Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Újévi energiabomba – Induljon egészségesen 2024!

Cikkek

Újévi energiabomba – Induljon egészségesen 2024!

Az első újévi reggel sokaknál indul kínzó fejfájással, némi szédüléssel és sajgó gyomorral. A másnaposságot elkerülheted, ha alkoholmentesen töltöd a szilveszteri éjszakát. Az viszont már más kérdés, hogy 2024-ben mekkora figyelmet fordítasz majd az egészséges életmódra. A konditermek januárban általában megtelnek, és az életmódváltás jegyében átmenetileg a bio boltok forgalma is fellendül. Hosszútávon derül azonban ki igazán, hogy mennyit értek az újévi fogadalmak. Az egészség tanulható, általános állapotod javítható, így sikerülhet kihozni magadból a maximumot 2024-ben.

Hol érdemes kezdeni ezt az egészet? Az információk zűrzavarában laikusként könnyű elveszni. Az online felületeken sokszor teljesen ellenkezőket írnak, ezért nagyon fontos, hogy hiteles forrásból tájékozódj. Akár otthonod kényelmét sem kell elhagynod ahhoz, hogy a legjobb étrend-kiegészítőket és superfoodokat beszerezd, de a piacokon is kitűnő alapanyagokhoz juthatsz hozzá. Az energiaszint ugyanis nagymértékben múlik azon, hogy milyen módon támogatod szervezeted optimális működését. 

 

Hiánybetegségek nélkül

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan úgy küzdenek hiánybetegséggel és annak minden hátulütőjével, hogy közben nincsenek is tisztában ezzel a jelenséggel. Tény pedig, hogy az üzletekben sorakozó alapanyagok és élelmiszerek már nem tartalmazzák azt a mennyiséget a szükséges vitaminokból és ásványi anyagokból, amikre szükség lenne. Ehhez még hozzájönnek a januártól induló ésszerűtlen diéták, és máris kész a gyengeség, az általános rossz közérzet, a fejfájás vagy például a sokak által ismert hajhullás. Néha elég egy folyékony vaskészítmény, a jól felszívódó magnézium és B6 vitamin kombinációja, vagy például egy minőségi kollagén készítmény rendszeres fogyasztása. 

 

Figyelj a testsúlyodra!

 

Az életminőséget jelentősen befolyásoló tényező a testsúly. Vannak időszakok az ember életében, amikor nem ez a legfontosabb, de alapvetően elmondható, hogy nemcsak a tükörben látott képet határozzák meg a kilók. Ha a fizikai megterhelés már nehezedre esik, sarokfájással küzdesz, hamar kifulladsz, vagy ruháid sorra kicsik rád, akkor bizony érdemes elgondolkodnod az életmódváltáson. Ez sokkal fontosabb, mint azt elsőre gondolnád.  Ahogy telnek az évek, úgy jelentkezik egyre több betegség az elhízással összefüggésben. Ha sikerül megőrizned normál súlyod, vagy elérni azt, akkor már egy plusz ponttal indulhatsz a jó életminőségben töltött életévek felé. 

 

Energia koffein nélkül?

 

Néha egy-egy új alapanyag étrendedbe történő bevezetése is elég ahhoz, hogy pozitívumokat tapasztalj. A maca por a hormonális egyensúly megteremtése mellett az energikusságról is gondoskodik. Önmagában nem túl finom alapanyagról van szó, és ha csak ezt oldod fel vízben, akkor jobb mihamarabb túl lenni az iváson. Ízesített kollagénnel társítva azonban kellemes italt kaphatsz, amiben elveszik a maca por erőteljes íze. S hogy miért jó ez Neked? A hiányzó energiát könnyedén pótolhatod a superfood segítségével, ráadásul koffein nélkül. Kifejezetten hasznosak az ilyen készítmények azoknak, akik nem szeretik, nem bírják, vagy magas vérnyomásuk miatt nem szívesen fogyasztanának kávét és koffeintartalmú italokat. 

 

Iszol elég vizet? 

 

A mai kor embere inkább oltja szomját valamilyen szénsavas üdítővel, esetleg energiaitallal, mintsem tiszta vízzel. Pedig ez utóbbira nagy szüksége van a szervezetnek. Ha naponta legalább két-három liter vizet nem fogyasztasz el, akkor a fejfájás, az energiahiány, a száraz bőr és haj gyakori látogatók lesznek. Ne feledd, hogy a koffeines italok és az alkohol vizet vonnak el a szervezettől, ami komoly kiszáradáshoz is vezethet. Hiába nincs kint 40 fok, a vízigény akkor is lényeges. Az általános feszültség hátterében is állhat a kiszáradás. 

 

Tudatos stresszkezelés

 

Apropó, feszültség! Az életminőséget jelentősen befolyásolja a stressz jelenléte, annak megfelelő kezelése. A stressz hatására a szervezet fokozottan használja fel a vitaminokat és ásványi anyagokat. Különösen igaz ez a B-vitamin csoportba tartozókra és a magnéziumra. Nem véletlen, hogy ez utóbbiakat napi szinten javasolt pótolni. 

 

A feszültség gyakran a körülöttünk levő emberek kapcsán elkerülhetetlen. Mi a teendő ilyenkor? Hogyan érdemes azokat a helyzeteket kezelni, amelyek nap mint nap előfordulhatnak életünkben? Sokaknak jelent ez kihívást, és a 2024-es év célja is lehet akár a tudatos stressz kezelés elsajátítása. Elsősorban érdemes átgondolni, hogy tudsz-e bármin változtatni, ami a feszültséget okozza. Ha van ráhatásod, bármi tennivalód vele kapcsolatban, akkor célszerű mihamarabb cselekedni. Ellenkező esetben, ha tőled teljesen független tényezőkről van szó, akkor a stressz csak felőrli a hétköznapokat, és változást nem hoz. Tudati szinten kell megtanulni kezelni azt, miként állunk hozzá a szorongást, idegi kimerültséget okozó dolgokhoz. Fontos, hogy megválogasd, milyen emberekkel veszed körbe magad. Ez lehet akár saját családod is, hiszen hiába a vérkötelék, komoly különbségek adódhatnak még szoros családtagok között is az életfelfogást és az intelligenciát illetően. 

 

Tiszteld Önmagad!

 

Az előzőekhez kapcsolódó téma az, hogy miként állsz saját magadhoz. Tiszteled Önmagad annyira, hogy békés, nyugodt életkörülményeket teremts magadnak? Miért tartanád a kapcsolatot olyan emberekkel, akik lehúznak, rossz hatással vannak Rád, vagy egyfajta energiavámpírként nehezítik életed? Igaz ez a munka világára is. Ha már régóta azt érzed, hogy semmilyen téren nem vagy megbecsülve, akkor érdemes „B-terv” után nézni. A jelenlegi gazdasági körülmények között ez nem egyszerű, és anyagi biztonság nélkül nem is biztos, hogy érdemes belevágni a munkahelyváltásba. Törekedj arra, hogy egy biztos hátteret teremts magadnak, így szabadabban mozoghatsz majd a munka világában is. Hidd el, az élet e szegmense is nagymértékben befolyásolja azt, milyen minőségben éled meg a 2024-es évet! 

 

Írta: Kiss AnitaKategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár