Cikkek
Ha az egészséges életmód témája kerül szóba, akkor az étkezési szokások átalakítása rendszerint kiemelt jelentőséggel bír. Ennek kapcsán is különös figyelmet érdemelnek a mindennapokban fogyasztott köretek.
Ha az egészséges életmód témája kerül szóba, akkor az étkezési szokások átalakítása rendszerint kiemelt jelentőséggel bír. Ennek kapcsán is különös figyelmet érdemelnek a mindennapokban fogyasztott köretek. A szénhidrátforrások helyes megválasztása nem csak az elhízás megelőzése érdekében nagyon fontos, hanem az energikusság és az egészség megőrzésének apropóján is. Cikkünkben most megismerkedhetünk a fehér rizs kiváltására alkalmas fajtákkal és olyan egyéb alapanyagokkal, melyeket akár gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.
A hazai háztartásokban gyakran kerül az asztalra burgonya, finomított lisztből került tészta és fehér rizs. A köretek száma sokaknál ennyiben ki is merült, a hosszú távú következmények között pedig gyakran szerepel a súlyfelesleg kialakulása. Ugyan kétségtelen, hogy ezek a legolcsóbb megoldások akkor, ha köretet szeretnénk készíteni, de alternatíva igenis létezik, méghozzá az ízeket sem nélkülözve. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan az anyagiakra hivatkozva utasítják el zsigerből az olyan alapanyagokat, mint a barna rizs, a hajdina vagy a köles. Tény pedig, hogy bár többe kerülnek, de rendkívül szaporák és laktató jellegüknél fogva sokkal kevesebbet fogyasztunk ezekből, mint ha a klasszikus fehér rizzsel szeretnénk jóllakni. Ilyen szempontból pedig olcsóbbra jöhetünk ki a klasszikus köreteknél, hogy az egészségügyi előnyökről már ne is szóljunk.
A fehér rizs színes társai
A diétás étkezésre gondolva legtöbben a fehér rizsre asszociálnak. Bebizonyosodott azonban, hogy ennek fogyasztása korántsem biztos, hogy kellően támogatja a súlycsökkentést. Amennyiben nem mondanánk le a rizsről, de a hagyományos fajtánál minden szempontból hasznosabb mellett döntenénk, akkor érdemes kipróbálni a sokak által ismert barnarizst. Ugyan elkészítése időigényesebb, de így sem kell harminc percnél többet rászánni. A barna rizs, hasonlóan a fenséges illattal rendelkező jázminrizshez és basmati rizshez, sok B-vitamint tartalmaz és magnéziumban is gazdag. Ez utóbbiak nélkülözhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez, megéri tehát nem csak étrend-kiegészítők formájában gondolni a mikroelemekre. A barna rizs továbbá más rizsfajtáknál sokkal több rostot tartalmaz, ami az emésztéshez és a jóllakottság érzéséhez szintén nagyon fontos.
Letehetjük még a voksot az úgynevezett vadrizs mellett is, amely tulajdonképpen nem is rizs, hanem egy fűmag. Az Észak-Amerikából származó vízi fűfajta magja kiváló cink-és magnéziumforrás, de B-vitaminokban is gazdag. Egyetlen negatívuma, hogy legalább hatvan percig kell főzni, így ezt a típust inkább a ráérős hétvégéken érdemes választani. A különlegességek kedvelőinek ajánlott a fekete rizs, ami rengeteg antioxidánst tartalmaz és jellegzetes diós ízvilággal rendelkezik.
Van élet a rizsen túl!
A vonzó külső érdekében sokan vannak azon állásponton, hogy a rizs-csirke-brokkoli hármas a legjobb választás. Ugyan kétségtelen, hogy ezekkel az alapanyagokkal minden szükséges makrotápanyagot bevihetünk a szervezetbe és az elkészítés is rendkívül egyszerű, de van élet a rizsen túl is! Miért maradnánk kizárólag ennél a köretnél, ha a választékban számos olyan is megtalálható, melyek úgy szolgálják a súlycsökkentést, hogy közben a szervezet számára nélkülözhetetlen lassú felszívódású szénhidrátokat is biztosítják? Ismerkedjünk meg a következőkben azokkal az alapanyagokkal, melyek remek alternatívát kínálnak a rizs kiváltására!
Ásványi anyagokban és vitaminokban egyaránt gazdag, roppant egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul alacsony a glikémiás indexe. Igen, ez nem más, mint a bulgur. A közel-keleti konyha által is előszeretettel választott alapanyag zöldségekkel és zöldfűszerekkel megspékelve igazán ízletes. Akár húsféle nélkül is megállja a helyét. Hasonlóképp hasznos a szervezet számára a tarhonya alternatívájaként is ismert hajdina, amely igen magas rosttartalommal is bír.
Nokedli egészségesen? Miért ne?
Legyen szó gombapaprikásról, csirkepörköltről, vagy húsos ragukról, sokan kedveljük köretként a nokedlit. Ha viszont szeretnénk egészségesen táplálkozni, elkerülnénk a hízást, vagy a már kialakult feleslegből faragnánk le, akkor a klasszikus nokedli biztosan tiltólistás. Alternatíva viszont létezik, melyet akár a rendszeres edzések mellé is beiktathatunk. Nem kell hozzá más egy személyre, mint 130 gramm zabpehelyliszt, 60 g túró és egy kevés víz, só. Szaggassuk a masszát forró vízbe, majd egy percen belül, ahogyan a víz felszínére jutottak a galuskák, már szedhetjük is ki azokat. Az időre fontos figyelni, ugyanis ellenkező esetben túl puhává válnak majd azok. Az egészséges nokedlit büntetlenül fogyaszthatjuk a diéta napjaiban is.
Köles, ami nem madaraknak való!
A hagyományos étkezés híveit gyakran igencsak nehéz rávenni arra, hogy újszerű alapanyagokat próbáljanak ki a konyhában. Tipikus mumus szokott lenni a köles, amire legtöbben csak egyféle magként tekintenek, aminek leginkább a madáretetőben a helye. A Kína területéről elterjedt alapanyag azonban bizonyítottan jótékony hatással van az egészségre, lúgosítja a szervezetet és nagyon sok rostot tartalmaz. Hozzájárul a haj és a körmök egészségéhez, de fehérjében és aminosavakban is gazdag. Alacsony lángon háromszoros vízben főzzük, és tetszés szerint párolt zöldségekkel is keverhetjük, amint elkészült. A könnyen emészthető finomsággal kiválthatjuk a hizlaló köreteket és új színt vihetünk konyhaművészetünkbe.
Az egészség megőrzése és a plusz kilóktól való megszabadulás iránti igény egyaránt indokolhatják azt, hogy valaki a tápanyagban gazdag, a szervezet számára valós értékkel bíró alapanyagok mellett döntsön a mindennapokban. Egyet nem szabad elfelejtenünk, mégpedig azt, hogy az egészséges étkezés korántsem unalmas, sőt, izgalmas lehetőségeket és persze az életminőség javítását rejti magában.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.