• Ingyenes szállítás 14 990 Ft felett!
  • Uniparipa Budapesten akár aznap!
  • +36 20 408 0000 (Minden nap 9-21 óráig)
Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Őszi kerti munkák – edzés és kiegyensúlyozottság

Cikkek

Őszi kerti munkák – edzés és kiegyensúlyozottság

A saját kerttel rendelkezők jól tudják, hogy mindig akad munka. A tavasztól őszig terjedő időszakban akár testedzés jelleggel is kihasználhatjuk a terület kínálta feladatokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a súlyvesztésben és a lelki egyensúly megteremtésében szintén fontos szerep jut a kerti munkálatoknak. Nincs ez másként ősszel sem, amikor elsődleges cél a kert télre történő felkészítése, a tereprendezés és persze a lehullott levelek összegyűjtése. 

A kerti munka a teljes testet átmozgatja! 

 

A nyári hőség idején senki nem kedveli a kertben történő tevékenykedést, ezért az itteni feladatokat inkább a reggeli és az esti órákra célszerű időzíteni. Sokáig világos van, s mivel a gyomok egy esőzés után hamar megindulnak, nem érdemes megvárni, míg a kert inkább hasonlít egy dzsungelre, mint rendezett területre. A szőlő metszése, az uborka és a paradicsom növekedésének figyelemmel követése, felkötése alapnak bizonyulnak. 

 

Valószínűleg akkor sem lehet megúszni a kerti munkát, ha gyógynövényeket, virágokat gondozol az otthont övező közvetlen környezetben. A díszcserjék és a fák metszése évente többször aktuális, a fűnyírás és az őszi gereblyézés szintén lényegesek a gondozott kert megvalósítása érdekében. 

 

Testedzés, ahogy még nem is gondoltál rá!

 

A kertészkedés során a hát, a farizmok, a lábizmok, a karok, a vállak és a hasizmok egyaránt igénybevételnek vannak kitéve. Ősszel leginkább az egynyári növények begyűjtése, a metszés, a zöldhulladék összegyűjtése, a gereblyézés és a folyamatos hajlongás veszi igénybe testünket. Fontos azonban, hogy erre ne valamiféle kötelező feladatként tekintsünk, sokkal inkább a rendszeres mozgás részeként. 

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a testmozgás a lelki egyensúly megteremtésében éppen úgy segítséget nyújt, mint a felesleges kilóktól való megszabadulásban, az anyagcsere felpörgetésében és persze az ülőmunka ellensúlyozásaként is remek választásnak bizonyul. 

 

Sokan kifejezetten azért kedvelik a kertészkedést, mert évszakról-évszakra figyelemmel követhetik azt, ahogyan saját kezükkel létrehoztak valamit. A természet közelségének megélése, a környezet ízlésednek megfelelő rendezése felülírja a testi kimerültséget, amit akár egy kertben töltött óra is okozhat. 

 

Mire figyelj kertészkedés közben? 

 

Mivel izmaidat használod, így korosztályodtól és edzettséged szintjétől függően érdemes megválasztani azt, mit és mennyit bírsz. Ne erőltesd túl magad. Bármikor pihenhetsz, a folyadékfogyasztásról pedig ne feledkezz meg. 

 

A praktikus megoldások kiemelt jelentőséggel bírnak. Miért fordulnál sokszor, ha taligával elvégezheted a nehezebb súlyok cipelését, vagy éppen a zöldhulladék összegyűjtését. Bár napjainkban már számos hasznos elektronikus eszköz elérhető a lombszívótól kezdve az ágdarálóig, de érdemes megvizsgálni, ezek közül mire van igazán szükséged, és mi lesz csupán felesleges kacat a fészerben. 

 

Égjenek azok a kalóriák! 

 

Tudtad, hogy a gyomlálással akár 200-400 kcal/óra intenzitással dolgozhatsz? Hol van ehhez képest a gereblyézés, az avar bezsákolása, vagy akár az ásás és a lapátolás? Az őszi kerti elfoglaltságok kiválóan alkalmasak arra, hogy segítségükkel megszabadulj a felesleges kilóktól. Az izzadással, pulzusod emelkedésével járó tevékenység közben megnő az energiafelhasználás. Akár a fűnyírás során is tapasztalhatod ezt. A rendszeresség természetesen e területen is nagyon fontos. Munka után akár jól is eshet a fizikai megterhelés, ügyelve arra, hogy sérülések nélkül tudd le a feladatokat. 

 

D-vitamin természetes forrásból 

 

A pandémia óta mindannyian jól tudjuk, hogy a szervezetnek az immunerősítéshez nemcsak C-vitaminra van szüksége, hanem a D-vitamin is elengedhetetlen. A kellemes őszi napsütésben már fél óra is elegendő ahhoz, hogy bőséges D-vitaminhoz juss hozzá. Ezért az immunműködés és csontjaid egyaránt hálásak lesznek. 

 

Stressz nélkül, egyensúlyban 

 

A kültéri tevékenység, a természet közelsége már önmagában is stresszcsökkentő hatással bír. A kerti aktivitás sportértéket tudhat magáénak, ehhez pedig a hasznosság és a produktivitás érzése társul, hiszen valamit mindig létrehoz az ember. Az őszi időszakban ez leginkább a takarítást, a metszéssel elérhető gondozott környezetet jelenti. 

 

Ősszel is figyelj a fényvédelemre, a kerti kesztyű pedig a sérülések ellen bizonyul hatékonynak. Vérnyomás problémákkal a hajlongással érdemes vigyázni, egyébként a kardiovaszkulárus egészség megőrzésében fontos szerep jut a napi szinten végezett, legalább félórás kerti elfoglaltságnak. Elő a kesztyűkkel, és irány a friss levegő! Az indiánnyár szépsége mentálisan is jó hatással lesz Rád.
Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://divany.hu/lajfhekk/kerteszkedes-jotekony-hatasai/Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár