Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
"Szívhez szól" a K-vitamin!

Cikkek

"Szívhez szól" a K-vitamin!

A K-vitamin a szervezet egészére nézve nagyon fontos, hiszen létfontosságú folyamatokban vesz részt, de a szívünk számára kifejezetten fontos a jelenléte.

A K-vitamin a szervezet egészére nézve nagyon fontos, hiszen létfontosságú folyamatokban vesz részt, de a szívünk számára kifejezetten fontos a jelenléte. A szakemberek szívünk egészségének és számos szívbetegség kivédésének az alapfeltétele, hogy elegendő K-vitamint juttassunk a szervezetünkbe.


A kutatók szerint a K-vitamin azért szükséges elsősorban a szívünk számára, hogy a szív bal kamrája, amely az oxigénben gazdag vért pumpálja a szervezetbe, ne nőjön túl nagyra, azaz hogy elkerüljük a szívmegnagyobbodást. A K-vitamin alacsony szintje ugyanis a bal szívkamra megnagyobbodását okozhatja, amely végzetes következményekkel járhat. Ezáltal ugyanis a szív nem képes elegendő vért pumpálni, és akár szívroham is kialakulhat. Minél több K-vitamin van azonban a testünkben, annál kisebb az esélye a szív kóros megnagyobbodásának, és ezáltal a halálos kimenetelnek.


Minderre az Augusta Egyetem kutatói jöttek rá, akik 766 egészséges tizenévest kísértek figyelemmel a vizsgálatuk során, akiknek az étrendjét és aktivitását hét napon át feljegyezték, szívük állapotát ultrahanggal ellenőrizték. Más kutatók korábbi vizsgálati eredményei már arra is rávilágítottak, hogy a K-vitamin egy olyan fehérjét aktivál, amely a szív méretének kialakításában játszik szerepet. Érdemes ezért a szív- és érrendszer egészségének megőrzése érdekében rendszeresen megfelelő mennyiségű K-vitamint bejuttatni a szervezetünkbe, nemcsak a felnőttek, hanem már a gyermekek esetében is.


A K-vitamin az egész szervezet számára nagyon fontos anyag. Zsírban oldódó vitamin, két fő formája a K1- és a K2-vitamin. A K1-vitamint a természetben főleg a zöld növényekből nyerhetjük. A K2-vitamin a vastagbélben termelődik egy baktérium által, ahonnan a bélfalon át a véráramba jut, és a különböző véralvadási faktorok egyikévé alakul. Részt vesz továbbá az erős fogak és csontok megőrzéséért felelős fehérjék előállításában is. Serkenti a keringést és erősíti az érrendszert, gátolja az erek elzáródását, és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. A hölgyek is nagy hasznát vehetik, hiszen gátolja a menstruáció alatti erős vérzést, és segít a menstruációs fájdalom csökkentésében is.


Fontos odafigyelni, hogy a K-vitamin megfelelő mennyiségben legyen jelen a szervezetünkben, de nem érdemes túl sokat sem fogyasztani belőle, sem ételek, sem kapszulák formájában. Mind a hiánya, mind a túladagolása ugyanis komoly következményekkel járhat. A K-vitamin túladagolása általában nem jár mérgezési tünetekkel, de hosszútávon és nagy mennyiségben okozhat problémákat. Normális bélflóra és megfelelő, változatos táplálkozás esetén a szervezet K-vitamin ellátottsága megfelelő, de előfordulhat, hogy kapszulák, táplálék-kiegészítők formájában kell a szervezetbe juttatni egyes esetekben.


A véralvadási zavarokban szenvedőknek, a véralvadást gátló gyógyszerek szedőinek például sokkal jobban oda kell figyelniük a K-vitamin bevitelének mennyiségére, mint másoknak, mivel ennek nagy mennyisége ellensúlyozza a gyógyszer hatását. Vérzékeny betegek sem fogyaszthatnak túl sok K-vitamint a véralvadásgátló gyógyszerrel együtt, mert e kettő együttes hatására fokozott a véralvadás veszélye, ami életveszélyes következményekkel járhat. A várandós hölgyeknek is oda kell figyelniük, mennyi K-vitamint juttatnak a szervezetükben, hiszen nekik a terhesség utolsó heteiben szintén kerülniük kell a nagy mennyiséget ebből az anyagból. A K-vitamin hiánya a lassú véralvadásban mutatkozik meg többek között. Amennyiben hiányállapot lép fel a K-vitaminból, tartós hasmenés, vérzékenység, nehezen elálló vérzés jelentkezhet. Felnőtteknél ritkán jelentkezik K-vitamin hiány, de olykor, főleg egyes betegségek esetén előfordul, ahogyan akkor is, ha valaki egyoldalúan táplálkozik.


A K-vitamint természetes úton is elfogyaszthatjuk. Tartalmazza például a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta, a lucerna, a tojássárgája, a tej- és tejtermékek, a máj, a pisztácia, a növényi olajok és a húsfélék. A bélbarát baktériumok kiegészítőkben vagy természetes forrásból történő fogyasztása is segíti a szervezet saját K-vitamin termelését. Az optimális napi mennyiség nagyjából annyi, mintha megennénk egy adag kelbimbót. A K-vitaminnak nagyjából a fele szívódik fel a szervezetben. Felszívódását gátolhatja a magas koleszterinszint kezelésére felírt kolesztiramin, a fájdalomcsillapításra használt aszpirin, és az antibiotikumok szedése. Egyes betegségek, vastagbélgyulladás vagy a Chron-betegség esetén plusz K-vitamin pótlásra van szükség, de a menstruáció során sok vért vesztő nőknek, és a műtéteken átesetteknek is ajánlott odafigyelni, és átmenetileg többet bevinni e vitaminból a szervezetbe. A K-vitamin plusz pótlása minden újszülöttnél, májelégtelenségben és felszívódási zavarokban szenvedőnél kötelező, de a bélflóra károsodásakor is fontos.

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár