Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
Téli koleszterinveszély - Előzzük meg a bajt!

Cikkek

Téli koleszterinveszély - Előzzük meg a bajt!

Bár a magas koleszterinszint minden évszakban okozhat egészségügyi problémákat, télen sokkal nagyobb veszélynek vagyunk kitéve e téren a szakemberek szerint.

Bár a magas koleszterinszint minden évszakban okozhat egészségügyi problémákat, télen sokkal nagyobb veszélynek vagyunk kitéve e téren a szakemberek szerint.

 

Amerikai kutatók úgy vélik, hogy a koleszterinszintünk az évszaktól függően is változik: míg nyáron csökken, a téli hónapokban emelkedik. Ennek oka télen valószínűleg a mozgásszegényebb életmód és a zsíros ételek gyakoribb fogyasztása. A több mint 2,8 millió amerikai felnőtt bevonásával végzett vizsgálatból az derült ki, hogy a hidegebb hónapokban jellemzően magasabbak a rossz koleszterin értékek, mint nyáron. A kutatók szerint a probléma kiváltó oka a téli időszakban elfogyasztott zsíros ételek és a lustaság. Ilyenkor ugyanis kevesebbet mozgunk, szeretünk több időt a meleg szobában tölteni, ráadásul gyakrabban kívánjuk a zsírosabb, tartalmasabb ételeket is, mint a 30 fokos melegben. A hideg hónapokban ráadásul kevesebb napfény éri a bőrünket, és a szervezet D-vitamin-szintje is alacsonyabb, és ezt már korábban összefüggésbe hozták a „jó” és a „rossz” koleszterinszint arányával.

 

A koleszterinre természetesen szüksége van a szervezetnek, de csak megfelelő mennyiségben. A túl magas koleszterinszint ugyanis súlyos károkat okozhat az egészségünkben. Ha túl sok koleszterin van a szervezetünkben, akkor ez lerakódhat az érfalakon, úgynevezett plakkokat képezve. A plakkok leszűkítik a vérereket, és teljesen el is zárhatják az áramló vér útját, ez pedig agyvérzést vagy szívinfarktust is okozhat. A koleszterincsökkentés legjobb módja, ha telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket eszünk, azaz mellőzzük a zsíros húsokat, a süteményeket, a kelt tésztákat. A rostdús élelmiszerekről több kutatás is bizonyította, hogy hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. Reggelire érdemes ezért teljes kiőrlésű gabonákat, zabkását vagy müzlit enni, ebédre pedig hüvelyeseket. Sok rost található emellett a zöldségekben és a gyümölcsökben és a barna rizsben is. 

 

Nem minden zsiradék ártalmas azonban, így az Omega-3 zsírsavaknak például szív- és érrendszert védő hatásaik is vannak, és segítik csökkenteni a káros LDL-koleszterin, illetve a trigliceridek szintjét. Az Omega-3 zsírsavak nagyszerű forrása a hering, a lazac, a makréla vagy a szardínia. Az avokádóban több olyan vegyület is található, amelyek hatékonyan csökkentik a magas koleszterinszintet. A fokhagyma szintén jó koleszterincsökkentő, emellett javítja a szervezet ellenálló képességét, vértisztító hatású, segít megelőzni a vérrögöket, és csökkenti a vérnyomást. Az olajos magvak, diófélék, például a mandula, a kesudió vagy a dió nemcsak egészséges zsírokban gazdagok, de olyan mikrotápanyagokat is tartalmaznak, amelyeknek nagy szerepül van a szív egészségének megőrzésében, például magnéziumot és az E-vitamint.

 

Az áfonya a benne lévő pterosztilbén nevű vegyület miatt a gyógyszerekkel összemérhető mértékben képes csökkenteni a koleszterinszintet. Korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy az áfonyában lévő antioxidánsok a rossz koleszterinszintet igen hatékonyan csökkentik. Az olívabogyó és az olívaolaj a bennük lévő telítetlen zsírsavak által védenek a cukorbetegség és a szívbetegségek ellen, valamint csökkentik a rossz, és növelik a jó koleszterin szintjét. lenmag és lenmagolaj a szakemberek szerint védik a szívet és javítják a koleszterinszintet. A jó minőségű szójatermékek önmagukban ugyan nem csökkentik a koleszterinszintet, de a zsíros húsokat helyettesítve mindenképpen egészséges fehérjeforrást biztosítanak. leveles zöldségek, mint például a spenót rendkívül rostdúsak, emellett sok bennük a koleszterinszintet csökkentő, lutein nevű karotinoid, amely gyulladásgátló hatása révén segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását is. tengeri alga Omega-3 zsírsavakban, ezáltal hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet. A spárga alacsony kalóriatartalmú, A-vitaminban gazdag, koleszterincsökkentő. A cukkini, a paradicsom szintén sikeresen felveszi a harcot a koleszterinnel. A sovány csirke- és pulykahús, valamint az őz- és a vadhús is elsőrangú helyen szerepel a koleszterincsökkentő ételek listáján, ahogyan a vörösbor is. 

 

A magas koleszterinszint általában csak rutin vizsgálat során derül ki, ugyanis nem feltétlen jár előzetes látható tünetekkel. Érdemes erre odafigyelni, és ha ezt a jelenséget tapasztaljuk magunkon, forduljunk orvoshoz.

 

A koleszterinszint megelőzése vagy csökkentése érdekében a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás mellett sokat tehetünk koleszterinszintet kontrolláló gyógyhatású készítményekkel, valamint ha már szükséges, orvos által felírt gyógyszerekkel is.

 

 

Írta: Kármán Nikola

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár