Előzze meg a fogszuvasodást!

Előzze meg a fogszuvasodást!

Magyarországon a 6 éves gyerekek csupán 41%-a ép fogazatú, pedig a fogszuvasodás megelőzhető. Hogyan? A fogszuvasodás megelőzésének négy alappillére a helyes fogápolás, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres fogászati szűréseken való részvétel, valamint a szájápolási termékek megfelelő fluoridtartalma.

 

A helyes fogápolás esetén hangsúlyozni kell azokat a hibákat, amelyek fogmosás során problémákat okoznak. Sokan erős, vízszintes, előre-hátra tartó mozdulatokkal tisztítják a fogak külső felszínét, elkoptatva a fogak ínyhez közeli részét, a fognyakakat; és így fogérzékenység alakulhat ki. Ezeket a fogfelszíneket körkörös, az ínytől a fogak felé tartó söprögető mozdulatokkal javasolt tisztítani. Továbbá, ha a fogak nyelv felőli részét nem tisztítjuk meg alaposan az ínytől a fogak felé tartó söprögető mozdulatokkal, sok fogkövünk lesz, amely eltávolítását szájhigiénikus vagy fogorvos végzi. A fogak rágófelszínét előre-hátra tartó mozdulatokkal tisztítjuk. Fontos, hogy kis fejű fogkefével a leghátsó fogakat és a nehezen elérhető helyeket is megtisztítsuk. A fogmosás végén érdemes a nyelvet is hátulról előre tartó mozdulatokkal megtisztítani, mert a nyelven telepednek meg a kellemetlen szájszagért felelős baktériumok. Ha elektromos fogkefét használunk, a fogkefe fejének felét helyezzük a fogra, felét pedig az ínyre, tartsuk ott pár másodpercig, ameddig elvégzi a körkörös mozdulatot, majd haladjunk tovább a következő fogunkra. Ne felejtsük el fogmosás után megtisztítani a fogközöket fogselyemmel és fogköztisztító kefével. A fogközök a fogszuvasodás kialakulásának egyik leggyakoribb részei, és ha itt kialakul, általában két fogat érint. Használjunk fluoridos szájvizet a fogmosástól eltérő időpontban, ezáltal hosszabban biztosítva a fluorid jótékony hatását.

 

A megfelelő táplálkozás összetett kérdés. Fontos, hogy próbáljuk betartani a főétkezéseket, és a lehető legkevesebbet nassoljunk étkezések között. A többszöri szénhidrát fogyasztás a fogzománcot kiteszi a szénhidrátok bontásából származó savas támadásoknak, amely fogszuvasodáshoz vezethet. Szomjúságunk csillapítására  fogyasszunk vizet, hiszen az üdítők, gyümölcslevek szénhidráttartalma káros a fogakra. Ha mégis ilyen italokat fogyasztunk, tegyük a főétkezések alkalmával, és fogyasztásuk után mindenképpen mossunk fogat.

 

A fogkrémek és szájvizek fluoridtartalma rendkívül fontos pillére a fogszuvasodás megelőzésének. Az aminfluorid a fogkrémekben levő fluoridok egyik fajtája, melynek  kiemelkedően fontos tulajdonsága, hogy gyorsan és célzottan oszlik szét a szájüregben, s olyan területekre is eljuk a nyállal, ahova esetleg nem érünk el a fogkefével. A fluoridok minden fajtája hozzákötődik a fogzománchoz, megköti a nyálban lévő kálciumot, biztosítva, hogy bármilyen hatás éri a fogakat, kálcium álljon rendelkezésre a fogszerkezet visszaépítésére. Fluoridokra tehát szükség van a szájápolási termékekben a korosztálynak megfelelő mennyiségben: 6 éves korig 1000 ppm, 6 éves kortól 1450 ppm fluoridtartalom ajánlott. Habár a junior és felnőtt fogkrémek azonos mennyiségű fluoridot tartalmaznak, különbség közöttük, hogy a junior fogkrémekben kevesebb a mentol, hiszen a gyerekek a mentolos ízt általában csípősnek találják.

 

Végül, a megelőzés fontos része a rendszeres, évente kétszeri fogászati szűrővizsgálat, hiszen egy fogorvos már a kezdeti szuvasodást is felismeri, amikor még a folyamat visszafordítható. 

 

A négy alappillér betartásával fogaink egészségesek maradnak.

 

Írta: Dr. Tóth Tünde fogszakorvos
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.