Cikkek
Az alkoholfogyasztás az ünnepi alkalmak magától értetődő velejárója. Vannak, akik a finom borokat kedvelik, mások a pálinka vagy a whiskey megszállottjai. Mértékletesen fogyasztva az alkohol jó hangulatba hoz, kihozza az ételek karakterét, és a társasági események elmaradhatatlan részének számít.
Az alkoholfogyasztás az ünnepi alkalmak magától értetődő velejárója. Vannak, akik a finom borokat kedvelik, mások a pálinka vagy a whiskey megszállottjai. Mértékletesen fogyasztva az alkohol jó hangulatba hoz, kihozza az ételek karakterét, és a társasági események elmaradhatatlan részének számít. Nincs ez másként karácsonykor sem, amikor a vendégségek gyakran egy aperitiffel indulnak, majd sorra érkeznek az ételekhez passzoló borok, majd a kézműves sörök és a röviditalok. Mindennek azonban egy hátulütője akad, ez pedig nem más, mint a másnaposság.
Van valamilyen mód arra, hogy elkerülhesd a kínzó macskajajt? Senki nem szeretne másnaposságtól szenvedni az ünnepek idején. Kövesd tanácsainkat, és az alkoholfogyasztás így megőrizheti kellemes jellegét.
Maradj mértékletes!
Mindannyian tudjuk, hogy a mértékletesség az alapja annak, hogy másnap is produktív tudj lenni, vagy egyszerűen csak felkelj időben az ágyból. Amikor azonban a tetőfokára hág a hangulat, és egymás után érkeznek az italok, akkor bizony sokaknak nehéz nemet mondani. Érdemes azonban egyfajta belső vészjelzővel rendelkezned, és amikor úgy érzed, most kellene megállni, akkor a következő italod már mindenképpen alkoholmentes legyen. Egy kiadós italozást követően nem véletlen érzed magad olyan piszkosul. Az alkohol lebontása akár 12-14 órán keresztül is eltarthat, majd miután leesik a vér alkoholszintje, azonnal jelentkezik a fejfájás, hányinger, szédülés, rossz közérzet. A nagyfokú fáradékonyság arra is visszavezethető, hogy az alkoholos italok vízhajtó hatásukkal az értékes vitaminokat és ásványi anyagokat is kihatja a szervezetből. Ha nem iszol, biztosan nem leszel másnapos. Az év végi ünnepekkor még azok is a pohár fenekére néznek, akik egyébként nem, és valljuk be,- a legtöbben nem szívesen mondanánk le néhány pohárnyi ellazulásról. A mértékletesség azonban nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az elkövetkező nap ne a szenvedésről szóljon.
Egyél előtte!
A karácsonyi vendégség alkalmával ez nem lesz nehéz, hiszen az asztalok általában roskadásig tele. Ha viszont éhesen érkezel, akkor ne indíts rögtön két-három aperitiffel. Az alkoholos italok mellé fogyassz ételt, hiszen így a felszívódást lassíthatod.
Hidratálj!
A másnaposság elsőszámú problémája a kínzó fejfájás. Ennek hátterében a szervezet kiszáradása áll. Az alkohol nagyfokú vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik. Már egy korsó sör esetén is közel két deciliterrel több folyadékot választ ki a szervezet. Ez egy pohár bor esetében plusz egy decit jelent, egy pálinkánál másfél deci plusz folyadékvesztést. A dehidratáló hatás persze attól is függ, hogy milyen gyorsan dolgozza fel a szervezet az alkoholt, vagy milyen gyorsan iszunk, mennyit ettünk előtte. A kiszáradással szemben túl sokat nem tehetünk, maximum annyit, hogy eleget iszunk az első pohár alkohol előtt. Akár egy litert is érdemes lehet meginni, így a szervezetnek lesz úgymond miből vizet veszítenie. Hasznos lehet, ha minden pohár alkoholos italhoz iszunk egy alkoholmenteset is. Ez lehet akár szénsavmentes víz is, így plusz kalóriákat biztosan nem viszünk be az szeszes italok mellé. Mert kalóriából viszont van bőven az alkoholban.
Ne keverd az italokat!
Talán már észrevetted, hogy a whiskey, a vörösbor vagy a gyomorkeserűk után fokozott fejfájással ébredsz. Nem véletlen, ugyanis ezek a sötét színű italok nagyobb eséllyel ártanak meg, és a másnap sem a legkellemesebb utánuk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a vodkából nem ihatsz annyit, hogy az megártson. Fontos azonban tudnod, hogy a különféle alkoholokat nem célszerű keverned, ezzel ugyanis még inkább megnehezítheted a másnapot. Ha tehát vodkával indítasz, akkor ne válts az este folyamán whiskey-re. Ha borozgatsz, akkor ne keverd azt égetett szeszes italokkal. Nem csak gyorsabban megárt majd, hanem szervezeted is igazi sokk-ként éli meg a megpróbáltatást.
Aludd ki magad!
Sikerült többet innod a kelleténél? Az év végi céges bulin, családi vagy baráti összejövetelen ez bizony könnyen előfordulhat, főleg akkor, ha szívesen fogyasztasz alkoholt társaságban. Ettől nem vagy rossz ember, érdemes úgy időzítened az ilyen irányú lazítást, hogy másnap legyen elég időd kipihenni magad. A szervezetnek ilyenkor sokkal több alvásra van szüksége, ugyanis az italozással együtt az értékes vitaminoknak és ásványi anyagoknak is búcsút mondtál az éjjel.
Tápanyagpótlás
Másnapos gyomorral valószínűleg semmit nem kívánsz majd enni. Mivel azonban vércukor szinted le lesz esve, nagyon fontos, hogy értékes tápanyagokban gazdag ételt vegyél magadhoz. Mindenkinek megvannak a maga trükkjei. Vannak, akik a kovászos uborka levére esküsznek, mások egy meleg, sós levessel vészelik át a macskajajt, de a citromos víz, a cukros üdítők és a gazdag tojásrántotta is népszerű megoldásnak számítanak. Egy-két fájdalomcsillapító is jól jöhet, de amint összeszedted magad, menj a friss levegőre, ugyanis a mozgás, akár egy jó séta is nagy segítség lehet.
Ahány ország, annyiféle alkoholfogyasztási szokás létezik, és ez az ünnepek alkalmával is megmutatkozik. Franciaországban pezsgővel koccintanak, az Egyesült Királyságban a portói a karácsonyi nemzeti ital. Ennek alkoholfoka 18-20 körül van, tehát erősebb a hagyományos boroknál. A spanyolok élnek-halnak a vörösborért, ebből akár a sok-sok éves fajták is gyakran az ünnepi asztalra kerülnek. Ugyan Dél-Afrikában karácsonykor tombol a nyár, itt is zajlik az ünnep, általában brandyt fogyasztanak. Hazánkban a fehér-és a vörösborok a leginkább népszerűek, de a Tokaji Aszú is gyakori szereplője az ünnepi asztalnak. Természetesen a magyar virtushoz illeszkedve a pálinka sem hiányozhat, melyből ma már különleges ízvilággal rendelkező fajták is elérhetőek.
Írta: Kiss Anita
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.