Frontok fogságában, avagy mit tehetünk frontérzékenység esetén?

Frontok fogságában, avagy mit tehetünk frontérzékenység esetén?

Gyakran fáj a fejed? Nehezen viseled a változékony időjárást? Ez utóbbiban nincsen hiány hazánkban, az idei nyár pedig kétségkívül sok meglepetést tartogatott már eddig is ilyen téren. A frontokról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak az időseknek okoznak problémát. Tény pedig, hogy tulajdonképpen korosztálytól függetlenül diagnosztizálnak ma már frontérzékeny betegeket. A helyzetet csak fokozza az, ha a páciens krónikus megbetegedéssel küzd, szív-és érrendszeri problémák érintik. Vajon kénytelenek vagyunk életminőségünket beáldozni a frontok miatt? Vagy létezik hatékony megoldás arra, hogy kevésbé viseljen meg az időjárás hirtelen változása? Cikkünkben ennek járunk utána.

 

Fontos a kivizsgálás!

 

A frontérzékenység tünetei rendszerint más betegségek jeleivel is összetéveszthetőek. Nagyon fontos, hogy egészségtudatosan élve odafigyeljünk arra, milyen testi panaszokkal szembesülünk. A tényleges kivizsgálás egy visszatérő fejfájás vagy szédülés esetén valóban hasznos lehet, de ha kizárólag frontok idején fordulnak elő a panaszok, akkor jó eséllyel a frontra érzékenyek táborát erősítjük. Vannak, akik az immunrendszer gyengeségében keresik a választ, mások egyszerűen genetikából vagy életmódból adódóan reagálnak másként a frontokra.

 

Nem mindegy, hogy hideg vagy meleg!

 

Persze annak, aki mindkettőre érzékeny, tulajdonképpen a fájdalom és a rossz közérzet szempontjából mindegy is. Viszont egyesek csak a hideg, vagy csak a meleg érkezését érzik meg. Amikor hidegfront érkezik, akkor a páratartalom és a hőmérséklet lecsökken, a légnyomás pedig nő. Ilyenkor a vérnyomás emelkedik, szaporább szívverés érzékelhető, nyugtalannak érezhetjük magunkat, pláne, ha nagy szél is kíséri a hidegfrontot. A reumával, keringési zavarokkal küzdőknek ilyenkor fokozottan kell figyelniük magukra.

 

melegfront esetében a páratartalom és a hőmérséklet is emelkedik, viszont a légnyomás csökken. Az erre érzékenyek szapora pulzust és légzést tapasztalhatnak magukon, de az erős fejfájás, a fáradékonyság és az ingerlékenység is a frontra utaló jelek. Érdemes tudni, hogy a meleg hatására nőhet az infarktus kockázata, allergiás panaszaink erősödhetnek, a vérnyomás pedig csökkenni fog. Mindezek főként a szív-és érrendszeri panaszokkal élőktől igényel nagyobb odafigyelést akár a folyadékbevitel, akár a napi rutin összeállításakor.

 

Bárki lehet frontokra érzékeny?

 

Ma már sajnos azt kell mondanunk, hogy igen. Ugyanakkor vannak olyan csoportok, melyeket fokozottan érinthet a probléma. Mint már említettük, az érrendszeri betegséggel érintettek általában érzékenyek az időjárás változásaira. A magas vérnyomás ma már népbetegség, ezért a lakosság jelentős része megérzi az időjárás változását, sőt, kifejezetten rosszul reagál arra. Természetes a kor is hatással van arra, mennyire tolerálja a szervezet a változékony időjárást. 50 év felett fokozott odafigyelést igényel e terület is. Sajnos a kisgyermekek sem számítanak kivételnek, már ők is érzékenyek lehetnek a frontokra.

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyenge immunrendszerrel rendelkezők szintén érintettek, ezért nagyon fontos, hogy annak erősítése érdekében tegyünk meg mindent. Néha elegendő csak néhány étrend-kiegészítő fogyasztása, máskor viszont teljes életmódváltás válhat szükségessé. A súlyfelesleggel rendelkezőket rendszerint érintik a szív-és érrendszeri megbetegedések, de ez utóbbiak nélkül is kevésbé tolerálják a frontokat. A meleg számukra egyébként is problémás terület, de a hideg frontok ellen sem védettek.

 

Mit tehetünk frontok esetén?

 

A prevenció kiemelt jelentőséggel bír. Ha tehetjük, a frontok idején pihenjünk sokat, és mindenképpen fogyasszunk sok folyadékot. A vitamindús ételek, az egészséges táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás alapvetően erősítik az immunrendszert, és az efféle életmódváltással javulhat a frontokra való érzékenység. A magnézium és a kálium nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Ha természetes forrásból vinnénk ezeket be, akkor a paradicsom, a banán, a narancs vagy például a búzakorpa remek döntés lehet. A citromfű és a cickafarkfű jól jön a házi patikában, az ezekből készített tea nyugtatja a szervezetet. Válasszunk szálas teát, mely minden értékes hatóanyagot tartalmaz.

 

Egyszer úgyis vége lesz!

 

Mielőtt azonban minden front érkezését valami rosszként élnénk meg, inkább fókuszáljunk az élet egyéb területeire. A túlhajszoltság helyett fontos, hogy olyan munkát találj, melyben örömödet leled. Ha elfoglalod magad, akkor a testi panaszokra is kevésbé figyelsz. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a folyadékbevitelt. Ha keveset iszol, az is okozhat szapora szívverést vagy fejfájást. Változtass rossz szokásaidon, és könnyebben veszed majd az időjárás változásait is.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/idegrendszeri-betegsegek/hidegfrontra-vagy-a-melegfrontra-erzekeny-igy-deritheti-ki/7bhnpqd
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.