Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Őszi hajregenerálás – Nyaralás után ráfér!

Cikkek

Őszi hajregenerálás – Nyaralás után ráfér!

A nyaralás önfeledt napjai új energiákkal töltenek fel. Ilyenkor többet megengedünk magunknak, ám a klóros és a sós víz, az UV-sugárzás, a hirtelen hőingadozás és az erős napfény nemcsak a bőr, hanem a haj állapotára is hatással van.

 Érdemes az őszi hetekben hangsúlyt helyezni arra, hogy tincseink visszanyerjék eredeti szépségüket, és egészségesen szolgálják a jó közérzetet és a vonzó megjelenést.

A fényvédelem fontosságáról már számtalanszor szóltunk a múltban, de leginkább mindig az arcbőrre és a test szabadon hagyott felületeire fókuszáltunk. A festett, szőkített haj fokozott odafigyelést igényel a nyaralást követően, ám akkor sem mehetünk el a gondoskodó ápolás mellett, ha egyszerűen vékonyszálú hajjal rendelkezünk, vagy szeretnénk tenni egy nagygenerál érdekében. Lássuk, milyen kihívásokkal kell megküzdenie a hajnak, és hogyan állíthatod helyre annak állapotát!

Hidratálás mindenekfelett

Fénytelen, töredezett, száraz haj? Könnyen lehet, hogy nem a nyaralás tette tönkre a hajszálakat, hanem már korábban is hasonló problémákkal küzdöttél. A hidratálás mindig jól jön, nem pusztán a nyaralást követően. A hidratálás megtörténhet külsőleg és belsőleg egyaránt. Kívülről leginkább a hidratáló készítmények, sampontok, maszkok és balzsamok javasoltak. Ezekkel egyébként akkor sem lőhetsz mellé, ha nem tudod, pontosan milyen hajtípusod van.

A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet optimálisan működjön. A nyers zöldségek és gyümölcsök egyaránt fontosak ahhoz, hogy a szükséges vitaminok és ásványi anyagok természetes forrásból jussanak a szervezetbe.

Tudtad, hogy a hialuronsav súlyának akár tízezerszeresét is képes megkötni nedvességből? A hialuronsavat tartalmazó étrend-kiegészítők mellett a kollagént tartalmazó készítmények szintén remek választásnak bizonyulnak akkor, ha belülről támogatnád meg a haj egészségét.

Tudatos samponválasztás

Már akár néhány száz forintért is beszerezhetsz sampont, és még az is lehet, hogy először beválik. Idővel azonban nem ritka, hogy szárítja a fejbőrt és a hajat. Egyre többen keresik a szulfátokat, parabéneket, SLS-t, szilikont, és hasonló káros összetevőket nélkülöző készítményeket. A professzionális termékek és a bőrgyógyászok által tesztelt, leginkább a patikákban elérhető világmárkák samponjai hatékonyan támogatják meg hajtincseid, és segítenek a nyár utáni regenerálás időszakában is.

Nem mindegy az sem, hogy miként mosol hajat. A kiváló sampont is lehet rosszul használni. Ahelyett, hogy a tenyeredbe nyomott terméket a hajtetőn haboznád be, inkább kezdd a tarkónál, és kíméletesen dörzsöld, masszírozd át a teljes fejbőrt. Az első hajmosásnál lehet, hogy nem fog habzani, ekkor lazítod fel a szennyeződéseket, majd a következő samponozással már tényleg a tisztító ápolásért tehetsz. Ne feledd, hogy az alapos kiöblítéssel a gyors zsírosodást is elkerülheted.

Minden centi számít?

Növeszted a hajad? Sokan vannak ezzel így. Amikor minden centiméter számít, akkor a vágás igazi mumus. A vegykezelés, a festés, a szőkítés igencsak tönkreteszi a hajat. Gondolj bele, hogy a hajvégek hány év óta vannak kitéve ezeknek. Még ha természetes a hajszíned, akkor is érdemes időnként 1-2 cm-t vágatni a végéből. A végeredmény tömöttebb, egészségesebb látvány lesz, nem utolsó sorban pedig az elvékonyodott, szöszös, törött hajvégektől így szabadulhatsz meg a legkönnyebben. Van, amit már a fodrásznál elérhető, méregdrága kezelések sem tudnak helyrehozni.

Növényi olajokkal az extra gondoskodásért

Az extra ápolás és időráfordítás mindig jól jön a hajnak. Különösen így van ez akkor, ha a nyaralás után szeretnéd rendbe hozni a hajkoronát. A keratint, kollagént tartalmazó termékek remek választásnak bizonyulnak, de a természetes olajokban rejlő erő mellett sem mehetünk el. Mit érdemes a hajadra kenni? Sokan esküsznek a ricinusolajra. A sűrű állagú olaj hígítható shea vajjal, kókuszolajjal. Használj hidegen sajtolt termékeket, ezek elegyét a fejbőrre és az egész hajhosszra felviheted. Minél tovább alkalmazod az alapanyagokat, annál látványosabb eredményt érhetsz el. Persze fontos a rendszeresség és a hajmosás során az alapos kiöblítés. 

Őszi hajhullás – Létezik ilyen?

Létezik bizony! Ugyan a hajhullás természetes folyamat, hiszen a hajszálak folyamatosan cserélődnek, de vannak időszakok, amikor ez intenzívebben történik. Az őszi időjárás következtében lassulhat a hajhagymák növekedési fázisa, így a növekedés hamarabb ér véget, és a hajszálak kihullása is látványosabbnak tűnik. Ijedtségre azonban semmi ok egészen addig, amíg nem tapasztalod, hogy ez átmegy egyfajta rendellenes mértékű hajvesztésbe. Ha hajmosást, fésülködést követően szinte csomószámra jön ki a hajad, akkor érdemes mihamarabb bőrgyógyászt felkeresni, és legalább egy vérképet csináltatni.

Ma már elérhetők kiváló hajhullás elleni termékek, a patikák polcain különösen hatékony készítmények sorakoznak. A kifejezetten a haj állapotát javító komplex étrend-kiegészítők is megoldást kínálhatnak a problémára, de már a biotin szedésével is egy lépést tehetsz az egészséges haj irányába. Akár napi 50-100 hajszál elvesztése is teljesen normálisnak számíthat. Az őszi hónapokban érdemes D-vitaminnal is kiegészítened a mindennapokban szedett készítmények listáját.

Írta: Kiss Anita

Forrás: https://www.bien.hu/nagy-oszi-hajregeneralas-hair-stylist-hajapolasi-tippjei/

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár