Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Érdekes módszerek a memóriaromlás ellen

Cikkek

Érdekes módszerek a memóriaromlás ellen

A memória romlása főként idősebb korban jelentkezik, és nagy problémát jelenthet az érintetteknek. Számos praktika létezik e jelenség elkerülése, enyhítése érdekében, de egyes szakemberek különösen érdekes módszerekre derítettek fényt.

A memória romlása főként idősebb korban jelentkezik, és nagy problémát jelenthet az érintetteknek. Számos praktika létezik e jelenség elkerülése, enyhítése érdekében, de egyes szakemberek különösen érdekes módszerekre derítettek fényt.

 

Hangstimuláció állíthatja meg a memóriaromlást?

 

Szakemberek szerint a gyengéd hangstimuláció, mint például egy vízesés hangja, az agyhullámok ritmusával összehangolva idős embereknél elősegíti a mélyalvást, emellett segít abban is, hogy bizonyos szavak az ember eszébe jussanak. A mélyalvás nagyon fontos az emlékezet karbantartásához, de a középkorba lépve sokaknál egyre csökken az alvás minősége, ami a szakemberek szerint idővel memóriaromláshozvezethet. Dr. Phyllis Zee, a Northwestern Egyetem neurológus professzora munkatársaival azt vizsgálta, milyen innovatív, gyógyszermentes módon lehet segíteni ezen a helyzeten, ezért tizenhárom hatvan évnél idősebb személyt vizsgáltak két éjszakán át. Az alanyokat egy éjszakán át akusztikus stimulációval, egy éjszakán át pedig álstimulációval ingerelték. Este és reggel is memóriatesztet végeztettek velük, és azt tapasztalták, hogy az akusztikus stimuláció hatására háromszor nagyobb javulás mutatkozott az eredményeikben. Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az akusztikus stimuláció alvás közben a fiatalok emlékezetét képes javítani, de a mostani kutatás szerint mindez idősebbeknél is működik. Ráadásul jelen esetben egy új módszert alkalmaztak a szakemberek, amely során az egyének agyhullámaihoz igazították az ingereket, ami így a résztvevőknél a lassú hullámú alvás közben megnövelte a hullámok mértékét. A szakemberek további vizsgálatokra készülnek, és abban bíznak, hogy ha bebizonyosodik a módszer hatékonysága, bárki a saját otthonában is alkalmazhatja majd azt, javítva ezzel saját memóriáját.

 

Vörösborral és mogyoróval a memóriaromlás ellen?

 

Amerikai kutatók vizsgálatából kiderült, hogy a vörösbor és a mogyoró a bennük lévő egyik antioxidánsnak köszönhetően segít megelőzni a memóriaromlást. A szakértők úgy vélik, hogy a vörös szőlőben és más élelmiszerekben előforduló összetevő kulcsszerepet játszhat az Alzheimer-kór elleni harcban. A mogyoró, a vörös szőlő, a vörösbor és bizonyos bogyós gyümölcsök is tartalmazzák azt az antioxidánst, amely védelmet nyújt a sejteknek az öregedéssel összefüggő károsodással szemben. Erről az antioxidánsról, a rezveratrolról, már régóta tudni, hogy segít a szívbetegség és egyéb súlyos betegségek megelőzésében. Amerikai szakértők most arra jöttek rá, hogy pozitív hatást gyakorolhat a hippokampuszra is, arra az agyi területre, amely létfontosságú a memória, a tanulás, a hangulat szabályozása szempontjából. A texasi Regeneratív Gyógyászati Intézet Ashok K. Shetty professzor vezetésével készült kutatása szerint mivel az emberek és állatok kognitív kapacitása a középkor után hanyatlásnak indul, az eredmények jelentős következményekkel járhatnak az idősek memóriavesztésének kezelésére. A rezveratrol akár olyan betegeknek is segíthet, akik valamilyen súlyos neurodegeneratív betegségben, például Alzheimer-kórban szenvednek. Shetty és munkatársai arról számoltak be, hogy a rezveratrollal végzett kezelés egyértelmű előnyökkel járt az idős patkányokra nézve a tanulás, a memória és a kedélyállapot szempontjából. Az eredmények azt mutatták, hogy a kontroll patkányokban, akik nem kaptak rezveratrolt, a térbeli tanulási képességek nagyrészt megmaradtak, az új térbeli emlékek létrehozásának képessége azonban jelentős mértékben csökkent. A rezveratrollal kezelt egyedek esetében viszont mind a térbeli tanulás, mind a térbeli emlékek létrehozásának képessége javult.

 

A kevesebb evés felturbózza az agyat?

 

Német kutatók megállapították, hogy az egészséges, de túlsúlyos vizsgálati személyek memóriáját és gondolkodását három hónapon belül 30 százalékkal javította a csökkentett kalória bevitel. A münsteri egyetem neurológus adjunktusa, a kutatást vezető Dr. Agnes Flöel szerint a korral járó szellemi hanyatlás ellen saját magunk is tehetünk. A kutatók feltevése az, hogy a kalória megszorítás az inzulinérzékenység és a gyulladás befolyásolásán keresztül fejti ki jótékony hatását a memóriára és a gondolkodásra. A vizsgálatban résztvevő 49 férfi és nő átlagéletkora 60,5 év volt, testtömegindexük átlaga 28. A kalória megszorító csoport tagjainak nem mondták meg, mit egyenek, csak 1200 kalóriában szabták meg a napi maximumot, valamint azt tanácsolták, hogy egyszerre mindig kisebb mennyiségeket fogyasszanak. Ebben a csoportban az átlagos fogyás 2,3 kg volt. Az ajánlásokat leginkább betartó résztvevőknél az átlag elérte a 3,6 kg-ot. A nagyobb súlyvesztés jelentősebb memóriajavulással járt együtt. Idős emberek esetében azonban vigyázni kell a kalória bevitel csökkentésével, mivel könnyen alultápláltság alakulhat ki náluk.

 

Írta: Kármán Nikola

 

Források: www.vital.hu

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár