Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
Szép haj – kezdd belülről!

Cikkek

Szép haj – kezdd belülről!

A hajunknak épp úgy szüksége van hidratálásra, mint az arcnak és a testnek, viszont mindegy milyen hajtípusba tartozunk, milyen a formája, színe, ha a belső táplálást nem kapja meg. Nézzünk csak, mi lehet még fontos és mit tehetsz hajad ápolása szempontjából.

 

A hajunknak épp úgy szüksége van hidratálásra, mint az arcnak és a testnek, viszont mindegy milyen hajtípusba tartozunk, milyen a formája, színe, ha a belső táplálást nem kapja meg. Nézzünk csak, mi lehet még fontos és mit tehetsz hajad ápolása szempontjából.

Először is több minden befolyásolhatja a hajhullást, a korpásodást, a korai őszülést, de még a hajnövekedést is. Elsősorban a külső környezeti hatásokat okoljuk, mint a hideg szél, az erős napfény, vagy ha télen megfázik a fejbőrünk. Viszont kevésbé gondolunk a belső dolgokra, mint pl. a hormonális változás, egy betegség vagy a stressz, amitől bizony elindulhat a korai őszülés, vagy egy drasztikusabb hajhullás. De emellett nagy jelentőséggel bír a szervezetünkbe bevitt tápanyagok hiánya, amit nem is gondolnánk, hogy milyen állapotokat idézhetnek elő.  

 

A hajnak sokféle vitaminra, ásványi anyagra és főként fehérjére van szüksége. A hajhullás leggyakoribb oka közé sorolják a B-vitamin hiányt, a cink- és rézhiányt, valamint az elégtelen fehérje bevitelt. Ezeken kívül szüksége van még az egészséges hajnak A, C, E és H-vitaminokra, valamint vasra, jódra, szelénre, de nem árt, ha kalciummal, magnéziummal és egy kis foszforral, kénnel, mangánnal is fel van töltve a szervezeted raktára. Azon élelmiszerek, amelyek mind ezeket tartalmazzák jó, ha a napi étrended részévé válnak, hogy egészséges fejbőrrel és hajjal büszkélkedhess.

A legfontosabb élelmiszerek, amelyek a legtöbb tápanyagot tartalmazzák e tekintetben: tojás, tengeri halak, nyers búzacsíra, magvak, hidegen sajtolt olajok, nyers zöldségek és gyümölcsök, vörös húsok és még sorolhatnánk.

 

Miért fontos és mit okoz, ha hiányállapot lép fel a szervezetben:

A-vitamin: Hiánya a fejbőr szárazságához, a haj és a körmök töredezéséhez vezet. Viszont csak mértékkel fogyassz A-vitamin készítményt, mert túl lehet adagolni! Az pedig éppen az ellenkező hatáshoz vezet, azaz hajhullást okozhat. Elegendő lehet hetente 1-2 nyers sárgarépa, vagy rendszeresen fogyasztasz tojást, tengeri halakat.

B9-vitamin (folsav): Hajad szempontjából az egyik legfontosabb vitamin, hiánya hajhulláshoz vezet. Megnövekedett folsav mennyiségre van szüksége a várandósoknak. Gyakran látni terhesség alatti vagy szülés utáni hajhullás problémával küzdő kismamával. Jó tudni, hogy a férfiaknak magasabb a B-vitamin igényük, ezért több B-vitaminban gazdag élelmiszert kell fogyasztaniuk. Ilyenek az élesztő, sörélesztő, halfélék, diófélék, a hüvelyesek és a búzacsíra is.

C-vitamin: Az egészséges érrendszer és a rugalmas fejbőr biztosítja a hajhagymák megfelelő tápanyagellátását, hiszen ezek a vérárammal jutnak el ide. Tehát, a C-vitaminnak itt is jelentős szerepe van.

E-vitamin: Az E-vitamin hiány viszont veszélyezteti a fejbőr egészségét, a hajszálak töredezetté és vékonnyá válnak. Az E-vitamin mind belsőleg, mind pedig külsőleg pakolásként hatékony.

H-vitamin (biotin): Hiányában bizony akár ekcéma is felléphet a hajas fejbőrön. A H-vitamint a faggyúmirigyek is igénylik a normál működésükhöz, amely a hajat védi az idő előtti őszüléstől, és serkenti az egészséges hajnövekedést. Hiányában haj- és szőrzethullás is bekövetkezhet. 

Cink: Hiányában a haj elvékonyodik, és hullani kezd. Ha megfelelő utánpótlást kap a szervezet, a haj néhány nap alatt is látványos javuláson megy keresztül. Sok cinket tartalmaznak a húsfélék, búzacsíra, sörélesztő, tökmag, napraforgó, és a tengeri halak.

Vas: Hiánya esetén a vér nem képes elegendő oxigént szállítani, márpedig megfelelő oxigénre minden sejtünknek szüksége van, így a hajhagymáknak, fejbőrnek is. A folsav segíti a vas hasznosulását. Természetes vasforrások a vöröshúsok, tojás, máj, spenót, zöld növények (pl. saláták, gyógynövények).

Réz: Réz nélkül a vas sem tud beépülni, csökken az érfalak rugalmassága, nő a koleszterinszint. Tudtad, hogy a réz a hajszínhez is fontos? Részt vesz ugyanis a melanin képzésében, ezért a haj és a bőr pigmentációjához is nélkülözhetetlen. Kiváló rézforrások a dió, hüvelyesek, aszalt gyümölcsök, a teljes kiőrlésű lisztek és az élesztő.

Jód és szelén: E két „jóbarát” nagyon fontos a normál pajzsmirigy-működéshez. Alacsony szelén ellátottsággal gyengül az immunrendszer, gyakori fertőzések lépnek fel és a haj is hullani kezd. Szerencsére a húsok, a búzacsíra és a barna rizs gazdag szelénben, ezért fogyassz ezekből minél többet. Továbbá a szelén segíti a jód hasznosulását, hiánya általában ezért jódhiánnyal is együtt jár. A pajzsmirigy-alulműködés egyik kísérő tünete lehet a hajhullás, ami foltokban történő kopaszodást idézhet elő. A jódot szerves formában érdemes magunkhoz vennünk, mert ebből csak annyit hasznosít a szervezet, amennyire szüksége van, a többi kiürül. Javasolt, heti rendszerességgel tengeri halakat, tengeri sót, vagy algaféléket fogyasztani.

Kalcium, magnézium: Nem is gondolnánk, de a kalciumnak fontos szerepe van a haj struktúrájának építésében is. A magnézium a stresszoldásban segít, amely a hajhullás egyik fő okozója lehet. Emellett a kalcium beépülését is segíti. A tejtermékek és a kovaföld a legjobb kalcium források, illetve a citrusfélék, a füge, mandula, kukorica rendszeres fogyasztásával biztosíthatod a megfelelő magnéziumot szervezeted számára.

Mangán: Hiánya bőrkiütést, hajszínvesztést, a haj- és a körömnövekedés lelassulását okozza. Természetes forrásai a zöld levelű főzelékfélék, borsó, répa, szemes gabonák, dió.

Kén: A keratin nevű fehérje előállításához szükséges. A keratin a haj, a bőr és a köröm egyik építőköve. Kén tartalmú élelmiszer a tojás, a lencse, a marhahús, vörös bab és a zöldborsó.

Fehérjék: Fehérjére azért van nagy szükség, mivel a hajszálak szerkezetét kb. 98%-ban fehérjék alkotják. Ezért veszélyesek a fehérjéket nélkülöző diéták. Viszont a túlzott fehérjefogyasztás is káros, mivel a szervezetet elsavasítja. A vesék a savat kalciummal választják ki, amelyet a szervezet a hajtól és a körmöktől von el. Ezzel a haj ismét sérül. A magas koleszterintartalmú ételek (pl. túlzott vörös hús fogyasztás) megváltoztatják a fejbőr pH-értékét. Ennek köszönhetően korpásodás alakul ki.

Lehetőleg sovány húsokat fogyassz, de minél több olajos magvat. A lucerna és a búzacsíra is nagyon gazdag fehérjében. Tudtad, hogy a napraforgómag több fehérjét tartalmaz, mint a sertéshús?

Általában a megfelelő étrenddel néhány hét alatt már észrevehető a változás.

 

Írta: Bálint Tímea

Forrás: https://www.gyogynovenysziget.hu/blog/hajhullas

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár