Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
Vitaminok, amelyek felvehetik a harcot a cukorbetegséggel

Cikkek

Vitaminok, amelyek felvehetik a harcot a cukorbetegséggel

A cukorbaj megelőzésére számos módszer létezik, de nemrégen kutatók megállapították, hogy a betegség kivédésére vitaminokat is alkalmazhatunk.

A cukorbaj megelőzésére számos módszer létezik, de nemrégen kutatók megállapították, hogy a betegség kivédésére vitaminokat is alkalmazhatunk.

 

Rengeteg ember küzd cukorbetegséggel világszerte, köztük idősek, túlsúlyos felnőttek és gyerekek is. A diabétesz időben történő felismerése, megfelelő kezelése segíthet abban, hogy ezzel a problémával gond nélkül élhessük a mindennapokat. Elhanyagolása esetén azonban súlyos, halálos következményekkel is szembe kell néznünk. A glükóz a sejtek legfőbb energiaforrása, amelynek egy része az elfogyasztott táplálékból szívódik fel a bélben, a többit a máj állítja elő. A vérből a glükóz belép a szervezet sejtjeibe, a legtöbb esetben a hasnyálmirigyből származó inzulin segítségével. Az inzulin csökkenti a szőlőcukor szintjét a vérben. Ahogy a vércukorszint csökken, az inzulin felszabadulása is csökken a hasnyálmirigyből. Amikor alacsony a vércukorszint, de nincs lehetőség evésre, a máj felszabadítja a tárolt glükózt, ezáltal normál tartományban tartja a vércukorszintet. Cukorbetegség esetén azonban ez a folyamat nem működik megfelelően. Ilyenkor ugyanis ahelyett, hogy a cukor bejutna a sejtekbe, felhalmozódik a véráramban.

 

Az 1-es típusú cukorbetegség főként a fiatalokat érinti. Ebben az esetben a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak, így nem termelődik inzulin, és azt kívülről kell pótolni. Az inzulin hiánya miatt a vércukor nem tud a sejtekbe bejutni, hanem a vérben marad, és magas vércukorszintet eredményez. Az 1-es típusú cukorbetegség általában gyorsan akár napok alatt is kialakulhat, olyan jellegzetes tünetekkel, mint a sok vizelet, a fogyás, és a szomjúság. Okát nem ismerik, de azt feltételezik, hogy genetikai hajlam állhat a háttérben. A 2-es típusú cukorbetegség inkább időskorban jelentkezik. Ekkor ugyan nem pusztulnak el az inzulintermelő sejtek, de nincs megfelelő inzulinhatás, így nem jut elég vércukor a sejtekbe. Végtagzsibbadással, sebekkel, fekélyekkel, viszketéssel, romló látással jár. Kialakulásának esélye bizonyos tényezők esetén magas, így például elhízás vagy magas vérnyomás fennállása esetén. A betegség következtében jelentkező érelmeszesedés miatt szívinfarktus, valamint a veseműködés romlása és vakság is felléphet.

 

Amerikai kutatók szerint a magnézium képes a felére csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Az Észak-Karolinai Egyetem szakemberei ötezer férfi és nő esetében vizsgálták a magnéziumbevitel és a cukorbetegség kockázatának összefüggését. A kutatás kezdetén 18-30 éves vizsgálati alanyok 7,3%-a lett cukorbeteg a 20 évig tartó megfigyelési periódus végére. A cukorbetegség kialakulásának kockázata 47 százalékkal alacsonyabb volt azok esetében, akik szervezete 200 milligramm magnéziumhoz jutott minden ezer kalória elfogyasztásakor, mint azoknál, akiknél ez a mennyiség száz milligrammnál kevesebb volt. A kutatók arra is felfigyeltek, hogy ahogyan nőtt a magnéziumbevitel, úgy csökkent számos gyulladásjelző marker szintje a vérben, illetve a vércukorszintet szabályozó inzulin hormon hatásaival szembeni ellenállás is. Megállapították, hogy a vérben lévő magasabb magnéziumszint az inzulinrezisztencia alacsonyabb szintjével áll kapcsolatban. A magnézium bevitelének növelése tehát fontos lehet az inzulinérzékenység javítása, a gyulladáscsökkenés és a cukorbetegség kockázatának mérséklése szempontjából a kutatás szakemberei szerint.

 

A 2-es típusú cukorbetegség legfontosabb momentuma az inzulinrezisztencia, azaz hogy a hasnyálmirigyben az inzulint termelő béta sejtek nem tudnak megfelelően működni. Dr. Lorraine Gudas, a Weill Cornell Medical College kutatója szerint a cukorbetegség kialakulásában egy korábban nem vizsgált tény is szerepet játszhat: az A-vitamin ugyanis fokozza a béta-sejtek aktivitását, így a vitaminhiány a sejtek normális működésének csökkenésével járhat együtt. Az A-vitamin, illetve provitaminja, a béta-karotin hozzájárul a sejtek egészségéhez, a sejtnövekedéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez. A kutatók kísérletükben egerek béta-sejt fejlődését tanulmányozták. A két egércsoport közül az egyiket genetikailag módosították, úgy, hogy az állatok ne legyenek képesek elraktározni az A-vitamint, a másik csoport tagjain semmilyen módosítást nem hajtottak végre. Úgy találták, hogy az A-vitamin tárolására képtelen egyedek szervezetében gyorsabban haltak el a béta-sejtek, így az állatok nem tudtak inzulint termelni. Amikor a kutatók az egészséges egerektől is megvonták az A-vitamint, a béta-sejtek náluk is pusztulásnak indultak. Ennek következménye csökkent inzulintermelés, megnövekedett vércukorszint volt. Az A-vitaminban dús táplálék adásával azonban e káros hatásokat a visszájára lehetett fordítani. Érdemes ezért magnézium készítményeket és A-vitamin kapszulákat szedni rendszeresen, hiszen e módszerrel segíthető a cukorbaj megelőzése és leküzdése.

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár