A téli, zord időben, amikor a hőmérséklet jóval a komfortzónánk alatt van, jobban esik a forró fürdő és a meleg lakás hőmérséklete, azonban ezek a bőrünk ellenségei is lehetnek, ha nem tartjuk a mértékletességet. Ráadásul a bőr faggyúmirigyei is kevesebb zsiradékot termelnek, így könnyen meggyengül a bőr természetes védőrétege.


Mivel csökkentheted vagy enyhítheted a bőr szárazságát hideg időben?


Kerüld a forró fürdőket


Hosszú fürdés helyett inkább a gyors zuhanyzást válaszd. Igaz, jól eső érzés, ha átmelegíti a testet a forró fürdőzés, de annál inkább kiszárítja a bőrt. Tusoláshoz, fürdőzéshez ajánlatos olajos termékeket használni, ami már használat közben óv és védőréteget képez.


Hidratáló termékek


Fürdés után mindenképp, de ajánlatos napi kétszer is egy testesebb ápoló krémmel, balzsammal vagy olajjal átkenni legalább a végtagokat, de ha lehet, akkor az egész testet. Később meghálálja meglásd!


Kezek védelme


A kezek kiszáradása csökkenthető kesztyű viselésével, ezért ha elindulsz otthonról, mindig vidd magaddal, mert nem csak melegít, de véd a hideg széltől, fagytól, melyek gyorsan szárítják a bőrt.  A gyakori kézmosás és fertőtlenítő használat is hozzájárul, hogy gyorsabban gyengül a kéz bőrének védőrétege, ezért az arc után a kezünk a leggyakrabban krémezett testrész. A szép kezek nem csak esztétikailag, hanem leginkább komfortérzetben fontosak, hogy ápoltak legyenek.


Folyadékfogyasztás


Te mennyit iszol egy nap? Ne feledkezz meg arról, hogy a víz bevitele nagyon fontos. Legtöbb sejtünk (a zsírsejteket kivéve) legfőbb alkotója a víz, így a bőrünk egészségében is nagy szerepe van. Nem véletlenül mondják, hogy a szép bőr titka a vízivásban (is) rejlik. Legalább két-három liter folyadékot igyál meg a nap folyamán, és ennek előnyeit bőröd állapotán is megtapasztalhatod majd.


Időjárási tényezők


Fűtési szezonban használjunk párásítót a lakásban, vagy illatos olajokkal párologtassunk. Érdemes minden nap legalább egyszer 5 percnyit szellőztetni friss levegővel. Lehetőleg töltsünk kevesebb időt nagyon meleg, vagy nagyon hideg időjárási viszonyok között, ami ugyancsak szárítja a bőrfelszínt.


Kerüld a stresszt


Bőrünk állapota bizonyos mértékben összefügg a szellemi állapotunkkal. A túlzott stressz gyengíti az immunrendszert, károsítja a bőr védekező mechanizmusait, ami így sokkal több nedvességet veszít. Ha lehetőséged van, akkor relaxálj vagy meditálj.


Óvatosan a mosószerekkel!


A mosás után a ruhákban megragadt maradványok irritálhatják a bőrt, ezért igyekezz minimális mennyiségű mosószert használni, és kerüld az illatos öblítők és szövetlágyítók használatát. Újonnan vásárolt ruhádat is érdemes kimosnod az első használat előtt.


Minél előbb érdemes elkezdeni ápolni a kiszáradt bőrt, mert annál gyorsabb lesz a regenerálódás. Ha SOS kezelésre van szükség, akkor kérdezzük meg mi lehet a legmegfelelőbb készítmény a problémánkra, az Unipatika szakszemélyzete, dermokozmetikai tanácsadói készséggel segítenek ebben.


Írta: Bálint Tímea