Citrom. Leginkább a teázás alapkellékeként gondolunk rá, és a meghűléses időszakokban is gyakran nyúlunk utána. Érdemes azonban egy újszerű szemszögből megvizsgálni a sárga, savanyú, ám annál egészségesebb citrusfélét. A benne megtalálható nagy mennyiségű C-vitamin kétségkívül jótékony hatással van a szervezetre. De hogyan érdemes fogyasztani? Milyen hatást érhetünk el a citrom rendszeres étrendbe illesztésével? Mit várhatunk a citromos víz-kúrától? Tarts velünk, és tudj meg mindent a citrom jótékony hatásairól!

 

Citromos víz a napi rutin részeként

 

A citrom nem csak természetes C-vitamin forrás, hanem B-vitaminok, vas, magnézium, kalcium, antioxidánsok és a szervezet számára hasznos rostok is nagy mennyiségben megtalálhatóak benne. Érdemes a citromos víz fogyasztását beiktatni a mindennapi rutinba, akár a nap folyamán többször is. Egyéni ízlés kérdése, hogy mennyi frissen facsart citromlével tudod és szereted meginni a vizet. Két citrom leve fél liter vízhez általában komfortosan fogyasztható bárki által. Kezdheted ezzel a napot, de akár napközben is ihatod, melynek energetizáló hatásait szintén élvezheted.

 

Erősebb immunrendszer

 

Talán felesleges is hangsúlyozni, hogy a citrom nagymértékben támogatja az immunrendszer optimális működését. Sőt, hozzájárul ahhoz is, hogy a táplálkozással bevitt vas mennyiségét a szervezet jobban tudja hasznosítani. Nem újdonság, hogy vannak olyan mikrotápanyagok, melyek egymás társaságában tudnak leginkább felszívódni. A citrom tartalmazta C-vitamin és a vas tipikusan ilyennek számítanak. Nem pusztán megbetegedés esetén érdemes bevetni a citromos vizet, hanem a megelőzés kapcsán is.

 

Javuló emésztés

 

Tudtad, hogy a citromlé hasonló felépítéssel rendelkezik, mint a gyomorban megtalálható folyadék? Ennek köszönhetően segít az emésztést javítani, s így a méreganyagok is gyorsabban távoznak a szervezetből. Ez utóbbinak pedig előnyeit az egész szervezet funkcionálásának kapcsán megérezheted. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a vastagbél hidratálása, valamint az epe termelése is előnyeit élvezheti a citromos víz fogyasztásának.

 

Hidratálás citromos vízzel

 

Évszaktól függetlenül kiemelt jelentőséggel bír a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Az átlagos testsúllyal rendelkező felnőtt számára legalább három liter folyadék szükséges, ám korántsem mindegy annak forrása. A citromos víz remek döntésnek bizonyul ahhoz, hogy változatosabbá tedd a folyadékfogyasztást, és egyúttal immunrendszeredet is erősítsd.

 

Növeli az energiaszintet

 

A citromos víz fogyasztása után azonnal érezni fogod, hogy energikusabb vagy és jobb kedélyállapotnak örvendesz.  Vannak, akik kifejezetten a kávé kiváltására döntöttek a citromos víz mellett, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a dolog bizony működik.

 

Citrom a bőr egészségéért

 

A citrom nagyon sok antioxidánst tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek a szabadgyökök elleni védekezésben. Már néhány nap után láthatóan javul bőröd állapota, simább és rugalmasabb lesz bőröd. A ráncok kialakulásának kockázata is csökkenthető ilyen módon, ha tehát a fiatalosabb külső ellen szeretnél tenni, akkor ezt a citromos víz rendszeres fogyasztásával természetes módon teheted meg.

 

Fogyni szeretnél? Citromot a pohárba!

 

A világhálón megszámlálhatatlanul sok csodatippel találkozhatunk, melyek a biztos fogyást ígérik. A villámdiéták és a szigorú kalóriamegvonáson alapuló módszerek azonban hosszú távon nem tarthatóak, sőt, egészséged is kárát láthatja ezeknek. A citromtól önmagában sem kell azt várni, hogy majd leolvasztja rólad a kilókat, viszont tény, hogy aktívan hozzájárul a súlycsökkentő életmód sikeréhez. Hogyan teszi ezt? Csökkenti az éhségérzetet, és telítettségérzetet tapasztalhatsz fogyasztása után. Kevésbé érzel majd ingert a nassolásra és a folyamatos evésre, ráadásul az anyagcsere fokozásában is számíthatsz az alapanyagra.

 

Felejtsd el az elsavasodott szervezetet!

 

Az egészségtelen életmód és étkezés következtében a mai kor embere számára nem ismeretlen az elsavasodott szervezet és annak minden hátulütője. Bár a citrom savanyú ízéről azt gondolhatnánk, hogy savas, mégis kitűnő lúgosító hatással rendelkezik az. S hogy miért érdemes odafigyelni a szervezet savasságára? A probléma olyan betegségekkel hozható összefüggésbe, mint a daganatos megbetegedések, a cukorbetegség, sőt, akár az Alzheimer kór is. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy a természetes alapanyagokat, így például a citromot is érdemes bevetni a lúgosítás érdekében.

 

Védelem a vírusok és baktériumok támadásaival szemben

 

Ez nyilvánvalóan visszavezethető arra, hogy a citromos víz támogatja az immunrendszer működését. De még mennyire, hogy ezt teszi! Az étrend-kiegészítők formájában bejuttatott C-vitamin hasznosulásának sokszorosa érhető el akkor, ha természetes forrásból visszük be a mikroelemet. Ha meghűléses panaszokkal, influenzás tünetekkel szembesülsz, jó ötlet a régi, bevált citromhoz nyúlni. Nem pusztán meleg tea formájában, hanem citromos vízként is. A vízben ráadásul nem fog az értékes C-vitamin elpusztulni, és így annak minden hatékonyságával együtt viheted be szervezetedbe. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy akik rendszeresen fogyasztanak citromos vizet, nagyobb eredménnyel veszik fel a küzdelmet az esetleges megbetegedésekkel, vagy egyáltalán el sem kapják azokat.

 

Kálium és magnézium: nélkülözhetetlenek az agyműködéshez

 

Bár sokan a C-vitaminra asszociálnak a citrom kapcsán, de más mikrotápanyagok is bőségesen megtalálhatóak abban. A kálium és a magnézium például jótékony hatással van az agyműködésre és az idegekre. A szellemi egyensúlyon megteremtése a mindennapi teljesítmény kapcsán korántsem elhanyagolható, de a pszichés harmónia érdekében is célszerű ilyen módon tenni. Ha hajlamos vagy a depresszióra, vagy nehezen kezeled a stresszt, akkor a rendszeres citromos víz fogyasztása is segítséget jelenthet.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://naturhirek.hu/2017/10/12/14-ok-reggeli-citromos-viz-mellett/