Cikkek
Míg néhány évtizede köretválasztás során kizárólag a rizs, tészta, burgonya hármasból döntöttek egyik vagy másik mellett a hazai háziasszonyok, addig napjainkban minden korábbinál szélesebb kínálattal találkozhatnak az üzletek polcain. A bulgur, a köles vagy a hajdina neve már senkinek sem hangzik ismeretlenül, de a quinoa is mind elterjedtebb az egészséges életmódot követők körében.
Míg néhány évtizede köretválasztás során kizárólag a rizs, tészta, burgonya hármasból döntöttek egyik vagy másik mellett a hazai háziasszonyok, addig napjainkban minden korábbinál szélesebb kínálattal találkozhatnak az üzletek polcain. A bulgur, a köles vagy a hajdina neve már senkinek sem hangzik ismeretlenül, de a quinoa is mind elterjedtebb az egészséges életmódot követők körében. Megjelenését illetően a kuszkuszhoz hasonlít, ám változatos felhasználási köre miatt a rizs helyettesítésére is mind többen használják.
Perui származás
A gyakran csak álgabonaként ismert quinoa Dél-Amerikából származik, elsősorban Peru környékén terem. Maga a növény közel kétméteresre megnőhet, a magok pedig a szárak csúcsún helyezkednek el. Az inkák aranyaként is emlegetik az alapanyagot, és már 9 ezer évvel ezelőtt is fogyasztották azt. Az inkákon kívül sokáig nem is tudta a világ, hogy mennyire értékes a quinoa. Csak az 1980-as években fedezték fel az amerikaiak a benne rejlő lehetőségeket, és termeszteni kezdték Colorádóban. Ma már a legértékesebb, 4000 méteres magasság felett növő quinoa fehér színnel áll rendelkezésre, de a piros és a fekete szín is ismertek, melyek erőteljesebb ízvilággal rendelkeznek. A ma már hazánkban is elérhető, gluténmentes alapanyag nagy népszerűségnek örvend a fogyókúrázók körében. Viszonylag magas ára azonban még mindig sokakat visszatart attól, hogy a mindennapi fogyasztás részévé tegyék a köretfélét.
Superfood a konyhában
A szuperélelmiszerek a tudatos életmód követőinek körében ma már nem hangoznak ismeretlenül. Az értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó alapanyagok körét bővíti a quinoa is, mely főként kimagasló fehérjetartalma miatt kedvelt. A növény fehérjeforrások iránt egyébként is sokan érdeklődnek, és a vegánok körében nagy népszerűségnek örvendenek ezek. A quinoa egyszerre gyógyítja a szervezetet és táplálja, s mellette abban is segít, hogy sikerüljön mihamarabb megszabadulni a felesleges kilóktól.
A fogyókúrázók kedvence
Mivel rengeteg kalória van a quinoa-ban, ezért segít megőrizni az izomtömeget. Negyed csésze alapanyag csupán 172 kalóriát tartalmaz, és segítségével nem csak fehérjék, hanem komplex szénhidrátok is bejuttathatóak a szervezetbe. Lassú felszívódású szénhidrát lévén lassan kerül a véráramba, sokáig eltelít, ezzel megakadályozva a túlevést és a plusz kilók felszedését. Remek választás saláták mellé, ugyanis az apró, főtt magok hozzátapadnak a zöldségekhez, salátalevelekhez, könnyen fogyaszthatóak és mégis rendkívüli jóllakottság érzetet okoznak.
Gluténmentes alapanyag
A gluténmentes diétát követők egyre nagyobb számban vannak jelen hazánkban is. Számukra sem jelent azonban kihívást már megtalálni azokat az alapanyagokat, melyek gluténmentesen állnak rendelkezésre és változatos étkezést tesznek lehetővé. Mivel a quinoa nem áll kapcsolatban sem az árpával, sem a rozzsal vagy a búzával, így lisztérzékenyeknek éppen úgy javasolt, mint az IBS tüneteitől szenvedőknek. Természetesen nem csak betegség esetén bizonyul remek választásnak a quinoa, hanem akkor is, ha egyszerűen csak szeretnénk kiiktatni a glutént a mindennapokból, és tudatosabban étkeznénk.
Magas B2-vitamin tartalom
A B-vitaminok nélkülözhetetlenek az egészség megőrzéséhez. Az idegrendszer optimális működésének érdekében érdemes a B-vitaminok minél szélesebb körét bevinni a szervezetbe. A migrénes fejfájással küzdők számára remek választás a quinoa rendszeres fogyasztása. Nem csak B2-vitamin található azonban meg benne, hanem számos egyéb mikrotápanyag is, melyek gondoskodnak az energiaszint megőrzéséről, valamint a vérszegénység kezeléséről is. Az elsavasodott szervezet kitűnő ellenszerének is számít az álgabona, hiszen enyhe lúgosító hatással rendelkezik.
Egytálételektől a salátákig
Mivel a quinoa semleges ízzel bír, ezért kiválóan társítható számos egyéb alapanyaghoz. Vannak, akik diószerű ízt éreznek rajta, mások számára inkább íztelen, és éppen ezért jól fogyasztható, fűszerezhető. Ha vajjal, sóval, borssal vagy egyéb fűszerekkel keverjük, akkor önmagában köretként jó választás. A rizs egészséges alternatívájaként is alkalmazhatjuk, de egytálételként, hússal is kombinálhatjuk. Készíthetünk belőle húsmentes fasírtot, de a különféle salátákkal keverve is remek választás. Ha szívesen készítünk muffinokat, házi kenyereket, ehhez is felhasználhatjuk az alapanyagot. Nem csak főétkezések alkalmával részesíthetjük előnyben, hanem akkor is, ha tápláló reggelire vágynánk. Aszalt gyümölcsökkel, fahéjjal, mézzel, tejjel még a gyermekek ízlésének is maximálisan megfelelhet.
Quinoa készítés lépésről-lépésre
Az alapanyagot egyszerűbb elkészíteni, mint azt a legtöbben gondolják. Mindegy, milyen ízesítést szeretnénk választani, vagy köretként, esetleg saláta alapanyagként fogyasztanánk, az első mindenképpen az, hogy meg kell főzni azt. Dupla mennyiségű vizet használjunk a főzéshez, ám előtte mossuk meg az alapanyagot. Erre azért van szükség, mert egy keserű szaponin réteg borítja felszínét. Maximum 15 percre lesz szükség alacsony lángon ahhoz, hogy a quinoa készre főjön. Ha még némi víz maradt volna rajta, akkor azt nyugodtan hagyjuk az edényben, a magok ugyanis képesek magukba szívni a nedvességet a rizshez hasonlóan.
S hogy hol érdemes beszerezni a quinoa-t? A biowebáruházak és a reform élelmiszereket kínáló üzletek ma már szinte kivétel nélkül kínálják az alapanyagot, de a nagyobb üzletláncoknál is kaphatunk az állandó vagy az időszakos készletből. Arra mindenképpen számítsunk, hogy nem olcsó alapanyagról van szó, de egy fél kilós zacskóból is legalább négyszer tudsz majd főzni két személyre. Érdemes figyelemmel követned az élelmiszer láncok akcióit, hiszen ezek között is találhatsz kedvező árkategóriában quinoa-t. Az alapanyag egészségre gyakorolt hatásaihoz kétség sem férhet, és a diéta hatékony kiegészítője is lehet.
Írta: Kiss Anita
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.