Cikkek
Ha a strand és a napozás jut eszünkbe, akkor a nyárhoz közeledve szinte mindenki nagy tervekkel vág bele a fogyókúrába és az életmódváltásba. Mindez általában tartja is magát a nyaralásig, vagy a régóta várt fesztiválig. De mi a helyzet utána? Milyen ételek kerülnek rendszerint a tányérra? Vajon törvényszerű, hogy a nyár végéhez közeledve elhagyjuk magunkat?
Ha a strand és a napozás jut eszünkbe, akkor a nyárhoz közeledve szinte mindenki nagy tervekkel vág bele a fogyókúrába és az életmódváltásba. Mindez általában tartja is magát a nyaralásig, vagy a régóta várt fesztiválig. De mi a helyzet utána? Milyen ételek kerülnek rendszerint a tányérra? Vajon törvényszerű, hogy a nyár végéhez közeledve elhagyjuk magunkat? A könnyű és egészséges alapanyagokról ilyenkor sem kell lemondani. Cikkünkben néhány olyan zöldséget és gyümölcsöt veszünk górcső alá, amelyek remek választásnak bizonyulnak az egészség és a súlycsökkentés érdekében.
Cukkini, a nyár diétás favoritja
A cukkini kifejezetten szapora és igénytelen növény, így ha van néhány bokorral az udvar végében, akár egész nyáron friss cukkinival látja majd el a háztartást. Magas víztartalommal rendelkezik és nagyon kevés zsírt, valamint szénhidrátot tartalmaz. Sok benne a C-vitamin és a B9-vitamin, ráadásul igen változatosan elkészíthetjük. Süthetjük, főzhetjük, lehet fasírt alapanyag, de leginkább nyersen szolgálja az egészség megőrzését. Fokhagymás-tejfölös mártogatóssal társíthatjuk, így remek rágcsálnivalót kaphatunk, mely tízóraira és uzsonnára is megállja a helyét.
Kukorica az antioxidánsok erejével
A balatoni strandok egykor elképzelhetetlenek voltak a főtt kukorica illata nélkül, de napjainkban is sokszor megtalálható a kínálatban. Kevesen tudják, hogy a kukoricaszemek olyan fitonutrienseket tartalmaznak, melyek nélkülözhetetlenek a szabad gyökök elleni küzdelemben. A lutein a szem számára hasznos, a béta-karotin pedig a bőr egészségének érdekében ajánlott. Nem csak egészséges szénhidrátot tartalmaz, hanem protein is megtalálható benne, amelynek az izomépítésben és az immunrendszer optimális működésében van fontos szerepe. Az emésztést megkönnyítő rostok is bőségesen vannak a kukoricában, melyek a magas koleszterinszint ellen is remek választásnak bizonyulnak.
Dinnye a fogyás szakértője
A dinnye sokak kedvenc nyári csemegéjének számít. A tikkasztó napokon a lédús gyümölcs nagyon jól esik, pótolható segítségével a folyadék, ráadásul nagyon sok vitamin is van benne. Az A-, B-, C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a kálium és a szelén mellett az alacsony kalóriatartalom is nagy előnyének számít. Tíz dekagramm dinnye csak 30 kalóriát tartalmaz, így a gyümölcs fogyasztásával gyorsan látványos eredmények érhetőek el a fogyás terén. Mivel körülbelül 95 százaléka víz, így segíti a szervezet méregtelenítését és a felhalmozott méreganyagok eltávolítását. Ugyan ma már nagyon sok helyen magnélküli dinnyéket kapni, de ha mégis a hagyományos változattal hoz össze a sors, akkor se dobd ki a magokat. A dinnyemag gazdag B-vitaminban, vasban, kalciumban és cinkben. Szárítsd ki azokat, őröld le konyhai robotgépben vagy egy mozsárban, és máris szórhatod az értékes tápanyagot salátáidra.
Paradicsom, a nyári kedvenc
A paradicsom a magyaros fogások elmaradhatatlan alapanyaga, de az olasz konyha is előszeretettel használja. Ha nem szeretnénk, hogy értékes tápanyagaiból veszítsen, akkor érdemes nyersen fogyasztani. A lédús zöldség nyár végén is széles választékban áll rendelkezésre, ám paradicsom és paradicsom között is sok különbség akad. Ha van rá lehetőséged, akkor érdemes a piacokon kínált paradicsomok közül válogatni, ezek ugyanis ízükkel is garantáltan elvarázsolnak.
A lédús zöldség vitaminjaival és antioxidánsaival tisztítja a szervezetet, serkenti az emésztést, és a bőr is megszépül rendszeres fogyasztásával. Magas A-vitamin és kálium tartalmával a máj védelme érdekében is sokat tehetsz. Erősebbé teszi a sejteket és védi azokat, ezért a benne megtalálható likopin felelős, ami a ráncok elleni küzdelemben is hasznos segítőtárs lehet.
Őszibarack, az igazi vitaminbomba
Az őszibarackot édes íze és lédús jellege miatt sokan kedvelik. Magas A-, és C-vitamin tartalommal rendelkezik, valamint természetes antioxidánsként is számon tartható. Kitűnő hangulatjavító, ugyanis sok benne a cink és a magnézium, valamint nem csak belsőleg, hanem külsőleg is érdemes gondolni a lédús barackokra. Arcpakolások alapanyagaként tisztábbá és rugalmasabbá varázsolja a bőrt.
Indiánnyár körtével
Nyár végétől jelenik meg a körte a piacon, amely rendkívül ízletes és magas C-vitamin tartalommal is rendelkezik. Olyan mennyiségben van jelen benne az alapvető vitamin, hogy egy körte fedezi a felnőtt C-vitamin szükséglet körülbelül 20-25%-át. Lúgosító, vízhajtó hatásának köszönhetően ideális választás tisztítókúrákhoz, léböjt napokhoz és diéta mellé.
Alma, az örök klasszikus
S ha már ősz, akkor természetesen az alma sem hiányozhat a gyümölcsök repertoárjából. Úgy tartja a mondás, hogy ha minden nap egy almát elfogyasztunk, az garantáltan távol tartja az orvost. Ez nem másnak köszönhető, mint a magas vitamin és ásványi anyag tartalomnak. Az almában megtalálható pektin kedvező hatással van a bélflórára és az emésztésre, ráadásul csökkenti magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást. A fogyókúra remek kiegészítője az alapanyag és a súlycsökkentés mellett a méregtelenítésben is fontos szerep jut neki. Élelmi rostjai nélkülözhetetlenek az egészség megőrzéséhez.
Legyen szó akár zöldségekről, akár gyümölcsökről, érdemes ezekből nyersen fogyasztani. A hőkezelés sajnos az értékes tápanyagok jelentős részét elpusztítja, ám ha nyersen kerülnek a tányérra, azzal sokat tehetünk egészségünk és fittségünk érdekében. Ugyan az étrend-kiegészítők is remek választásnak bizonyulnak a nyárvégi időszakban, de a friss alapanyagokkal biztosan nem vehetik fel a versenyt.
Írta: Kiss Anita
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.