Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Tökéletes élet, tökéletlen mosolyok? – nézz az online valóság mögé!

Cikkek

Tökéletes élet, tökéletlen mosolyok? – nézz az online valóság mögé!

Sugárzóan szép arcbőr, makulátlan megjelenés, anyagi jólét és siker sikerre halmozva. A közösségi médiában jelen levő tartalmakról gyakran köszön vissza mindez, s könnyen hihetnénk, tényleg ez a valóság. Ha azonban jobban belegondolsz abba, megosztanád-e életed tragikus eseményeit, fájdalmait és könnyeit a kíváncsiskodó tömeggel, akkor válaszod valószínűleg nem lenne. Miért hiszed tehát azt, hogy a tökéletes élet látszata mögött nincsenek negatívumok?

Online is biztonságban

A mai kor embere minden racionalitás ellenére is hajlamos azt gondolni, hogy amit lát a social media platformokon, az valóban úgy is van. Az online jelenlét magában hordoz számos lehetőséget, de ugyanakkor azt a kockázatot is, hogy sebezhetővé válik az egyén. Nem véletlen hát a kisebb-nagyobb védelmet kínáló biztonsági beállítások, az ismeretlenek számára történő elérhetetlenség lehetősége, vagy a kommentek tiltása. Mindenki igyekszik védeni magánszféráját és így saját lelkét. Ugyanakkor nem szakadhatunk ki a modern világból, és nem zárhatjuk el magunkat annak vívmányaitól. A kapcsolattartás során is hasznos segítség a közösségi média, amit azonban meg kell tanulnunk helyesen használni, s még inkább helyesen értelmezni az ott látottakat. 

 

Nem minden az, aminek látszik

A fiatal korosztály az internet világába nő bele. Ennek megvannak a maga előnyei, mint ahogyan számos hátránya is. A közösségi médiában látott tökéletes külső és életstílus egyfajta példaként áll a fiatalok előtt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan akár depressziós tüneteket is produkálnak akkor, ha nem sikerül elérniük a nap mint nap látott álomalakot, vagy ha nem engedhetik meg maguknak a folyamatosan reklámozott termékeket. Az évek múlásával és az élettapasztalat megszerzésével, jó esetben csökken ez a fajta megfelelési kényszer, és már kevésbé érezzük függőnek magunkat az online platformoktól. Ugyanakkor felnőttként is hajlamosak vagyunk túlértékelni azt, amit régi ismerőseinkről, osztálytársainkról látunk a közösségi médiában. 

Az anyagi jólét, a sikeres karrier, a tökéletesnek láttatott párkapcsolat nem csak irigységet, de rosszindulatot is szülhet. A minderre való féltékenység gyakran saját önértékelési problémáinkból fakad, és hajlamosak vagyunk azt gondolni, nem vittük semmire másokhoz képest. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy amit az ember megoszt magáról, az gyakran köszönőviszonyban sincsen a valósággal. Az alig észrevehető filterekkel makulátlanná varázsolható a bőr, a képszerkesztőkkel pedig karcsúbbá varázsolható a derék. Az anyagi jólét mutogatása gyakran éppen abból táplálkozik, hogy ez csak a felszín. Akinek valóban van mit a tejbe aprítani, az inkább élvezi a munkája gyümölcsét, és nem a közösségi médiában posztolgatja azt. 

 

Csak kompenzálásról van szó? 

Aki mindenáron ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy napi szinten mutogassa, milyen táskát vásárolt, mennyit költött a lakásfelújításra, vagy mennyire nagy a szerelem évek múltával is, annak bizony rendszerint van mit kompenzálni ezzel. Az emberek felnőtt fejjel is képesek gyakran úgy gondolkodni, mint a gyerekek. Láss a színfalak és a mosolyok mögé, hiszen az internetes térben tényleg nem minden az, aminek elsőre látszik!

 

Amikor az online kapcsolatok és a valóság találkoznak 

Valószínűleg számodra sem ismeretlen jelenség, amikor egy FB ismerősöddel összefutsz a városban, és még csak nem is köszöntök egymásnak. Ennél jobb a helyzet akkor, ha igen, vagy akár meg is álltok beszélni. A metakommunikációs jelekkel többet elárul az ember, mint szavaival, s ha jó emberismerő vagy, ennyi elég is ahhoz, hogy tisztán láss, és bepillanthass az online jelenlét mosolya mögé. 

 

Nincs tökéletes párkapcsolat!

A mai kor embere egészen más szempontok alapján választ társat, mint egykor. Az anyagi jólét iránti vágy, mint legfontosabb szempont, nem mindig hoz magával kiegyensúlyozott kapcsolatot. Az így megvalósult, tökéletesnek hitt élet sokszor nem az, aminek látszik. Egy idő után szép számmal belekeveredhetnek olyan problémák, melyek megmutathatják az össze nem illés egyértelmű jeleit. 

Legyen bármennyire fényűző is az esküvő, álomszerű a nászútról posztolt képek sokasága, vagy hatalmas az évfordulóra kapott rózsacsokor, az ember nem szívesen mutatja meg azt, ami nem működik. 

Tökéletes párkapcsolat nincs. Két ember között mindig is vannak és lesznek nézeteltérések. Aki nem ezt vallja, az valószínűleg valamilyen alternatív valóságban él, csukott szemmel és bezárt fülekkel. A másiknak való megfelelni vágyás működhet egy darabig, de örökre nem. Ahol elfojtott érzelmek, sértődések, fájdalmak vannak, ott egy idő után ezek a felszínre kerülnek. 

 

Találj egyensúlyt, élj a való világban!

Az internet az ügyintézés, vásárlás, kapcsolattartás és munka során egyaránt fontos szerephez jut. Aligha képzelhető el az élet nélküle. Az viszont már saját döntésed, hogy szabadidődben hányszor pörgeted át a legnagyobb közösségi platformot, vagy miként használod annak előnyeit, saját céljaidat szolgálva. Azok az igazán sikeres emberek, akik képesek a rendelkezésükre álló időt megfelelően kihasználni, hatékonyan tevékenykedni. Ők azok, akik nem töltenek órákat azzal, hogy mások életéről naprakész információkkal rendelkezzenek, és saját mindennapjaikat sem posztolják rendszeresen. Az önbizalomhiányból fakadó hasonlítgatások helyett érdemes inkább saját életutaddal foglalkoznod. Körülményeid, lehetőségeid és személyiséged mások, ezért ezekből kell kihoznod a legtöbbet. Előrébb csakis az vihet, ha magadra fókuszálsz.

 

Írta: Kiss Anita

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár