Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
Szőlő: az antioxidánsok koronázatlan királya

Cikkek

Szőlő: az antioxidánsok koronázatlan királya

A nyárvégi-őszi hónapok kétségtelenül egyik legnépszerűbb gyümölcse a szőlő. Bár az árak az elmúlt időszakban rendkívül magasak, de megéri a friss alapanyagra költeni, hiszen sokat tehetsz fogyasztásával egészséged megőrzésének érdekében.

A nyárvégi-őszi hónapok kétségtelenül egyik legnépszerűbb gyümölcse a szőlő. Bár az árak az elmúlt időszakban rendkívül magasak, de megéri a friss alapanyagra költeni, hiszen sokat tehetsz fogyasztásával egészséged megőrzésének érdekében.

 

Őseink gyűjtögető életmódjuk következtében már évezredekkel ezelőtt is találkoztak a gyümölccsel, s az idők során egyre nemesebb fajtákat kísérletezett ki az ember. Napjainkban nem csupán a borkultúra alapját képezi, hanem gyümölcsként, valamint a belőle készített étrend-kiegészítőkként is találkozhatunk a szőlővel.

 

Míg az ókori Görögországban a kacsokkal kúszó, indiai szőlő a mindenhová eljutó, életöröm jelképeként volt ismert, addig manapság egyértelműen az általa nyújtott vitaminok és ásványi anyagok kerülnek fókuszba. Antioxidánsai eredményesen veszik fel a küzdelmet az oxidatív stresszel, ám korántsem mindegy, milyen formában fogyasztjuk a szőlőt. Míg egy-egy pohár bor időnként jó választásnak bizonyul, addig a tényleges egészségügyi értékkel inkább a nyers szőlő és a szőlő magjából készült szuperélelmiszerek bírnak.

 

Mikrotápanyagok széles tárháza

 

Mint a legtöbb gyümölcs, így a szőlő is rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A szervezet számára nélkülözhetetlen kálium bőségesen megtalálható benne. Ennek beviteléről a mai kor embere gyakran elfeledkezik, s ennek hátterében általában az áll, hogy a többi mikroelem fontosságáról sokkal többet hallani. Tény pedig, hogy a kálium a normál izom és –idegműködésben éppen úgy szerepet játszik, mint a szív egészségének megőrzésében, valamint az egészséges anyagcsere-folyamatokban.

 

Megtalálható benne vas, réz, cink, szelén és magnézium is, valamint a B-vitamincsoport összes elemét tartalmazza. Ez utóbbi azért is kiemelt jelentőséggel bír, mert a B-vitaminok rendszerint úgy szívódnak fel hatékonyan, ha minden fajtájuk egyszerre jelen van a szervezetben. Természetesen a C-vitamin is megtalálható benne, de ha kizárólag ennek pótlása a cél, akkor válassz inkább más gyümölcsöt.

 

Puffadás ellen is kitűnő választás!

 

A szőlő a legtöbb olyan általános egészségügyi problémára gyógyírt kínál, amelyekkel napjaink embere küzd. A puffadást senkinek sem kell bemutatni, hátterében a nem megfelelő táplálkozáson túl a vízvisszatartás is állhat. A szőlő fogyasztásával kitisztítható a bélrendszer és a szervezet méregtelenítésének érdekében is sokat tehetsz. Érdemes azonban tudnod, hogy ha cukorbetegséggel küzdesz, vagy szoptatsz, akkor a szőlő kúraszerű fogyasztása inkább kerülendő.

 

Fogyás, tisztítás? Válaszd a szőlőt!

 

Tudtad, hogy a szőlő 100 grammjában mindössze 74 kcal található? A gyümölcs 80 százaléka víz és rost, melyek egyaránt kitűnő választásnak bizonyulnak a fogyást megcélozva. Bár magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek nem ajánlott, de egyébként bárki megérezheti előnyeit, aki fizikai vagy szellemi tevékenységet folytat.

 

Flavonoidok az egészség szolgálatában

 

A szőlőben többféle polifenol is megtalálható. Ezek gyulladáscsökkentő hatással bírnak és fokozzák a szervezet általános védekezőképességét. Hozzájárulnak a normál vérnyomás és vércukorszint megőrzéséhez, továbbá az erek állapotát is javítják. Alapvetően elmondható tehát, hogy a szőlő fogyasztása a szív-és érrendszer számára kitűnő döntés.

 

A vörös szőlő magjai is felhasználhatóak. A benne megtalálható antioxidánsok a sejteket roncsoló oxidatív stressz ellen bizonyulnak hatékonynak. Nem véletlen, hogy egyre többen érdeklődnek a szőlőmagból készült kivonatok iránt. Ezek csökkentik a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, sőt, a stroke és az infarktus kialakulásának veszélye is csökkenthető rendszeres fogyasztásukkal.

 

Szőlőmagolaj kívülre és belülre

 

A szőlő magjaiból préseléssel ízletes olaj nyerhető ki. A benne megtalálható többszörösen telített zsírsavak igen egészségesnek bizonyulnak. A konyhában leginkább salátaöntetként javasolt, de külsőleg is bevethető a szép, hidratált haj és bőr érdekében.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.vital.hu/themes/health/grape1.htm

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár