Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
Természetes, hogy elkerüljük a húgyúti fertőzéseket!

Cikkek

Természetes, hogy elkerüljük a húgyúti fertőzéseket!

Szinte alig van olyan ember, aki ne találkozott volna már húgyúti fertőzéssel. Ez a kellemetlen és fájdalmas probléma számos módon kivédhető és kezelhető, de egyes szakemberek arra jöttek rá, hogy a kialakulása bizonyos természetes módszerekkel is megelőzhető és leküzdhető.

Szinte alig van olyan ember, aki ne találkozott volna már húgyúti fertőzéssel. Ez a kellemetlen és fájdalmas probléma számos módon kivédhető és kezelhető, de egyes szakemberek arra jöttek rá, hogy a kialakulása bizonyos természetes módszerekkel is megelőzhető és leküzdhető. 

 

Vízfogyasztással kivédhető a húgyúti fertőzés 

 

A Miami Egyetem Orvosi Iskolájának kutatói nemrégen végzett vizsgálatuk során 140 nőt kísértek figyelemmel, és arra jöttek rá, hogy azoknál a hölgyeknél, akik sok vizet ittak, 3,1 helyett átlagosan csupán 1,6 alkalommal jelentkezett húgyúti fertőzés egy év alatt. Ez 48 százalékos csökkenést jelent, tehát szerintük majdnem a felére lehet csökkenteni a húgyúti fertőzések kialakulásának számát a nőknél abban az esetben, ha naponta másfél liter vizet megisznak. Ez a módszer valószínűleg azért hatásos, mert a hólyagból a baktériumok kiürülnek a vízzel együtt.  

  

Apró finomsággal védhetjük húgyutainkat a fertőzésektől 

 

A húgyúti fertőzések megelőzésére és leküzdésére létezik egy másik természetes módszer is, méghozzá a tőzegáfonyafogyasztása. A tőzegáfonya évezredek óta használatos a népi gyógyászatban, az orvostudomány pedig egy ideje a húgyúti rendszer bakteriális fertőzéseinek megelőzésében és kezelésében játszott szerepét vizsgálja. A szakemberek szerint ugyanis e növénnyel sikeresen kivédhetők ezek a problémák. Az 1920-as években felfedezték, hogy a sok tőzegáfonyát fogyasztó emberek vizelete savasabb és kevesebb baktérium van benne.Fogyasztása közben ugyanis egy hippursav nevű anyag termelődik a szervezetben. Ez az anyag antibakteriális hatással rendelkezik, és gátolja a fertőzést okozó baktériumok szaporodását. Az újabb vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a tőzegáfonya húgyúti fertőzést ki­védő hatása nem emiatt az anyag miatt, hanem a gyümölcs egy másik összetevője miatt alakul ki. E hatást felte­hetően a növényi eredetű vegyületek, a fitovegyületek cso­portjába tartozó proanthocianidinek váltják ki a gyümölcs levében. Ezek megakadályozzák a baktériumok feltapadását a húgy­úti rendszer falának sejtjeihez. E kedvezőtlen környezetben a kór­okozók nem tudnak érvényesülni, így csökken a fertőzés veszélye.     

 

A szakemberek számára mára már egyértelmű, hogy a tőzegáfonyának jótékony hatása van a húgyúti rendszer fertőzéseinek megelőzésében és gyógyításában. Vizsgálatok egész sora bizonyítja, hogy e növény napi fogyasztása gyümölcslé vagy kapszula formájában egyaránt lényege­sen csökkenti az ilyen jellegű fertőzések kialakulását.Különösen a hölgyek számára fontos a rendszeres fogyasztása, hiszen nőknél a húgyúti fertőzések veszélye tízszer akkora, mint a férfiaknál, a 20-40 éves nők 25-35%-ának legalább egyszer volt már ilyen fertőzése. A tőzegáfonya nemcsak megelőzni képes a betegségeket, hanem csökkenti a húgyúti rendszer betegsé­geinek időtartamát is, csillapítja a betegséggel járó fájdalmat, égető érzést, viszketést és egyéb tüneteket.Azt azonban jó tudni, hogy a tőzegáfonya alkalmazása nem pótolja az antibiotikumot és az orvos által előírt kezelési módszereket, csupán kiegészíti azokat, így ha felüti a fejét e probléma, érdemes orvoshoz fordulni. A tőzegáfonyát egyébként rendszeresen és hosszútávon is lehet és ajánlott fogyasztani, mivel nincs mellékhatása.     

 

Kanadai kutatók olyan mechanizmust fedtek fel, amely megerősíti a tőzegáfonya antibakteriális hatását. A baktériumnak a célsejt felé kell mozognia, ehhez pedig sok faj egy ostornak nevezett szervecskét használ, amely evező módjára irányítja a kórokozót. Minél több baktérium képes odaúszni a szóban forgó területre, annál nagyobb a fertőzőkészség, főként a húgyúti infekciók esetén. A mozgási képesség emiatt kiemelt fontosságú, és ez lehet a támadáspontja a tőzegáfonyának, amely számos bakteriális gén működését blokkolja. Nathalie Tufenkji és munkatársai húgyutakból nyert E. coli baktériumokat tettek ki különböző koncentrációjú tőzegáfonya kivonat hatásának, és megállapították, hogy a kezelés nagyban csökkentette a motilitást, ugyanis a kivonat gátolta az ostorok kialakulását. A kutatásokat Tufenkji egy másik, a húgyúti fertőzésekben érintett baktériumon folytatta. A Proteus mirabilis főként katéter mellett képes gondot okozni. A kórokozó a katéteren keresztül úszik fel, és éri el a húgyhólyagot. Amikor a Proteus mirabilist kísérleti körülmények között magas koncentrációjú tőzegáfonya kivonat hatásának tették ki, azt tapasztalták, hogy egyrészt az E. colihoz hasonlóan lecsökkent a motilitás, másrészt a kezelés gátolta az ureáz nevű enzim génjének kifejeződését. A fertőzőképességet pedig mindkét változás hátrányosan befolyásolja. Érdemes ezért rendszeres tőzegáfonyát fogyasztania mindenkinek, aki szeretné elkerülni a húgyúti betegségeket.

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár