Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Tényleg erősíti a jóga az immunrendszert?

Cikkek

Tényleg erősíti a jóga az immunrendszert?

Az immunerősítés témája ma már nem csupán az őszi-téli időszakban kerül szóba. A környezeti ártalmak, az egészségtelen életmód, a mozgásszegény mindennapok sajnos nap mint nap kifejtik negatív hatásaikat a testre és vele együtt az immunrendszer működésére. A jóga elsajátítása a legtöbbeknek nem okoz különösebb gondot, pozitív hozadékát pedig a test, a psziché és az immunműködés kapcsán egyaránt érezni lehet. 

A mozgásforma reneszánszát éli. Aki kerülné a társas programokat, és a jógastúdiók helyett inkább otthon gyakorolna, az is megtalálhatja számítását napjainkban. A legnagyobb videómegosztó portálon magyar nyelven is sok tartalomkészítő elérhető, de ha az idegen nyelvet preferálod, akkor tényleg a lehetőségek megszámlálhatatlan végtelenjével találkozhatsz. 

 

A könyvek világában szintén elérhetők kiváló jóga könyvek, az egyik leginkább preferált A jóga tudománya Ann Swanson tollából. A test és az elme harmóniáját középpontba állító kötet kézikönyvként szolgál. Segít megismerni tested működését, majd az ászanákat veszi sorra, és elemzi azokat. A könyv végén általános információk érhetők el a jóga gyakorlásával, a benne rejlő lehetőségekkel, egészségügyi hatásaival kapcsolatban. Az író felhívja a figyelmet azokra a területekre is, amelyek figyelmet érdemelnek a biztonságos mozgáskultúra elsajátítását illetően. 

 

Előzd meg a betegségeket mozgással! 

 

Sokan már a mozgás szó hallatán is a kifullasztó edzésekre, a futásra és az izzasztó saját testsúlyos mozgásformákra asszociálnak. Kétségtelen, hogy ha jól csinálod ezeket, akkor valóban hatékonyak. A jóga inkább javasolt azoknak, akik befelé figyelnének, elmélyednének, és ugyanakkor alaposan átmozgatnák testüket. Miért fontos ez utóbbi? 

 

A civilizációs betegségek egy része éppen a mozgáshiányra vezethető vissza. A jógával foglalkozó ősi gyógyítók úgy vélték, hogy a környezeti ártalmak, az életmódból adódó betegségek, valamint a lélekkel kapcsolatos problémák egyaránt az immunrendszer gyengülését hozhatják maguk után. 

 

Évezredes múlttal rendelkező mozgásforma 

 

Kevesen tudják, hogy a ma népszerű és egyre inkább kedvelt jóga tulajdonképpen évezredes múltra tekint vissza. Patanjali (Kr. u. 300 körül) a Jóga-szútrákban leírja a jóga eredeti célját, ami szerinte nem más, mint az elmefolyamatok megszűnése, a tiszta figyelem. Nem szól másról ez a rendszer, mint az elme lecsendesítéséről, a fizikai testtel való kapcsolatteremtésről és persze a befelé figyelésről. Napjainkban jógastúdiók és edzőtermek is kínálnak csoportos jógakurzusokat, de ha inkább egyedül gyakorolnál, ehhez is minden lehetőség adott. 

 

Jóga kezdőknek 

 

Valahol mindenkinek el kell kezdeni. Egy jógamatrac kitűnő szolgálatot tesz. Nemcsak helyet biztosít ahhoz, hogy kényelmesen végezd a gyakorlatokat, hanem egyes ászanák esetében a komfortos elhelyezkedést is lehetővé teszi. A jógatégla inkább haladóknak javasolt, ezt ugyanis a nehezebb pózokhoz használhatod eredményesen. A hengerpárna az ülő- és fekvő pózokhoz hasznos, de meditációs gyakorlatok során is jó szolgálatot tesz. Ha nem elegendő a jógaszőnyeg, akkor egy takarót is használhatsz a térdeid alá. 

 

Nem csak az immunrendszert támogatja! 

 

A jóga világában kicsit is otthonosan mozgók tudják, hogy akár egy húszperces jógázás is megmutatja jótékony hatásait. A rendszeres jóga javítja a testtartást, erősíti és nyújtja az izmokat, ízületi szalagokat, s ezeknek köszönhetően a test rugalmasabbá válik. Egyes gyakorlatok az egyensúlyozó képességet fejlesztik, a légzésre való odafigyelés pedig a légzőrendszer kapacitását növeli. 

 

Ugyan lassú mozgásról van szó, viszont a pózok kitartása és a légzés együttesen igencsak igénybe veszik a szervezetet. A hatékonyság egyik mintapéldája az, hogy ténylegesen megizzadsz jóga közben. A vérkeringés fokozásával az agyműködést is javítja, sőt, a feszültség oldásában is kiemelt szerep jut neki. 

 

A törzset érintő csavarások és az előre hajlások az emésztőrendszer működésének támogatásával fejtik ki hatásukat az immunrendszer állapotára. E kettő ugyanis éppoly szoros kapcsolatban állnak egymással, mint a test és a lélek. 

 

Egyensúly a mindennapokban 

 

A jóga gyakorlása hozzájárul ahhoz, hogy képes legyél a feszültség kezelésére. A test átmozgatása lazítja az izmokat, a jógalégzés pedig a szorongástól és a stressz hatásaitól szabadít meg. A kiegyensúlyozottság nem valamiféle elérhetetlen álom, hanem a jóga segítségével ténylegesen megvalósítható. Ebben a megfelelő légzés is kiemelt jelentőséggel bír. Az orron keresztüli légzést preferálja a jóga, ezzel elkerülhető, hogy a szájon át kapkodjuk a levegőt. A mély légzések segítik a légzéskapacitás növelését, de a feszültség oldásában is főszerep jut nekik. A hosszú és nyugodt légzésekkel az elmét is sikerülhet lecsendesíteni, ez pedig az oly sokak által vágyott egyensúly megteremtéséhez nélkülözhetetlen. 

 

Akár csoportos jógaórákon is részt vehetsz. Ez nemcsak a közösségi élményt adja, hanem a másokkal szembeni elfogadást is. Ahogy látod, hogy másoknak sem megy minden póz egyszerre, úgy megtanulsz elfogadóbb lenni saját magaddal és másokkal szemben is. Vannak kifejezetten nehéz ászanák, ezekkel csak óvatosan érdemes kezdőként próbálkozni. Ahogy egyre többet gyakorolsz, úgy ismered meg mind inkább saját tested, és fejlődést érhetsz el a jógázás területén. A lényeg azonban nem a teljesítmény. Itt nincsenek elvárások, kötelezettségek. A titok sokkal inkább az, hogy befelé figyelj, érezd, ahogyan tested reagál, és ezzel együtt lelki folyamataid is egyensúlyba kerülhetnek. Írta: Kiss Anita


Forrás: https://www.informed.hu/eletmod/sport__fitnessz/a-joga-es-az-immunrendszer-135358.html

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár