Védje meg szervezetét a betegségektől Omega-3 készítményekkel!
Az Omega zsírsavak jótékony hatásai már széles körben ismertek, de nemrég arra is rájöttek egyes szakemberek, hogy az Omega-3 fogyasztásával a megfelelő szintre állíthatjuk a vérnyomásunkat, elkerülve ezáltal a különböző vérnyomás problémákat.
A Zürich-i Egyetem kutató szerint azért is érdemes az Omega-3 zsírsavban gazdag étrendet követni, mert így vérnyomásunk hosszú időn át normális keretek között maradhat. A felmérés során kétezer fiatal, egészséges felnőttet vizsgáltak, és egyértelműen kiderült, hogy minél több Omega-3 zsírsav található meg a vérükben, annál alacsonyabb a vérnyomásuk. A kutatók szerint mindez azt mutatja, hogy az Omega-3 zsírsavban gazdag étrend segít a vérnyomás egészséges szinten tartásában, és megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását.
Az Omega-3 számos egyéb betegség megelőzésére is alkalmas, úgy, mint például az autoimmun betegségek, az idegi problémák, az inzulinrezisztencia, vagy a rák. Csökkenti a meddőség kockázatát; jótékony hatású a megfelelő állóképesség tekintetében; gyulladások, sérülések leküzdése terén is hasznos; komoly gyógyhatással bír a szív- és keringési betegségek elhárításában, és mérsékli a koleszterinszintet. Érelmeszesedésre hajlamosaknak is tanácsos a fogyasztása, hiszen az Omega-zsírsavak védik az ereket. Vizsgálatok által kedvező hatást mutattak ki az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a depresszió kezelése, és az Omega-3 zsírsav fogyasztása között is.
Az első vizsgálatokat, melyek az omega-3 zsírsavak egészségmegőrző szerepére irányultak, a grönlandi eszkimók körében végezték, közel 20 éves időszakon át. Felfigyeltek arra, hogy míg a civilizált világban egyre nagyobb méreteket ölt a szívinfarktus és érrendszeri megbetegedés és halálozás, addig a szinte kizárólag tengeri állatokat fogyasztó eszkimók körében, ez a betegség szinte nem fordult elő.
A hatvanas-hetvenes években a felismerés kiegészült azzal, hogy azokon a területeken, ahol magas a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, ott többen küzdenek depresszióval is. Azonban ahol a halfogyasztás népszerűbb, ott mindkét megbetegedés előfordulása jóval csekélyebb. A depresszióra kifejtett jótékony hatását a kutatók azzal magyarázzák, hogy az omega-3 hiány, az agyműködés olyan zavarát okozza, amely csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami egy tehetetlen állapot kialakulásán keresztül depresszióhoz vezet.
A legújabb kutatási eredmények szerint, azoknak a gyermekeknek, akiknek a szervezete rendszeresen jut omega-3 zsírsavakhoz, a feladatmegoldó- és problémamegoldó képességük javult, gyorsabban értették meg a feladatokat, és javultak az iskolai eredményeik. A gyermekek számára, körülbelül 14 éves kor eléréséig rendkívül fontos az optimális bevitel, mivel ezen kor eléréséig fejlődik a gyermekek agya a legnagyobb mértékben. A kutatók arra a véleményre jutottak, hogy mindezen pozitív változások annak köszönhetőek, hogy az omega-3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban.
Ezáltal serkentik a gondolkodásért és értelmi képességért felelős agy területek működését, ami a koncentráló képesség javulásához vezet.
Egy kis odafigyeléssel növelhetjük a szervezetünkbe kerülő omega-3 zsírsavak mennyiségét és megtapasztalhatjuk az omega-3 zsírsavak egészségünkre kifejtett pozitív hatásait. Hetente minimum három alkalommal fogyasszunk tengeri halból vagy busából készült ételeket. A sütéshez, főzéshez használt napraforgóolaj közel kétharmadát szójaolajjal, repceolajjal helyettesítsük, amelyek linolénsavban gazdag olajfélék.