Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
Padlizsán, a nyár lila csodája

Cikkek

Padlizsán, a nyár lila csodája

A zöldségek sokunkat elvarázsolják élénk színükkel és látványos megjelenésükkel. Ezek között élen jár a padlizsán, amely nyáron gyakran megtalálható a piacokon. Különleges íz világgal rendelkezik, de ételekben felhasználva akár teljesen semlegessé válhat íze, mégis hozzájárul az egészség megőrzéséhez. A konyhakert kedvelt lakója, amely egyúttal üde színfolt is lehet a ház körüli környezetben. Lássuk, miért érdemes beiktatni az étrendbe, és hogyan szolgálja az egészséget a nyár lila csodája!

A zöldségek sokunkat elvarázsolják élénk színükkel és látványos megjelenésükkel. Ezek között élen jár a padlizsán, amely nyáron gyakran megtalálható a piacokon. Különleges íz világgal rendelkezik, de ételekben felhasználva akár teljesen semlegessé válhat íze, mégis hozzájárul az egészség megőrzéséhez. A konyhakert kedvelt lakója, amely egyúttal üde színfolt is lehet a ház körüli környezetben. Lássuk, miért érdemes beiktatni az étrendbe, és hogyan szolgálja az egészséget a nyár lila csodája!

 

Jelentős C-vitaminforrás

 

A C-vitamin szervezetre gyakorolt hatásához kétség sem férhet. Természetesen megtalálható a padlizsánban is az antioxidáns vegyület. Erősíthető segítségével az immunrendszer, és az oxidatív stressz bőrre gyakorolt hatásának is búcsút lehet mondani. Az oxidatív stressz tehető részben felelőssé az öregedésért, a ráncok kialakulásáért. Ha odafigyelsz étkezésedre, és sok C-vitaminban gazdag élelmiszer kerül tányérodra, annak előnyeit külsődön is megtapasztalhatod. Persze érdemes természetes forrásból bevinni a C-vitamint, hiszen így sokszorosan hasznosul, mintha étrend-kiegészítővel tennénk ezt. A padlizsán remek választás a C-vitamin pótlására akár nyersen is fogyasztva.

 

Rostok az egészséges emésztésért

 

A padlizsánban nagyon sok a rost. Ennek köszönhetően nem csak eltelít, hanem az emésztést is javítja. Egyre több szakember hívja fel mostanság a figyelmet arra, hogy az egészséges emésztés az immunrendszer állapotát és az egész közérzetet befolyásolja. Gyakran küzdesz székrekedéssel? Könnyen lehet, hogy túl kevés rostot és folyadékot fogyasztasz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes rendszeresen szedett gyógyszerek, így a vérnyomáscsökkentők és a nyugtatók is okozhatnak szorulást. Ilyenkor érdemes úgy összeállítani az étrendet, hogy azzal ellensúlyozzuk a készítmények mellékhatását. A padlizsán rostjai segítik az emésztést, és egyúttal a fogyáshoz is hozzájárulhatnak.

 

Alacsony kalóriatartalom ízletes formában

 

Még mindig azok közé tartozol, akik azt hiszik, az alacsony kalóriatartalmú ételek nem lehetnek finomak? Kóstoltad már a grillezett padlizsánt? Készíts francia lecsót padlizsánnal! A zöldség rendkívül alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így úgy lakhatsz jól, hogy közben a plusz kilóktól sem kell tartanod.

 

Antioxidánsok a szervezet védelmében

 

A padlizsán gazdag antioxidánsokban. Nem csak a bőr érzi meg ennek előnyeit, hanem az agysejtek működését is elősegítik. A szervezetben levő gyulladások megszüntetése és a véráramlás növelése jótékony hatással van a közérzetre és a memória is javulhat ez utóbbinak köszönhetően. A vitaminoknak és ásványoknak is remek forrása a padlizsán, ugyanis tele van vassal és kalciummal, melyek fontos szerepet töltenek be a csontritkulás megelőzésében.

 

Hajvédelem padlizsánnal

 

Szépséged érdekében is tehetsz azzal, ha gyakran kap helyet tányérodon a padlizsán. Mivel magas víztartalommal rendelkezik, így belsőleg a hidratáltságot és a haj állapotát is javíthatja. Enzimjei a szőrtüszőket aktiválják, melynek hatására a hajnövekedés segíthető elő. Ehhez külsőleg is érdemes bevetni az alapanyagot. Egy padlizsán levének kipréselése után oszlasd el azt hajadon, tekerd be vastag törölközővel, majd fél óra múlva már moshatod is meg a szokott módon. Az eredmény erősebb, gyorsabban növekvő hajkorona lesz.

 

A szív védelmezője

 

Tudtad, hogy a padlizsán a szív eredetű megbetegedések kockázatát is csökkenti? Teszi ezt olyan módon, hogy a koleszterin szintjét a normál értéken tartja, valamint a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik. A benne megtalálható kálium szintén nélkülözhetetlen a szív munkájához. A szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésével olyan komoly egészségügyi kockázatoknak lehet elejét venni, mint a stroke és a szívinfarktus.

 

Az indiai természetgyógyászat is alkalmazza

 

Tápanyagai miatt az indiai természetgyógyászat is előszeretettel dönt a fényes, lila színű zöldség mellett. Vérképző, vízhajtó, emésztést fokozó és nyákoldó hatást is tulajdonítanak neki. Ez utóbbi a hörghurutos betegségek esetén tesz kitűnő szolgálatot. A máj és a vese megbetegedései esetén is nyugodtan alkalmazhatjuk, terméskivonatát pedig az epe-és a májfunkciók javításának érdekében alkalmazzák. A benne levő fenolsavak a szabad gyökök elleni védelemben segítenek, hosszú távon pedig rákellenes hatásai is ismertek. Érdekesség, hogy egyes távol-keleti országokban a nemiség jelképeként tekintenek rá, sőt, vágykeltő hatásainál fogva a szerelem almája elnevezéssel illetik.

 

Hogyan fogyasszuk?

 

A fényes, ránctalan bőrrel rendelkező példányok a leginkább alkalmasak a fogyasztásra. Ha már matt árnyalatot vesz fel és ráncossá válik külseje, akkor keserű lesz és kevésbé jelent kulináris élményt. Bár alapvetően nagyon kevés kalóriát tartalmaz, de ha például olajban sütjük, akkor rengeteg olajt képes felvenni, amivel jelentősen megnő kalóriatartalma. Érdemes tehát minél inkább természetes formában a tányérra tenni. Párolva vagy krém formájában remek választásnak bizonyul. A hagymafélék, a bazsalikom, a bors és a petrezselyem kitűnően passzolnak hozzá. Ha megsütöd, akkor húsából kitűnő padlizsánkrém készíthető.

 

Vannak, akik szivacs-szerű állaga miatt nem kedvelik, de érdemes kísérletezni vele, ugyanis gyorsan és egyszerűen egészséges ételt varázsolhatunk felhasználásával az asztalra. Ugyan kilós ára nem a legolcsóbb, de nagyon könnyű alapanyagról van szó esetében, így egy-két darab elég is lehet egy étkezésre két személy részére. Az egészségtudatos táplálkozást fontosnak tartók egyre gyakrabban keresik, hiszen egészségügyi előnyeihez kétség sem férhet. Iktasd be Te is a heti étrendedbe!

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/ezert-egyunk-rendszeresen-padlizsant/g0jeyrd

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár