Cikkek
Az átmeneti hónap nem csupán a természetben hoz változást, hanem a konyhánkban is.
A szeptember valódi kincsesbánya a szezonális étkezés kedvelőinek. Ilyenkor egyszerre élvezhetjük a késő nyári terményeket, miközben az ősz első, gazdag ízvilágú zöldségei és gyümölcsei is megjelennek a piacokon. A szezonális alapanyagok fogyasztása gazdaságos és környezetbarát is, ráadásul ezek a termények ilyenkor tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. A szeptemberi egészségtár tehát tele van lehetőségekkel. Cikkünkben annak járunk utána, mit érdemes választani, hogyan készítsük el őket.
A szeptember sztárjai a zöldségek
Szeptemberben a zöldséges pultok valósággal roskadoznak a friss, ropogós és tápláló finomságoktól. A gyökérzöldségek, a káposztafélék és a tökfélék a hónap igazi főszereplői, melyekből változatos és ízletes ételeket készíthetünk.
A sütőtök az ősz elmaradhatatlan szimbóluma, de ne feledkezzünk meg a patisszonról és a cukkíniről sem. A sütőtök béta-karotinban gazdag, ami a szervezetben A-vitaminná alakul, és erős antioxidáns hatású. Tele van rosttal és káliummal, ami támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Levesnek, pürének, de akár sütve, rozmaringgal és fokhagymával is isteni finom. A patisszon és a cukkíni remekül illik ragukba, salátákba, vagy akár tészták mellé is.
A répa, a petrezselyemgyökér és a zeller ekkor a legfinomabbak. Rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Kitűnő alapanyagai a tartalmas őszi leveseknek és raguknak, de sütőben sütve, olívaolajjal és fűszerekkel meglocsolva a húsok tökéletes köreteként is megállják a helyüket.
A káposztafélék rendkívül magas C- és K-vitamin tartalommal bírnak, emellett tele vannak rostokkal, amelyek segítik az emésztést. Salátának, főzeléknek, párolva vagy savanyítva is remek választás. A kelkáposzta tökéletes alapja egy tápláló főzeléknek, vagy éppen húsos rakottasnak.
A cékla intenzív színe és földes íze az őszi konyha egyik gyöngyszeme. Nitrátokban gazdag, ami segíthet a vérnyomás szabályozásában, valamint folsavat és rostot is tartalmaz. Süssük meg, és tálaljuk kecskesajttal és dióval, de tehetjük savanyúságba is. Nyersen fogyasztva igazi vitaminbomba. Reszeljük salátába, vagy majszoljuk csak úgy simán, magában. Szervezetünk hálás lesz érte!
Édes kincsek: Ezek a szeptemberi gyümölcsök a leginkább keresettek!
A zöldségek mellett a gyümölcsök terén is bőven van választék szeptemberben. A szőlő az ősz méltán kedvelt gyümölcse. Antioxidánsokban gazdag, hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez. Fogyasszuk önmagában, sajttálak mellé, vagy készítsünk belőle gyümölcssalátát.
A szilva gazdag rostban, C-vitaminban és káliumban. Frissen fogyasztva, süteményekbe, pitékbe sütve, vagy a jól ismert lekvárként eltéve is kiváló. Egy meleg szilvás gombóc vagy puha szilvás pite igazi léleksimogató finomság a hűvös napokon.
A rostokban gazdag alma és körte hagyományos őszi finomság. Mindkét gyümölcs tele van pektinnel, vagyis oldható rosttal, ami támogatja az emésztést. Diéta és életmódváltás mellett is remek választásnak bizonyulnak, hiszen segítenek a vércukorszint stabilan tartásában. Kiválóan alkalmasak sütikbe, kompótokba, de az alma fahéjjal megsütve vagy egy körtés saláta is remek választás.
Ne hagyd ki a helyi piacokat!
A nagy áruházláncokban szinte szezontól függetlenül sokféle finomság elérhető. A kérdés már csak az, hogy megéri-e ott vásárolni, vagy inkább a piacok látogatása bizonyul jobbnak. A mai árak mellett az ember kétszer is meggondolja, hogy hol és mit szerez be. A tapasztalatok szerint a piacok és helyi termelők kínálatában mindig a legfrissebb termékeket találjuk. Támogassuk a helyi gazdákat, és élvezzük a közvetlenül a földről érkező alapanyagokat! Minél kevesebb idő telik el a betakarítás és a fogyasztás között, annál több értékes mikrotápanyagot őriz meg a zöldség, gyümölcs.
Kísérletezzünk a fűszerekkel!
A szezonális alapanyagok mellett érdemes fűszerekben is gondolkodni. A gyömbér, a kurkuma, a fahéj és a szerecsendió nemcsak ízt adnak az ételeknek, hanem gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásuk is van. A fűszerek gyógyító ereje évezredek óta ismert, és számos kultúra hagyományos gyógyászatának szerves részét képezik. A bennük levő antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, amelyek károsítják a sejteket és hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásához.
Az oregano, a kurkuma, a fahéj és a szegfűszeg különösen erős antioxidáns források. A kurkumában található kurkumin gyulladáscsökkentő hatása miatt széles körben kutatott, és számos betegség megelőzésében és kezelésében ígéretesnek mutatkozik. A gyömbér kitűnő emésztést segítő fűszer, így csökkenti a hányingert, a puffadást és serkenti az emésztőrendszer működését. A kömény, az édeskömény és a fűszerkömény szintén javítják az emésztést, és segítenek a gyomor- és bélrendszeri problémák enyhítésében.
Írta: Kiss Anita
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.