Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
Probiotikus élelmiszerekkel  egészségesebben

Cikkek

Probiotikus élelmiszerekkel egészségesebben

Az emésztőrendszer egészsége nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a tápanyagok optimálisan fel tudjanak szívódni, és az olyan kellemetlen tüneteknek búcsút mondhassunk, mint a puffadás vagy az emésztőszervi problémák.

Az emésztőrendszer egészsége nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a tápanyagok optimálisan fel tudjanak szívódni, és az olyan kellemetlen tüneteknek búcsút mondhassunk, mint a puffadás vagy az emésztőszervi problémák. A probiotikumok jelentős szerepet töltenek be abban, hogy az emésztőrendszerben élő jó baktériumok megfelelően táplálva legyenek. Ezek a baktériumok segítik az emésztést. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az immunrendszer állapota is részben az emésztőrendszertől függően alakul. Nagyon fontos tehát, hogy a probiotikus élelmiszerek rendszeres fogyasztásával támogassuk meg szervezetünket.

 

Több száz olyan jó fajta gyomor-és bélrendszeri baktérium létezik, amelyek szabályozzák az emésztést és felveszik a küzdelmet a káros baktériumokkal szemben. A cél nem más, mint a jó baktériumok túlsúlya. Antibiotikumok szedésekor, vagy a nem megfelelő táplálkozás következményeként felborul a rend, ennek pedig többek között hányinger lehet a tünete. A hosszú antibiotikum kúrán átesettek jól ismerik a jelenséget.

 

Az emberi szervezetben élő probiotikumok élelmiszerekben és italokban is megtalálhatóak, így ezek étrendbe illesztésével sokat lehet tenni az egészség védelmében. A  probiotikumok azonban nem csak az emésztőrendszer érdekében alkalmazhatóak. Szerepük ennél sokkal szerteágazóbb. Csökkentik a koleszterinszintet, kisebb lesz az allergia és a különféle gyulladások kialakulásának kockázata. Vannak olyan betegségek, melyek kapcsán kifejezetten javasolt a probiotikum kúra. Ilyen a Crohn-betegség, az IBS, a laktóz-intolerancia, vagy a fekélyes vastagbélgyulladás. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a leggyakoribbnak számító hasmenés és székrekedés esetén is eredményesen vethetőek be a probiotikumok.

 

Kefir és joghurtok

 

A reklámokból mindannyian tudjuk, hogy a kefir és a különféle joghurtok probiotikumokat tartalmaznak. A cukrozott gyümölcsjoghurtok helyett érdemes a natúr, zsírszegény változatot előnyben részesíteni. A kefir nem csak az emésztőrendszernek tesz jót, hanem a csontokat is erősíti, sőt, a fertőzéses megbetegedések ellen is védelmet biztosít. Élesztőgombái és baktériumtörzsei miatt érdemes többször is beiktatni hetente az étrendbe. Laktóz-intoleranciától szenvedsz? A kefir ekkor is remek választás lehet!

 

Savanyú káposzta

 

Az erjesztéssel előállított savanyúságok kiváló forrása a probiotikumoknak. Hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához és nem utolsó sorban nagyon finomak is. A savanyú káposzta sokak kedvencének számít, ha pedig fogyni szeretnénk, akkor is kitűnő választás, és akár köret gyanánt is megállja a helyét. Hasonlóképp jó döntés a kovászos uborka, készítése pedig mindenféle extra fűszer nélkül is lehetséges, só, víz és némi kenyér hozzáadásával.

 

Jó minőségű almaecet

 

Az almaecetre sokan csak úgy gondolnak, mint a plusz kilók ellenségére, pedig ennél sokkal szélesebb körben felhasználható. Táplálja a jó baktériumokat probiotikumjainak és enzimjeinek köszönhetően. Érdemes a minőségi márkák mellett letenni a voksot, ezek tisztább és hatékonyabb összetevőkkel bírnak.

 

Terápiás csontleves

 

A terápiás céllal készített csontleves nem egyenlő azzal a húslevessel, ami hétvégenként a tányérra kerül. Nem csak elkészítési idejében különbözik, hanem a felhasznált alapanyagokat illetően is. A terápiás csontleveshez kifejezetten porcos, inas részek szükségesek.  A sertéstől a csirkén, a halon és a pulykán keresztül a marháig saját ízlésünkre van bízva, hogy mi kerül a lábasba. Amire azonban nagyon kell figyelni, az a főzési idő. Vannak, akik akár 24 órán keresztül is főzik lassú tűzön az ételt, így garantáltan kioldódnak az értékes hatóanyagok a lébe. S hogy melyek ezek? Kalcium, magnézium, foszfor, kollagén, glicerin, glutamin, hyaluronsav éppen úgy megtalálhatóak a terápiás csontlevesben, mint az ízületek számára nélkülözhetetlen glükozamin-szulfát és kondroitin-szulfát. Előnyeit nem csak az emésztő-és az immunrendszer működésén veheted észre, hanem bőröd, hajad, körmöd és szebb lesz, ráadásul a máj méregtelenítésében is szerepet játszanak a mikroelemek.

 

Távoli konyhák specialitásai

 

Nem csak a hazai konyhaművészet szolgálhat olyan ételekkel, melyek támogatják a bélflóra működését. A Japánban, és ma már nálunk is nagy népszerűségnek örvendő Miso leves a benne megtalálható fermentált szójabab pasztának köszönhetően segíti ez emésztőrendszer működését. Antioxidánsok, B-vitaminok is megtalálhatóak benne a probiotikumok mellett. Hasonlóképp remek választás az indonéz konyha által előszeretettel készített tempeh. Alapja a szójabab, a finomság pedig diós, gombás ízvilággal rendelkezik.

 

Nem mindegy, mi kerül az asztalra!

 

Ahhoz, hogy sikerüljön megőrizni a bélflóra egyensúlyát, bizonyos életmódbeli változtatások is szükségesek lehetnek. A tápanyaghiányos étrend, a finomított élelmiszerek, valamint a cukros ételek kifejezetten rossz hatással vannak az emésztőrendszerre is. A tartósítószerek, adalékanyagok szintén károsítják a bélflórát. Fontos odafigyelni arra, hogy elegendő rostot fogyasszunk, ez ugyanis nélkülözhetetlen az egészséges emésztéshez. A zöldségek, gyümölcsök mellett például a korpafélék is remek választásnak bizonyulnak a rostfogyasztás fokozásához.

 

Stressz és szorongás

 

A feszültség ilyen vagy olyan mértékben mindannyiunk életében jelen van. Nem csak idegrendszeri és mentális tünetek jelentkezhetnek azonban hatásukra, hanem bizony az emésztőrendszer is kárát látja a folyamatos szorongásnak és idegeskedésnek. Igyekezzünk tehát olyan életmódot kialakítani, amelyben a stressz talán kevésbé van jelen, vagy végezzünk kikapcsoló, feltöltő tevékenységet is.

 

Írta: Kiss Anita

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár