Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Minden, amit a köpölyözésről eddig nem tudtál

Cikkek

Minden, amit a köpölyözésről eddig nem tudtál

A köpölyözés reneszánszát éli. A hagyományos kínai eljárás története régmúlt időkre nyúlik vissza, ám manapság is egyre több helyen elérhető.

 Sportolók és átlagemberek is újra felfedezik a módszerben rejlő előnyöket. A tradicionális kezelések iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan, de az alternatív terápiákat keresőknek is jó ötlet lehet a módszer. Segíti a feszült izmok fellazítását, jótékony hatással van a vérkeringésre, és masszázs céljából is használhatók a speciális köpölyöző poharak vagy harangok. 

 

Mi történik köpölyözés során? 

 

Alapvetően papírt, gyógynövényeket, vattát helyeztek a pohárba, meggyújtották azt, majd amit a pohár lehűlt, azt fejjel lefelé a bőrre helyezték, így vákuum jött létre az érintett helyen. Ma már korszerű eszközökkel lehetséges a vákuum létrehozása. Végezhető száraz és nedves köpölyözés is, a továbbiakban ezekről ejtünk szót. 

 

Mit jelent a száraz köpölyözés? 

 

Az eljáráshoz használt harangban vákuum képződik, ami segít a kezelt területen az erek kitágulását, a véráramlás fokozódását. Mindez támogatja a méregtelenítést és a salakanyagok lebomlását. Általában 6-10 harangot helyez fel a bőrre a szakember, majd legkésőbb 15 perc múlva el kell azokat távolítani. Amennyiben már korábban leesnek, vagy kék foltok keletkeznek, akkor kevesebb idő is elegendőnek bizonyulhat. A száraz módszerrel masszázs is végezhető, ebben szintén a harangok nyújtanak segítséget. Olaj kerül a bőrre, majd azon mozgatja a kezelést végző a harangokat. Itt is előfordulhatnak kékes-vöröses foltok, de ezek természetes velejárói a folyamatnak. 

 

Nedves köpölyözés: Tényleg olyan félelmetes? 

 

A speciális technika már ránézésre is félelmet kelthet sokakban, pedig gondosan felépített eljáráson nyugszik. Véres vagy nedves köpölyözésnek is hívják, mindjárt megtudod, miért. A folyamat a kezelni kívánt bőrfelület fertőtlenítésével indul, majd egy tű segítségével apró vágásokat képez rajta a szakember. Ide kerülnek a vákuumot képező harangok. A száraz köpölyözéssel szemben vér és a szövetekben levő folyadék jut ki a testből a harangba. A méreganyagok távoznak a testből, és a száraz köpölyözéshez hasonlóan a vérkeringés is javul hatására. Érdemes tudni, hogy a nyugati országokban ez a módja a kezelésnek nem túlságosan elterjedt. 

 

Milyen egészségügyi előnyei vannak a köpölyözés alkalmazásának?

 

Az évszázados múlt és a páciensek is alátámasztják, hogy izomlazítás, fájdalomcsökkentés érdekében mindenképpen megéri a kezelés mellett letenni a voksot. A módszernek köszönhetően távoznak a szervezetből a káros anyagok és a nehézfémek, felszabadulnak a toxinok, és az immunrendszer is aktívabbá válik. A nyugati orvoslás hajlamos kiegészítő terápiaként gondolni az egyébként akupunktúrás pontokhoz is köthető kezelésre. 

 

Köpölyözés otthon? 

 

A köpölyözés gyakorlatot és hozzáértést igényel, ám ez nem jelenti azt, hogy bárki ne tudná elsajátítani mindezt. Mi sem támasztja jobban alá a dolgot, mint az, hogy ma már számos köpölyöző készlet elérhető a kereskedelmi forgalomban. Ugyanakkor fontos tudni, hogy nem mindegy, milyen eszközöket használunk, és hogyan tesszük ezt. Vannak kifejezetten köpölyözési tanfolyamok, de szakembertől is lehet tanácsot kérni, főleg akkor, ha nedves köpölyözés a cél. Ez utóbbi kapcsán célszerű segítséget kérni a folyamathoz, és fokozottan ügyelni a higiéniára. A szakemberek nem javasolják ez utóbbi otthoni elvégzését, de száraz köpölyözést és köpölyözés során végzett masszázst akár laikusként is elsajátíthatjuk.  Nézzük, milyen eszközök közül válogathatunk! 

 

Üveg köpölyöktől az elektromos készletekig

 

Az üveg köpölyök főként a hagyományos technikát követőknek javasolt. Ilyenkor alkohollal átitatott vattát helyeznek a köpölybe, majd a bőrre helyezik azt. Házilagos használatra inkább javasoltak a gumiköpölyök, amelyek egyszerű és biztonságos módját jelentik a kezelésnek. A vákuumot egy egyszerű nyomással létre lehet hozni, hasonlóan a szilikon köpölyökhöz. Ez utóbbiak esetében a vákuum erőssége is szabályozható. A modern műanyag modellek csavarással és pumpával állíthatók a szükséges erősségre. A leginkább korszerű megoldásnak az elektromos köpölyöző készletek bizonyulnak, amelyek digitális beállítást tesznek lehetővé. A masszázs és a relaxáció érdekében olajok, krémek beszerzése is javasolt. 

 

Hol alkalmazhatók a köpölyök?

 

Legtöbbször a háton történő alkalmazással lehet találkozni, de hasonlóképp működik a dolog a vállak között, a combokon, a térd- és bokaízületeknél, a csípő és a fenék tájékán, valamint a csukló ízületeknél és a fülek mögött is. Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy bizonyos állapotok és bőrbetegségek esetében egyáltalán nem alkalmazható a köpölyözés. 

 

Anyajegyekkel borított bőrfelületen, sérült testrészeken, ödéma esetében és trombózisos lábon éppen úgy kerülendő a köpölyözés, mint szívbetegség, vérzékenység, lázas betegség kapcsán. Kismamáknál és daganatos betegeknél szintén kerülendő a kezelés, sőt, ha még az előző köpölyözés helye látszik, akkor szintén nem célszerű az eljárás mellett dönteni. 

 

Mire számíthatunk köpölyözés után? 

 

Alapvetően azokra a pozitív hozadékokra, amelyek apropóján a legtöbben a kezelést választják. A vérkeringés fokozása és egyfajta relaxált állapot elérése a cél. Bár a bőrön megjelenhet a bőrpír mellett kerek, lila, vagy vöröses foltok halmaza, de ezek néhány nap alatt el is tűnnek. A cellulit ellen is hatékonyan bevethető módszerre sokan nemcsak az egészséget és a közérzetet javító kezelésként gondolnak, hanem a vonzóbb külső megteremtésének lehetőségeként is. A szinte népbetegségnek számító derékfájás ellen is hatékonyan bevethető, de súlyos fájdalmak esetén inkább az orvos felkeresése javasolt. Igaz ez egyébként a legtöbb egészségügyi panaszra. A köpölyözés kiegészítő kezelésként ugyan remek választás lehet, hozzájárulhat a prevencióhoz is, de a nyugati orvoslásban hívőknek komoly fájdalmak és panaszok esetén elsőként a szakorvosi vizsgálat a cél. Ez persze nem jelenti azt, hogy a köpölyözés létjogosultságát veszítette volna, hiszen ma is eredményesen alkalmazott módszer. Írta: Kiss Anita

 

Forrás: 

https://baroccobeautybar.hu/a-kopolyozes-terapiaja-elonyei-hogyan-kell-csinalni-otthon-es-mellekhatasok/

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár