Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
c-vitamin d-vitamin cink

C-vitamin, D-vitamin, és cink: az őszi trió, ami védelmet ad

Az őszi időszak sokaknál egyet jelent a visszatérő meghűlésekkel. Bár a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás segíthetnek a megelőzésben, viszont van három olyan tápanyag, amely központi szerepet játszik a védekezőképesség megerősítésében. A C-vitamin, a D-vitamin és a cink természetes forrásból és étrend-kiegészítő jelleggel egyaránt kiemelt szereppel bír a prevencióban. Ez a trió nem véletlenül szolgál védőpajzsként a szervezet számára, hiszen együtt rendkívül hatékonyan támogatják immunrendszerünket.

C-vitamin: A jól ismert antioxidáns

 

A C-vitamin talán a legismertebb vitamin, amit a betegségek megelőzésére és kezelésére használunk. A szervezetünk nem képes saját maga előállítani, ezért muszáj külső forrásból bevinnünk. A C-vitamin rendkívül erős antioxidáns, ami azt jelenti, hogy segíti a sejteket megvédeni a káros szabadgyököktől, amelyek a környezeti stressz és a betegségek során keletkeznek.

 

Amikor a kórokozók megtámadják a szervezetünket, a C-vitamin aktivizálja a fehérvérsejteket, amelyek felelősek a vírusok és baktériumok elleni harcért. Az aszkorbinsav szerepet játszik a sejtek közötti kollagén termelésében is, ami erősíti a bőrünket és a nyálkahártyáinkat, megnehezítve a kórokozók bejutását. Kiemelten fontos szerepe van a megfázás tüneteinek enyhítésében és a gyógyulási idő lerövidítésében. Az őszi-téli időszakban mindenképpen érdemes tehát odafigyelni a pótlásra. 

 

D-vitamin: Napfény hiányában is optimális ellátottság 

 

A D-vitamint sokan a napsütéssel azonosítják, hiszen a szervezetünk a bőrünket érő napfény hatására termeli. Az őszi és téli hónapokban azonban a napfény mennyisége és ereje is csökken, ami a legtöbb emberben D-vitamin-hiányhoz vezet. Pedig ez a vitamin elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, hiszen szabályozza az immunsejtek aktivitását. A D-vitamin-hiány összefüggésbe hozható a felső légúti fertőzések megnövekedett kockázatával.

 

A D-vitamin ráadásul nemcsak a betegségekkel szemben nyújt védelmet. Fontos a csontok egészségének fenntartásához, hiszen segíti a kalcium és a foszfor felszívódását. Kevesen tudják, de szerepet játszik a hangulatunk stabilizálásában is, ami különösen fontos a sötétebb, borúsabb napokon. Mivel csak a zsíros halak és a tojássárgája tartalmazza, az őszi és téli hónapokban a legtöbb szakértő javasolja a D-vitamin-kiegészítők szedését legalább 4000 NE mennyiségben. 

 

Cink: Az immunrendszer ásványa

 

A cink olyan mikroelem, amely nélkülözhetetlen az immunrendszerünk hatékony működéséhez. Több mint 300 enzim működéséhez szükséges a szervezetben, és kulcsszerepet játszik a sejtek növekedésében, a sebgyógyulásban és az immunsejtek termelődésében. 

 

A cink segít a vírusok elleni harcban is, különösen a megfázásos vírusok esetében. A cinket legkönnyebben állati eredetű élelmiszerekkel, hússal, a tenger gyümölcseivel és a tejtermékekkel tudjuk bevinni a szervezetünkbe, de megtalálható a diófélékben és a hüvelyesekben is. Ha szükséges, étrend-kiegészítő formájában is érdemes pótolni.

 

A mikrotápanyag-trió együttműködik szervezetedért

 

A C-vitamin, a D-vitamin és a cink együttesen fejti ki a védőhatást. A C-vitamin felkészíti az immunrendszert a harcra, a D-vitamin szabályozza az immunsejtek működését, a cink pedig hozzájárul a sejtek termelődéséhez és a gyógyulási folyamatokhoz. A hideg, megfázásos időszakban ősz elején a legfontosabb, hogy tudatosan odafigyeljünk e tápanyagok megfelelő bevitelére.

 

A legjobb, ha a tápanyagokat változatos és kiegyensúlyozott étrenddel visszük be, ami tele van szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel és teljes kiőrlésű gabonákkal. Érdemes étrend-kiegészítő formájában is támogatni a szervezetünket, különösen akkor, ha az étrendünk nem elég változatos.

 

A védekezés nem merül ki csupán a vitaminokban és ásványi anyagokban. A rendszeres testmozgás, a pihentető alvás és a megfelelő hidratálás szintén lényeges az immunrendszerünk fenntartásában. Ha odafigyelünk a mikrotápanyagokra, az őszi és téli hónapok nem a betegségekről, hanem az energiáról és a jó közérzetről szólnak majd.

 

Az őszi és téli hónapokban a vírusok, az influenza és a megfázás kórokozói hatékonyabban terjednek. A hideg levegő kiszárítja a nyálkahártyákat, ami az első védelmi vonalunkat gyengíti a kórokozókkal szemben. A legtöbben sok időt töltünk zárt, fűtött helyiségekben, ahol a levegő szárazabb, a páratartalom alacsonyabb, ami a vírusoknak ideális környezetet teremt a túléléshez és a terjedéshez. A közösségi terekben a cseppfertőzéssel fertőző vírusok is könnyebben terjednek.

 

Hogyan előzhetjük meg a fertőzéseket közösségben?

 

A gyakori és alapos kézmosás ez a legegyszerűbb és leginkább hatékony védekezési mód. Használj szappant és meleg vizet, és mosd a kezed legalább 20 másodpercig. Ha nincs lehetőséged kézmosásra, használj legalább 60%-osalkoholtartalmú kézfertőtlenítő gélt. A kézmosás különösen fontos, mielőtt megérinted az arcodat, eszel vagy iszol.

 

Apropó, érintések! A kórokozók gyakran a kezünkkel kerülnek az orrunkba, a szájba vagy a szemünkbe. Köhögéskor és tüsszentéskor használj zsebkendőt, vagy takard el a szádat és az orrodat a könyököddel, hogy megakadályozd a kórokozók terjedését a levegőben. A használt zsebkendőt azonnal dobd ki, és utána moss kezet.

 

A közös felületeken, az asztalokon, kilincseken és számítógépes billentyűzeteken hosszú ideig megmaradhatnak a kórokozók. Rendszeresen célszerű ezeket tisztítani és felületfertőtlenítővel tisztítani. Bár nem mindig kivitelezhető, ha teheted, próbálj meg távolságot tartani azoktól, akik már betegek. Ha te érzed magad rosszul, maradj otthon, hogy ne fertőzz meg másokat.

 

Írta: Kiss Anita

Kategóriák
Kívánságlista
Kártyám
Belépés
Kosár