Cikkek
A glicin a kollagén típusú fehérjékben legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav.
Manapság, amikor sokkal kevesebb kollagén típusú fehérjét fogyasztunk, mint őseink, jelentősen felborulhat a fehérjebevitelünkből származó aminosavak egyensúlya a glicin hátrányára és felmerül a gyanú, hogy ennek káros következményei lehetnek.
A glicin az életkor előrehaladtával csökken és ez hatással van az öregedéssel összefüggő rendellenességek kialakulásával. A glicin pótlása pozitívan befolyással bírhat az öregedés ellen és elősegítheti az élettartam meghosszabbítását. Más étrend-kiegészítőkkel összehasonlítva még kevesen ismerik, ezért foglalkozunk előnyeivel és felhasználásával.
Bár a glicin a nem esszenciális (értsd. a szervezet által előállítható) kategóriába tartozik, csökkent termelődése számos rendellenesség kialakulásához vezethet. Szükséges a glutation, a kreatin és a kollagén természetes előállításához.
Az ember beépített antioxidáns rendszerrel rendelkezik a szabad gyökök és az oxidatív stressz leküzdésére. A glutation, a szervezetünk legerősebb egészséget őrző antioxidánsa. Az öregedés során a glutation szintje csökken, ami megnövekedett szabadgyök-szinthez, ellenőrizetlen molekuláris károsodáshoz és bizonyos rendellenességekhez vezethet. Egy másik fontos vegyület, amelynek előállítása a glicintől függ, a kreatin. A kreatin egy aminosav, amely elsősorban az izomban és az agyban koncentrálódik. Mivel a glicin képes növelni a természetes kreatintermelésünket, az energia, az erő és a teljesítmény fokozásában rejlő lehetősége jelentős hatással van az idősekre. A kollagénben minden harmadik aminosav glicinből áll. Hiánya közvetlen hatással van az öregedésre, különösen az öregedés látható jeleire, például a ráncokra.
A glicinnel kapcsolatos kutatások feltárták a glicin pozitív hatásait az alvás minőségére is. A kísérletek szerint a glicin pótlásával az emberek gyorsabban jutnak mély alvásba, jelentősen csökken a fáradtságuk, és a napközbeni álmosságuk. A glicin bevitelével megnövekedett a szerotoninszint és csökkentek az álmatlansági tünetek.
A glicin és a máj védelmében is szerepet játszik, a máj pedig a természetes glutation-termelésünk forrása. A májbetegségek egérmodelljeiben a glicin pótlása sikeresen enyhítette a májkárosodást és védett az alkohol okozta károsodással szemben, és a túlélési arányt is növelte.
A rossz glicin-szint összefüggésbe hozható a szívkoszorúér-betegséggel és az akut szívinfarktussal. Azt is feltételezik, hogy a szívelégtelenségben szenvedők élettartama 10 évvel rövidebb, mint a szívelégtelenségben nem szenvedőké. Szerencsére a vizsgálatok kimutatták a glicin lehetséges terápiás hatásait a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. Az alacsony glicinszint összefüggésbe hozható az elhízással, az inzulinrezisztenciával és a kettes típusú cukorbetegséggel. Számos vizsgálat megállapította, hogy a glicin csökkentheti a vércukorszintet és serkentheti az inzulinelválasztást.
A szarkopénia, vagyis a vázizomzat tömegének csökkenése miatti izomsorvadás az öregedés egyik jellemzője. A glicin jól kutatott képessége, hogy segít a sovány izomtömeg felépítésében vagy fenntartásában. A magas glicintartalmú étrend hatékony táplálkozási stratégia lehet az öregedéssel összefüggő rendellenességek, például az izomsorvadás és a fizikai gyengeség megelőzésére.
A tudósok szerint a glicin számos egészségügyi előnnyel jár az öregedéssel összefüggő rendellenességek ellen, ahogyan azt fentebb már említettük. Az in vitro és in vivo vizsgálatokból származó egyre több bizonyíték próbálja igazolni a glicin öregedésgátló jelentőségét, de biztos adatok még mindig állnak rendelkezésre. A lehetséges mechanizmusok azonban racionálisnak tűnnek. Kísérleti emberi sejtvonalakban (kísérletekben használt sejtkultúra -szerk.) visszafordították az öregedési folyamatot, hatásukra a mitokondriumok, a sejtek energiagépezetei újraéledtek. A kutatásokban szereplő különböző élőlényekben, mint a gyümölcslegyek, a férgek vagy akár az emlősök esetében a glicin pótlása szintén elősegítette az élettartam meghosszabbítását.
Mellékíz mentes édes íze miatt ételek/italok édesítésére is alkalmas. Hőálló, így süteményekbe és forró italokba is alkalmazható. Édessége kb a normál kristálycukoréval megegyező, és nincs mellékíze. A polialkoholokkal (pl.: xilit/nyírfacukor, eritrit) szemben nem okoz bélrendszeri problémákat senkinél. Nem veri át a szervezetet, mert az édes íze mögött nem üres kalória van, ahogy a legtöbb édesítő esetében, hiszen a glicin fehérje és akként is kezeli szervezetünk.
Írta: Balla Réka gyógyszertári szakasszisztens
Forrás: healthnews.hu, gal.hu
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.