltok. Mielőtt mindenért a túl sok zsíros táplálékot okolnánk, fontos tisztában lenni azzal, hogy koleszterin két úton kerülhet a szervezetünkbe. Egyrészt állati eredetű ételekkel vihetjük be, másrészt a májunk is termel ilyen anyagot. Tehát létezik örökletesen magas koleszterinszint is, amit leginkább megfelelő életmóddal lehet kordában tartani. A megtermelt koleszterin egy részét aztán a szervezet átalakítja epesavakká, és a koleszterin egy része a széklettel távozik, egy másik része viszont az eperendszeren, bélrendszeren keresztül visszaszívódik.
A koleszterinre természetesen szüksége van a szervezetnek, de csak megfelelő mennyiségben. A túl magas koleszterinszint ugyanis súlyos károkat okozhat az egészségünkben. Ha túl sok koleszterin van a szervezetünkben, akkor ez lerakódhat az érfalakon, úgynevezett plakkokat képezve. A plakkok leszűkítik a vérereket, és teljesen el is zárhatják az áramló vér útját, ez pedig agyvérzést vagy szívinfarktust is okozhat. A koleszterincsökkentés legjobb módja, ha telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket eszünk, azaz mellőzzük a zsíros húsokat, a süteményeket, a kelt tésztákat. A rostdús élelmiszerekről több kutatás is bizonyította, hogy hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. Reggelire érdemes teljes kiőrlésű gabonákat, zabkását vagy müzlit enni, ebédre pedig hüvelyeseket. Sok rost található emellett a zöldségekben és a gyümölcsökben és a barna rizsben is.
Nem minden zsiradék ártalmas azonban, így az Omega-3 zsírsavaknak például szív- és érrendszert védő hatásaik is vannak, és segítik csökkenteni a káros LDL-koleszterin, illetve a trigliceridek szintjét. Emellett az agyunknak, a bőrünknek és az érzékszerveinknek is jót tesznek. Az Omega-3 zsírsavak nagyszerű forrása a hering, a lazac, a makréla vagy a szardínia. Az avokádóban több olyan vegyület is található amelyek hatékonyan csökkentik a magas koleszterinszintet. A fokhagyma szintén jó koleszterincsökkentő, emellett javítja a szervezet ellenálló képességét, vértisztító hatású, segít megelőzni a vérrögöket, és csökkenti a vérnyomást. Az olajos magvak, diófélék, például a mandula, a kesudió vagy a dió egészséges zsírokban gazdagok, de olyan mikrotápanyagokat is tartalmaznak, amelyeknek nagy szerepül van a szív egészségének megőrzésében, például magnéziumot és az E-vitamint. Az olajos magvakat fogyasztók körében kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés.
Az áfonya a benne lévő pterosztilbén nevű vegyület miatt a gyógyszerekkel összemérhető mértékben képes csökkenteni a koleszterinszintet, ráadásul jóval kevesebb mellékhatása van. Korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy az áfonyában lévő antioxidánsok a rossz koleszterinszintet igen hatékonyan csökkentik. Az olívabogyó és az olívaolaj a bennük lévő telítetlen zsírsavak által védenek a cukorbetegség és a szívbetegségek ellen, valamint csökkentik a rossz, és növelik a jó koleszterin szintjét. A lenmag és lenmagolaj a szakemberek szerint védik a szívet és javítják a koleszterinszintet. A jó minőségű szójatermékek önmagukban ugyan nem csökkentik a koleszterinszintet, de a zsíros húsokat helyettesítve mindenképpen egészséges fehérjeforrást biztosítanak. A leveles zöldségek, mint például a spenót rendkívül rostdúsak, emellett sok bennük a koleszterinszintet csökkentő, lutein nevű karotinoid, amely gyulladásgátló hatása révén segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását is. A tengeri alga Omega-3 zsírsavakban, ezáltal hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet. A spárga alacsony kalóriatartalmú, A-vitaminban gazdag, koleszterincsökkentő. A cukkini, a paradicsom szintén sikeresen felveszi a harcot a koleszterinnel. A sovány csirke- és pulykahús, valamint az őz- és a vadhús is elsőrangú helyen szerepel a koleszterincsökkentő ételek listáján, ahogyan a vörösbor is.
Patikáinkban számos egyéb, gyógyszernek nem minősülő, koleszterinszint szabályozó készítmény is kapható. Látogasson el hozzánk, és munkatársaink segítenek Önnek megelőzni a bajt!
Írta: Kármán Nikola
Források: www.hazipatika.hu; www.vital.hu; www.webbeteg.hu
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.