Előzze meg a fogszuvasodást!

Előzze meg a fogszuvasodást!

Magyarországon a 6 éves gyerekek csupán 41%-a ép fogazatú, pedig a fogszuvasodás megelőzhető. Hogyan? A fogszuvasodás megelőzésének négy alappillére a helyes fogápolás, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres fogászati szűréseken való részvétel, valamint a szájápolási termékek megfelelő fluoridtartalma.

 

A helyes fogápolás esetén hangsúlyozni kell azokat a hibákat, amelyek fogmosás során problémákat okoznak. Sokan erős, vízszintes, előre-hátra tartó mozdulatokkal tisztítják a fogak külső felszínét, elkoptatva a fogak ínyhez közeli részét, a fognyakakat; és így fogérzékenység alakulhat ki. Ezeket a fogfelszíneket körkörös, az ínytől a fogak felé tartó söprögető mozdulatokkal javasolt tisztítani. Továbbá, ha a fogak nyelv felőli részét nem tisztítjuk meg alaposan az ínytől a fogak felé tartó söprögető mozdulatokkal, sok fogkövünk lesz, amely eltávolítását szájhigiénikus vagy fogorvos végzi. A fogak rágófelszínét előre-hátra tartó mozdulatokkal tisztítjuk. Fontos, hogy kis fejű fogkefével a leghátsó fogakat és a nehezen elérhető helyeket is megtisztítsuk. A fogmosás végén érdemes a nyelvet is hátulról előre tartó mozdulatokkal megtisztítani, mert a nyelven telepednek meg a kellemetlen szájszagért felelős baktériumok. Ha elektromos fogkefét használunk, a fogkefe fejének felét helyezzük a fogra, felét pedig az ínyre, tartsuk ott pár másodpercig, ameddig elvégzi a körkörös mozdulatot, majd haladjunk tovább a következő fogunkra. Ne felejtsük el fogmosás után megtisztítani a fogközöket fogselyemmel és fogköztisztító kefével. A fogközök a fogszuvasodás kialakulásának egyik leggyakoribb részei, és ha itt kialakul, általában két fogat érint. Használjunk fluoridos szájvizet a fogmosástól eltérő időpontban, ezáltal hosszabban biztosítva a fluorid jótékony hatását.

 

A megfelelő táplálkozás összetett kérdés. Fontos, hogy próbáljuk betartani a főétkezéseket, és a lehető legkevesebbet nassoljunk étkezések között. A többszöri szénhidrát fogyasztás a fogzománcot kiteszi a szénhidrátok bontásából származó savas támadásoknak, amely fogszuvasodáshoz vezethet. Szomjúságunk csillapítására  fogyasszunk vizet, hiszen az üdítők, gyümölcslevek szénhidráttartalma káros a fogakra. Ha mégis ilyen italokat fogyasztunk, tegyük a főétkezések alkalmával, és fogyasztásuk után mindenképpen mossunk fogat.

 

A fogkrémek és szájvizek fluoridtartalma rendkívül fontos pillére a fogszuvasodás megelőzésének. Az aminfluorid a fogkrémekben levő fluoridok egyik fajtája, melynek  kiemelkedően fontos tulajdonsága, hogy gyorsan és célzottan oszlik szét a szájüregben, s olyan területekre is eljuk a nyállal, ahova esetleg nem érünk el a fogkefével. A fluoridok minden fajtája hozzákötődik a fogzománchoz, megköti a nyálban lévő kálciumot, biztosítva, hogy bármilyen hatás éri a fogakat, kálcium álljon rendelkezésre a fogszerkezet visszaépítésére. Fluoridokra tehát szükség van a szájápolási termékekben a korosztálynak megfelelő mennyiségben: 6 éves korig 1000 ppm, 6 éves kortól 1450 ppm fluoridtartalom ajánlott. Habár a junior és felnőtt fogkrémek azonos mennyiségű fluoridot tartalmaznak, különbség közöttük, hogy a junior fogkrémekben kevesebb a mentol, hiszen a gyerekek a mentolos ízt általában csípősnek találják.

 

Végül, a megelőzés fontos része a rendszeres, évente kétszeri fogászati szűrővizsgálat, hiszen egy fogorvos már a kezdeti szuvasodást is felismeri, amikor még a folyamat visszafordítható. 

 

A négy alappillér betartásával fogaink egészségesek maradnak.

 

Írta: Dr. Tóth Tünde fogszakorvos
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


Webshopunkra jelenleg rengeteg rendelés érkezik és a kollégák nagyon elfoglaltak. Kérjük ne telefonon, hanem email-ben tájékozódj.
telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.