Fehér foltok a bőrön - vitiligo, mint betegség

Fehér foltok a bőrön - vitiligo, mint betegség

Június 25-én van a vitiligo, vagy fehérfoltos bőrbetegség világnapja. De mi is ez a betegség? Hogyan alakul ki, hogyan kezelik és mit tehetünk, ha ilyen tüneteket észlelünk?

 

Hazánkban 100.000-200.000 embert érint a vitiligo nevű bőrbetegség, melynek hátterében a pigmenttermelő sejtek (melanociták) működésének hiánya áll. A bőr foltokban elveszíti a pigmenttartalmát, így azokon a helyeken fehér foltok jelennek meg.Sokan csak egyszerű kozmetikai problémaként kezelik,a vitiligo azonban ennél összetettebb betegség.

 

A vitiligo okai, tünetek 

 

Kialakulásának pontos okai nem tisztázottak. A mai álláspont szerint a vitiligo hátterében autoimmun betegség áll, vagyis a szervezet maga zavarja meg a pigmentsejtek működését. Erre utal, hogy sokszor más autoimmun betegség is fennál, társbetegségek kísérhetik. Például pajzsmirigy betegség, savhiányos gastritis, cukorbetegség, Addison-kór, vagy vészes vérszegénység. Az elváltozás 30%-ban genetikai adottság, családi halmozódás megfigyelhető.Komoly lelki tarumák után is előfordulhat.

 

A folyamatot a bőr színét adó melanin hiánya okozza: a festékanyagot előállító sejtek elhalnak, vagy működésük leáll, melynek következtében a bőrön egyre növekvő kiterjedésű fehér foltok jelennek meg.

 

A betegség első jelei rendszerint az arcon, vagy a kézfejeken jelentkeznek.

 

Vitiligo típusai


-  fokális - a test néhány pontján jelentkező fehér foltok

 

-  szegmentális - nagyobb részen jelentkező foltos festékhiány

 

-  generalizált - a test nagy részén jelentkező, sokszor szimmetrikusan több testtájra is kiterjedő foltok.

 

Vitiligo diagnózisa

 

Mivel több betegség és gyógyszeres kezelés velejárója is lehet fehér foltos bőrelváltozás, így nagyon fontos a szakorvos által végzett diagnózis felállítása.

 

Nem minden fehér folt vitiligo

 

Vannak olyan betegségek, melyek bőrtünetei nagyon hasonlítanak a vitiligohoz.Főként a háton és a mellkason megjelenő fehér foltokat okozhat a napgombának nevezett bőrbetegség. A gomba által termelt anyag gátolja a melanociták működését, ezért napozást követően a gombától károsított részeken elmarad a barnulás. Egyéb bőrbetegségek, például a pikkelysömör, vagy ekcéma is foltokban jelentkező bőrelváltozásokat okozhat, illetve a  gyulladásból visszamaradt fehér foltok,de egyes gyógyszerek és kenőcsök is okozhatnak fehér foltokat a bőrön.

 

Panaszok esetén a mielőbbi orvosi vizsgálat azért is indokolt, mert foltokban jelentkező festékhiányt okozhatnak például bizonyos bőrrák típusok is pl. a pikkelyes sejt karcinóma (SCC).

 

Vitiligo kezelése

 

Sajnos jelenleg gyógyíthatatlan ez a betegség. Ha nagyon nagy a pigmenthiány kiterjedése, mindenképp szakorvost kell felkeresni, mert ilyenkor a társbetegségeket is felderítik és a beteg komplex terápiában részesül.A bőrgyógyászati kezelés hosszadalmas lehet és több hatóanyagot is ki kell próbálni, amíg a tünetek csökkenek.

 

Kezelési módszerek:


-  szteroid kezelés - hatására repigmentációra van remény, de a kezelés legalább 3 hónapig tart és sokszor D vitamin kiegészítő kezelést is alkalmaznak. Fontos a kezelés alatt a szteroid mellékhatásával számolni. A hosszú távú kezelés mellékhatása lehet az atrófia, striák kialakulása.

 

-  immunmodulánsok - szintén helyileg alkalmazzák.Kevesebb, de igen komoly mellékhatással (limfómák, egyéb daganatos betegségek) kell számolni.

 

-  PUVA-kezelés és UV-B kezelés - fotokemoterápiás kezelések közé tartoznak. A PUVA az UV-A sugárzás és psoralen kombinációját jelenti. Csak kisfokú pigmenthiánynál hatékony kezelési mód.

 

-  depigmentáció - ha a bőrfestékhiány nagy felületet érint, akkor a nem érintett területeken melanint lebontó hatóanyagokat alkalmaznak.

 

Kezdeti tüneteknél, vagy kis kiterjedésű foltok esetében elegendő lehet az adott területen önbarnító termék használata. Ma már számos termékcsaládnak van önbarnító terméke spray, vagy krém állagban, melyeket a foltokra körültekintően alkalmazva halványíthatjuk a különbséget a foltok és a bőr tónusa között.

 

Arcon levő vitiligós foltokat alapozókkal is lehet korrigálni, melyek szintén többféle állagban és árnyalatban kaphatók.

 

Ne felejtsük el, hogy mindenképpen szükséges magas faktorszámú fényvédő használata ezeken a területeken, mert itt a bőr minimális védelmi rendszere is hiányzik!

 

Írta: Dr. Szikora Gyöngyvér

 

Forrás: www.immunkozpont.hu; www.dermatica.hu; www.webbeteg.hu
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.