Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
Tényleg gyógyír a húsleves meghűlés idején?

Cikkek

Tényleg gyógyír a húsleves meghűlés idején?

Kínzó torokfájás gyötri? A hőemelkedés leverte a lábáról? Amikor a fejfájással és a köhögéssel küzdünk, legtöbben szeretnénk mihamarabb magunk mögött tudni a betegséget. Az antibiotikumok azok mellékhatásai miatt egyre kevésbé kedveltek, és valljuk be-, tény az is, hogy sokszor a mindennapi elfoglaltságok miatt nem jutunk el orvoshoz.

Kínzó torokfájás gyötri? A hőemelkedés leverte a lábáról? Amikor a fejfájással és a köhögéssel küzdünk, legtöbben szeretnénk mihamarabb magunk mögött tudni a betegséget. Az antibiotikumok azok mellékhatásai miatt egyre kevésbé kedveltek, és –valljuk be-, tény az is, hogy sokszor a mindennapi elfoglaltságok miatt nem jutunk el orvoshoz. Mit tehetünk ilyenkor? Ugyan a szakemberek meghűlés idején mindenképpen néhány nap pihenést javasolnak, de ha nem várakoznánk órákat a háziorvosi rendelőben, vagy már megindult a gyógyulás folyamata, akkor is nagyon fontos a megfelelő alapanyagok fogyasztása.

Számos házi trükk létezik, melyeket már nagyanyáink is eredményesen bevetettek a javulás érdekében. Ezek között előkelő helyet foglal el a húsleves, melyet egyszerűen elkészíthetünk, és naponta többször is fogyaszthatunk belőle. A köhögés, az orrdugulás és a fejfájás tünetei mind enyhülnek hatására, ezért fogyasztása meghűlés, nátha és influenza esetén is javasolt.

Fókuszban a közérzet javítása

A meghűléses betegségekkel és a vírusfertőzésekkel kapcsolatban az a legnagyobb baj, hogy alapvetően nyomják rá hatásukat kedélyállapotunkra. A legyengült szervezet megköveteli a pihenést, és gyakran ki sem bújnánk egész nap a takaró alól. Nem véletlen, hogy néhány napos munkaszünet beiktatása jelentősen elősegítheti a gyógyulást. Persze korántsem mindegy, mivel töltjük időnket ezekben a napokban. Nem elég csak feküdni, hanem célszerű megtámogatni a szervezetet a megfelelő alapanyagok, ételek fogyasztásával.

Elég csak néhányat kattintani a világhálón, és máris házilagos gyógymódok sokaságával találkozhatunk. Minden kamrában megtalálhatóak azok az alapanyagok, amelyek akár superfood-ként is ismeretesek. Ha pedig ételekről van szó, akkor van valami, amitől biztosan hamar erőre kapunk, s ez nem más, mint a húsleves. Ugyan antibakteriális hatással nem rendelkezik, de azonnal enyhíti azokat a panaszokat, amelyektől legtöbben rosszul szoktuk érezni magunkat. A gőzölgő húsleves a teste és a lelket egyaránt felmelegíti, ez pedig nélkülözhetetlen a mihamarabbi gyógyuláshoz.

Tünetcsillapítás ízletesen

A tányérban levő meleg folyadék lazítja a torokban levő váladékot, és így azonnal enyhíti a kínzó torokfájást. Nem csak a gombócnak és a nyelési nehézségeknek mondhatunk búcsút fogyasztásával, hanem a légutakban levő váladéknak is. Gyakrabban kell majd fújni az orrunkat, és köhögni, de mindez hozzájárul a lerakódásoktól való mihamarabbi megszabaduláshoz. Ha húst is darabolunk a tányérba, úgy éltető energiához juthatunk, amire nagy szükségünk van meghűlés idején. A főtt zöldségek könnyen emészthetőek, nem terhelik a szervezetet és még a komoly torokfájással küzdők is le tudják azokat nyelni. Ugyan a főzéssel a vitaminok nagy része elpusztul, de mégis praktikusabb választásnak bizonyul a húsleves, mint egy tányér zsíros pörkölt, vagy a pizza rendelés.

Folyadékpótlás leves formájában

A napi folyadékbevitelre a betegségen kívüli időszakban is figyelni kell, de meghűlés esetén különösen. Ilyenkor a nyálkahártyák kiszáradnak az orrfújás, a köhögés miatt, pláne, ha esetleg hányás is társulna a problémához. A gyógy-és gyümölcsteák, a frissen facsart levek és az ásványvíz mellett a meleg levesek, s így a húsleves is különösen jó hatással vannak a szervezetre. Előfordulhat, hogy a levesen túl semmi más nem esne jól, viszont enni mindenképpen kell a gyógyulás érdekében. Érdemes odafigyelni a fűszerezésre, a fokhagyma, a gyömbér, a kurkuma remek választásnak bizonyulnak.

Egyszerűen elkészíthető

Minden családban megvannak azok a klasszikus szabályok, melyek nélkül nem létezik húsleves készítés. Tény, hogy időre van szükség, míg a lábasban valóban éltető nedű születik meg, de az a nagyszerű a húslevesben, hogy nem kell mellette állni, mindössze feltesszük főni, és megpucoljuk a zöldségeket, hogy majd a megfelelő időben beletegyük a lébe azokat. Meghűlés idején sokan nem szívesen tevékenykedünk a konyhában, de ennyi mozgásra szükség van akkor is, ha épp vírusokkal és baktériumokkal küzd szervezetünk. A tápláló és ténylegesen fájdalmakat csillapító húsleves nem véletlen számít sokak kedvencének a megfázásos időszakban is. A csirkehús mellett az erőleves is jó döntés lehet a gyógyulás szolgálatában.

Fókuszban a vitaminok és az ásványi anyagok

Ugyan a levesben levő zöldségek hasznosak a szervezet számára, de ezek gyakran nem tartalmazzák az egyébként nyersen bennük levő mikrotápanyagokat. Fontos, hogy gyümölcsöt és friss zöldséget is fogyasszunk a nap folyamán, sőt, az étrend-kiegészítők sem hiányozhatnak a teázás mellől. Érdemes a minőségi vitaminkészítményeket választani, amelyekben az egymás felszívódását elősegítő vitaminok és ásványi anyagok együttesen találhatóak meg.

Vegetáriánus étrend? A húsleves kizárt!

Életszemléletbeli és morális okok miatt sokan teszik le a voksot a vegetáriánus, vagy a szigorúbb szabályokon alapuló vegán étrend mellett. Ezek esetében a húsleves nem szerepelhet a fogyasztható ételek között. Jó hír viszont, hogy a megfelelő fűszerezéssel rendelkező zöldségleves is jó szolgálatot tesz meghűlés idején. A hagymaleves szintén jó választás lehet, ráadásul már a hagymapucolás során megtapasztalhatjuk a hagymában levő illóolajok jótékony hatását, mely azonnal orrfújásra sarkall. Ha egyébként nem is fogyasztunk túl gyakran leveseket, meghűlés során akkor is célszerű előnyben részesíteni azokat.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát. Ha folyamatosan odafigyelünk szervezetünkre és az immunerősítésre, akkor az őszi meghűlés jó eséllyel elkerül majd bennünket. Az ekkor már változékonnyá váló időjárásra a megfelelő öltözködéssel is felkészülhetünk, de a higiéniás szabályok betartása szintén kiemelt jelentőséggel bír. A meleg húsleves pedig a betegségen kívüli időszakban is nagy kedvencnek számít, de szerepe igazán meghűlés során bír kiemelt jelentőséggel. 

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár