• Ingyenes szállítás 14 990 Ft felett!
  • Uniparipa Budapesten akár aznap!
  • +36 20 408 0000 (Minden nap 9-21 óráig)
Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Vitaminpótlás 50 év felett – Sorra vesszük a legfontosabbakat!

Cikkek

Vitaminpótlás 50 év felett – Sorra vesszük a legfontosabbakat!

A változatos és egészséges táplálkozás mellett is szükség lehet az étrend-kiegészítők jelentette mikroelem pótlásra. Különösen így van ez akkor, ha a felgyorsult élettempó, a folyamatos stressz, a visszatérő betegségek, vagy a sok munka és a kevés pihenés rányomja bélyegét mindennapjainkra. Ahogy minden életkorban más és más élvez prioritást, úgy a szervezet is eltérő igényekkel rendelkezik. 

50 felett megváltoznak a prioritások

 

50 év felett megnő a kalcium szükséglet, ízületi problémák jelentkezhetnek, és a mentális, szellemi tevékenység is természetes támogatásra szorulhat. Ez az az életkor, amikorra sokan feljebb lépnek a munkahelyi ranglétrán, több a feszültség, a követelmény, ez pedig igényli a jó minőségű, kiváló felszívódással rendelkező étrend-kiegészítők alkalmazását. Természetesen az olyan általános mikroelemek mellett sem szabad elmenni, mint a C-vitamin. A minden korábbinál szélesebb táplálékkiegészítő választékban azonban igen nehéz elboldogulni. Ha magad még nem is az 50 év felettiek táborát erősíted, akkor is érdemes tudnod – akár szüleid apropóján-, hogy milyen mikroelemek beszerzése javasolt az életminőség javítása és a prevenció érdekében. 

 

Csökkenő kalcium mennyiség 

 

A kalcium a tévhitekkel ellenben nemcsak a csontok és a fogak számára nélkülözhetetlen. Az izmok és az idegek terhelhetősége is múlik rajta. Nem véletlen, hogy 50 éves kor felett a kalciumot jelölhetnénk meg a legfontosabb ásványi anyagnak, ami mindenképpen pótlásra szorul. Nem mindenki tolerálja jól a tejtermékeket, a kelkáposztát vagy a brokkolit. Ugyan érdemes a természetes forrásból történő bevitelre is törekedni, de ha biztosítani szeretnéd szervezetednek a legalább napi 1200 mg kalciumot, akkor étrend-kiegészítőkkel érdemes ezt megtenni. 

 

Bár a foszfor csak kis mennyiségben van jelen a testben, de a kalciummal együttes vegyülete, a kalcium-foszfát a csontok és a fogak ellenállóképességét támogatja. Szintén ezeket segíti a D-vitamin, ami az immunrendszer erősítésében is fontos szereppel bír. A foszfor egyébként a májban, a sajtokban és a tengeri élőlényekben található meg jelentős mennyiségben. Naponta 620-775 mg javasolt belőle. Az említett D-vitaminból a 4000 NE a javasolt. 

 

E-vitamin és Omega-3 zsírsavak

 

Az antioxidánsok körében előkelő helyet foglal el az E-vitamin. Segíti a C-vitamin felszívódását, valamint semlegesíti az akár környezeti hatásoknál fogva is felgyülemlett szabadgyököket. Ez utóbbiak az öregedésért is felelősek. Tudtad, hogy az E-vitamin csökkenti a szívinfarktus és a daganatos megbetegedések kockázatát? Hazánkban sajnos vezető halálozási oknak számítanak a szív- és érrendszeri megbetegedések, ezért az életmóddal és a táplálkozással egyaránt a prevenciót érdemes megcélozni. 

 

Az olívaolaj, az avokádó, az édesburgonya és a spenót bővelkednek E-vitaminban. Napi 8-10 mg bevitelére javasolt ügyelni. Szintén a szív – és érrendszer állapotát tartják egészségesen az Omega-3 zsírsavak. A szív, a bőr és a szemek támogatása mellett a memória javításában is segítenek, erre pedig 50 felett egyre nagyobb szükség van. Az értékes zsírsavakat főként a hazai és a tengeri halak fogyasztásával oldhatjuk meg, de a lenmag és az étrend-kiegészítő formájában történő bevitel is javasoltak ebben a korban. 

 

Az elengedhetetlen magnézium

 

Ahogy telnek az évek, egyre inkább megismerjük saját testünket és annak működését. Sokan már azt megérzik, ha leürültek a magnézium raktárak. Az energia ellátásban, az idegrendszer működésében, a szív- és érrendszer támogatásában fontos szerepet betöltő ásványi anyag több mint 300 féle enzimreakcióban vesz részt. Egészen elképesztő, mennyire befolyásolja általános közérzetünket a magnézium étrend-kiegészítők fogyasztása. Vízben oldódó anyagként, tabletta formájában, granulátumként egyaránt beszerezhető, de a természetes forrásnak számító spenót, tőkehalfilé, mogyoró, tökmag, rozspehely is remek választásnak bizonyulnak. 

 

Q10 koenzim – Nem csak a szépség szolgálatában! 

 

A Q10 koenzim leginkább az arckrémek világából ismert, pedig étrend-kiegészítő gyanánt nélkülözhetetlen a középkorú szervezet számára. Ahogy a kollagén termelése csökken az évek múlásával, úgy történik a Q10 esetében is. Az energikusság, a szív és az agy működésében fontos szerep jut neki. A napi szükséges bevitel 30-300 mg körül mozog. Fontos hangsúlyozni, hogy az életvitel, a táplálkozási szokások és az általános egészségi állapot egyaránt meghatározza, hogy melyik mikroelemből mennyit célszerű bejuttatni napi szinten. 

 

Réz a szív és a csontok védelmében

 

Kevés szó esik a rézről, mint fontos ásványi anyagról, de az évek múlásával erre is érdemes hangsúlyt helyezni. Ugyan konkrét szerepe nincs a szervezet működésében, de számos folyamatot előnyösen befolyásol. Támogatja a vas hemoglobinná alakítását, így az oxigén szállítását. A réz hiányában megnő a szívinfarktus kockázata. A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a rézszint a csontsűrűséggel is kapcsolatba hozható. A napi 1,2 mg elegendőnek bizonyul, ez már akár 6 dkg szardíniával pótolható. Az aszaltszilva, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a mák és a földimogyoró is tartalmaz rezet. Egyébként a rézhiány vashiányos vérszegénységhez, állandó fáradtsághoz, vagy például a bőrpigmentáció kialakulásához vezethet. 

 

50 év felett a komplex multivitaminok már sokszor nem bizonyulnak elegendőnek. Érdemes a megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmazó készítményeket beszerezni, amelyek külön-külön biztosítják a szervezet mikroelem pótlását, és ezzel együtt az életminőség javítását. 

 

Írta: Kiss Anita


Forrás: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/cikkek/50-felett-ezeket-a-vitaminokat-kell-szedni

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár