Egészségmegőrzés az ünnepek alatt - Fókuszálj erre az 5 dologra!

Egészségmegőrzés az ünnepek alatt - Fókuszálj erre az 5 dologra!

Az idei évben minden korábbinál több szó esett az egészségről és annak megőrzéséről. Az év vége felé egyre kevésbé foglalkozunk azonban azzal, hogy mennyire vagyunk képesek megőrizni normál testsúlyunkat, vagy miként töltjük a hirtelen ránk szakadt szabadidőt. Ehhez hozzájön még az is, hogy az adventi hetekben sokan home office keretein belül dolgoznak, ami szintén együtt jár az egészségtelen életviteli szokások kialakulásával.

 

Nem csak az aktuális helyzet, hanem a téli hideg is megköveteli, hogy fokozottan odafigyelj arra, mit eszel, hogyan teszel immunrendszered erősítéséért. A természet olyan tökéletesen megalkotta a szervezetet, hogy a számára optimális táplálékokkal és a rendszeres testmozgással már alapvetően sokat tehetsz az immunerősítés érdekében. Persze nem mehetünk el a pihenés, valamint az étrend-kiegészítők szerepe mellett sem. De miként illeszthető be mindez az ünnepek előtti rohanásba? Valóban a stresszről és a végeláthatatlan teendőkről kell szólnia az adventnek?

 

1. Itt a pihenés ideje!

 

Bár az adventi időszakban is akad bőven feladat, sőt, sokaknál a munka terén is ekkor van a nagyüzem, de érdemes kihozni az év utolsó heteiből a legtöbbet a pihenés kapcsán. Sokak számára ez egyfajta feladat, hiszen munkájukból adódóan gyakran még akkor is a teendőkön jár az eszük, ha egyébként végre a családdal lehetnének. Ha Te is nehezen engeded el magad, akkor itt az ideje, hogy már az adventi hetekben elkezdj hangolódni. Szánj időt magadra, találj ki olyan dolgokat, melyekkel szívesen foglalkozol és segítenek a kikapcsolódásban. Ne feledd, ha az oly lényeges „énidő” nem kap helyet életedben, annak a karrier is kárát láthatja.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy néha bizony éppen akkor kell kicsit megállni, amikor a teendők előtted tornyosulnak. Ilyenkor elég lehet fél nap is arra, hogy új erőkkel töltődj, és átgondoltabban vágj bele feladataidba.

 

2. Néha a mértékletesség a jó választás

 

Nos, ez az, amiről a legtöbben elfeledkeznek a karácsonyi időszakban. Gyakran már az adventi hetekben csábítanak a mézes kalácsok, a mákos bejglik és a finomabbnál-finomabb ünnepi fogások. A magyar ember szeret enni, és erre a hideg időszakban fokozottan kapható. A december egyébként is a nagy lakomákról szól, amikor az adventi vasárnapokon messze több fogás kap helyet az asztalon, mint amennyi egyébként.

 

Hogyan őrizd meg normál testsúlyod? Mit tegyél annak érdekében, hogy a nehezen leadott kilók ne szaladjanak fel újra? A titok, mint az élet oly sok területén, itt is a mértékletességben rejlik. Saját magad érdekében fontos, hogy csak annyi kerüljön a tányérodra, amit még „büntetlenül” elfogyaszthatsz, s ne feledkezz meg mellette a fizikai aktivitásról sem.

 

A mértékletességre egyébként a karácsonyi ajándékok beszerzése kapcsán is érdemes figyelmet fordítani. Bár sokaknál még mindig anyagiakban mérhető a szeretet, de legalább ennyi ember fedezi fel a saját kézzel készült meglepetések erejét, vagy a ténylegesen személyre szóló ajándékok előnyeit. A mértékletességgel nem csak saját pénztárcádat kímélheted meg, hanem arra is lehetőséget találhatsz, hogy kreatív, valóban nagy örömet okozó ajándékkal kedveskedhess.

 

3. Töltsd aktívan idődet!

 

Az ünnepek nem kell, hogy feltétlen csak a maratoni sorozatnézésekről és a hatalmas lakomákról szóljon. A magyar szokásoknak megfelelően ezek elmaradhatatlan elemei a pihenésnek, pedig tény, hogy az aktív kikapcsolódás sokkal inkább szolgálja az új energiákkal töltődés folyamatát. A testmozgással ellensúlyozhatod a töltött káposzta jelentette kalóriatöbbletet, de tulajdonképpen csak rajtad múlik, hogy milyen aktivitással kívánod tölteni a rendelkezésedre álló időt.

 

Akár otthonod falai között is aktív maradhatsz, ehhez pedig remek választás a már régóta elvégezni kívánt feladatok elvégzése. Nem feltétlenül nagytakarításra buzdítunk az ünnepek alkalmával, de például a két ünnep között jó ötlet lehet a szelektálás, ruhatárad újragondolása, így e tekintetben is új megoldásokkal vághatsz majd a következő évbe. Találd meg azokat a teendőket, melyekkel a pihenés mellett némi aktivitásra is ösztönözheted magad- akár a négy fal között.

 

4. Szánj időt saját magadra!

 

Az adventi időszak sokak számára rohangálással, vásárlással telik. Mindezt jelenleg az aktuális járványhelyzet is nehezíti, így a tapasztalatok szerint a stressz-szint is magasabb lehet. Az elmúlt évben felborult életritmus alapvetően nyomhatja rá bélyegét a hangulatra, és bizonyított tény az is, hogy a depresszió bizony nem ismeretlen fogalom a pandémiával összefüggésben. Nagyon fontos, hogy megtaláld azokat az időszakokat, amelyekben kizárólag saját magaddal foglalkozol. Családosként, szüleidnek, nagyszüleidnek segítve és egyúttal a karácsonyra készülve ez nem egyszerű feladat, ám annál inkább szükséges.

 

Ha Te magad rendben vagy testileg, mentálisan, akkor tudsz segítséget nyújtani másoknak és a karácsonyt is olyanná varázsolni, amilyenné szeretnéd. Az önmagadra fordított idő tehát egyfajta befektetésként fogható fel. Mire gondolunk pontosan?

 

Mikor vettél utoljára egy kádfürdőt, amikor teljes körű testápolásban is részesíted magad? Sorakoznak a polcon a kiolvasásra váró könyvek? Már azt sem tudod, mikor beszélgettél egy jót barátnőddel? Ezek ugyan elsőre apróságnak tűnnek, mégis aktívan hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban érezd magad a bőrödben, és mentálisan feltöltődve vágj neki feladataidnak.

 

5. Tervezz, gondolkodj, gyűjts kreatív ötleteket!

 

Ahogyan közeledünk az év végéhez, automatikusan egyfajta számvetést is végzünk. A múlton való merengés helyett azonban érdemes a jövőbe tekinteni és tervezni. Ha nem is az újévi fogadalmakban teljesedik mindez ki, de legyen egy irányvonal, amit akár már újév előtt követni kezdesz. Mindegy, hogy saját vállalkozásod felvirágoztatása a cél, egy mellékállás keresése, esetleg a lakás kreatívan otthonossá varázsolása, a tervezés örömmel és a várakozás izgalmával is eltölt. Ennek előnyeit pedig nem csak pszichés állapotodon, pozitív hozzáállásodon tapasztalhatod meg, hanem az ezek jelentette erős immunrendszer és egészségi állapot előnyeinél fogva is.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás:https://vitafutura.hu/egeszseges-karacsony/
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
 SimplePay vásárlói tájékoztató
Minden jog fenntartva!
© 2021 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.