Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Szilveszteri ünneplés – Alkohollal vagy nélküle?

Cikkek

Szilveszteri ünneplés – Alkohollal vagy nélküle?

Amint elmúlnak a karácsonyi ünnepléssel járó vendégségek, sokan már a szilveszteri party-ra készülnek. Vannak, akik a rendezvényhelyszínek valamelyikén szervezett programokat részesítik előnyben, mások a házibulik hangulatát élnék át szívesen. Abban viszont a legtöbben egyetértenek, hogy jó italok és éjfél után virsli nélkül nincs szilveszter. Az alkoholos italokból néha több is lecsúszik, mint amennyit a szervezet tolerálni tud. Érdemes az újévet másnapossággal indítani? Mennyi alkohol fér bele, és honnan parancsoljunk inkább megálljt magunknak? Egyáltalán sikerülhet ez, ha már a sokadik pálinkán és pezsgőn vagyunk túl?

Hogyan kerülhető el a kínzó másnaposság?

 

Az évek és a tapasztalatok legtöbbször maguktól is rávezetnek a titok megismerésére. Ha fiatalon olyanok közé tartoztál, akik mindent mindennel keverve megittak, akkor pontosan tudod, hogy ez a legrosszabb megoldás. Már az aperitif elfogadásánál érdemes dönteni arról, hogy borozni szeretnél az este folyamán, vagy a whiskey mellett tennéd le a voksod. A vörösbor rendszerint komolyabb másnaposságot okoz, mint az, ha a fehéret részesítenéd előnyben. A pálinka, a gyomorkeserű, a sör és a bor váltogatása biztosan komoly másnapossághoz vezet. 

 

Ne csak alkoholt igyál! 

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az alkohol rendkívüli módon kiszárítja a szervezetet. Innen a másnapi szédülés és szomjúság. Persze, amikor tetőfokán a hangulat, és egymást váltják kezedben a poharak, akkor a legkevésbé gondolsz arra, hogy néha be kellene iktatni egy-egy pohár vizet is. A szomjúságérzet leginkább csak másnap jelentkezik, akkor viszont sokszorosan nyújtja be a számlát. Az ünneplés hevében tehát minden alkoholos ital után következzen egy alkoholmentes. Nemcsak jobban bírod majd az éjszakát, hanem a szervezet is hálás lesz a hidratálásért. 

 

Alkoholmentes koktélok és frissen facsart gyümölcslé

 

Miért ne lehetne a szilvesztert alkoholmentesen tölteni? A szokások persze szembe mennek az absztinens gondolkodással, de ez nem jelenti azt, hogy kötelező lenne lerészegedésig inni. Ahogy telnek az évek, az alkoholt is egyre kevésbé bírja a szervezet, és néha bizony jól esik csak jelen lenni, és nem alkoholmámorban indítani az újévet. 

 

Remek alkoholmentes koktélok keverhetők, de az egészség jegyében a frissen facsart gyümölcslé is kitűnő választásnak bizonyul. Legyen szó bármelyik vendégségről, rendezvényről, mindig van alkoholmentes opció. Ha pedig ettől a társaság úgy érzi, kihúzol, akkor valószínűleg nem a megfelelő emberekkel vagy körülvéve. 

 

Csak alkohollal lehet jó a buli?

 

Ha soha nem próbáltad alkohol nélkül, akkor talán itt az ideje annak, hogy lassíts a tempón. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a barátinak vélt társaságokat sok esetben csak a közös alkoholfogyasztás tartja össze igazán. Főként fiatalon fordul elő, hogy beleesünk ebbe a hibába. Érdemes akár az idei szilvesztert kipróbálni kevesebb alkohollal, vagy akár annak teljes elhagyásával. Így is jól érzed magad? Vagy inkább kívülállóként szemléled azokat az embereket, akiket korábban legjobb barátaidnak tartottál egy-egy buli hevében? Az alkohol megváltoztatja az ítélőképességet, hatása pedig nem mindig csak az önfeledtséget és a jó hangulatot hozza maga után. Számos rossz döntés születhet alkoholmámorban, így ha gondjaid vannak a mértéktartással, akkor ne szégyelld ezt bevallani saját magadnak. Másnak nem is tartozol elszámolással, de ha tudod, hogy lassítani szeretnél, akkor akár a szilveszteri programot is ennek megfelelően érdemes megválasztanod. Néha a társaságváltás, vagy az abból történő teljes kiszakadás hozza meg a mindig is vágyott változást. 

 

Kötelező jókedv az év utolsó napján

 

Gyakran szintén csak a hagyományok és a megszokás szólnak a szilveszteri kötelező bulizás mellett. Sokan úgy vélik, hogy ha az év utolsó napján nem mennek szórakozni, akkor biztos a rosszkedv és a magány érzése. Holott mindez csak arról szól, hogy túl sokat adunk mások véleményére, és hajlamosak vagyunk az összehasonlítgatásra. Miért ne tölthetnéd a szilvesztert otthonod nyugalmában, egy jó könyv társaságában? Ha ez az, ami örömet okoz, akkor ne másokkal foglalkozz, hanem kizárólag saját magaddal. 

 

Hogyan készülj fel az alkoholmámoros éjszakára? 

 

Ha mégis úgy döntenél, hogy a lovak közé csapsz, és nem mondanál le az alkoholos italok ellazító hatásáról, akkor megéri felkészülni az éjszakára. A bőséges folyadékfogyasztás napközben és a party hevében is javasolt. Nem árt, ha eszel eleget, és az éjszaka folyamán is érdemes erre odafigyelni. Mielőtt nyugovóra térsz, vegyél magadhoz egy vizesüveget, és igyál minél többet belőle. A szervezet akár erősen dehidratált állapotba kerülhet az alkoholtól, ezért nagyon fontos a folyadékpótlás. Ha nem kevered az italokat, és mértéket tartasz, az újév jó eséllyel csak minimális macskajajjal indul, amin egy bőséges reggelivel és folyadékbevitellel könnyen átlendülhetsz. 

 

BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNUNK MINDENKINEK!Írta: Kiss Anita

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár