Hasznos tudnivalók az eReceptről

Hasznos tudnivalók az eReceptről


Az elmúlt hetekben nagyon sok visszajelzést kaptunk, hogy sokan nincsenek tisztában az eRecept által hozott változásokkal és hogy pontosan mi is az az eRecept. Ezért úgy gondoltuk, hogy most egy cikk keretében bemutatjuk a fontosabb tudnivalókat, az ÁEEK tájékoztatója alapján.

 

Hogyan történik a receptfelírás? Mi az eRecept? Mi a felírási igazolás?

 

Az eRecept olyan elektronikus recept, melynek tartalma az orvosifelírást követően automatikusan megjelenik a Térben (EESZT). Az ígyfelírt eReceptrõl az orvos – 2019. december 31-ig minden esetben – ahagyományos, jól ismert receptet pótló, azzal formailagmegegyező felírási igazolást készít, melyet a rendelés során átad Neked.

 

Az elektronikus recept egyszer váltható ki akkor is, ha Nálad ott maradt a felírási igazolás.Gyógyszerészed a TAJ-számaalapján tud segíteni, hogy még mely receptjeit tudod kiváltani. Az EESZT Lakossági Portálján (eeszt.gov.hu) Te ismegtekintheted kiváltott és még kiváltásra váró vényeidet.


 

Kapok- e a jövőben is papírreceptet?

 

Ha az orvosod valamilyen oknál fogva nem tudja elektronikus úton felírni a vényedet (pl. az otthonodban történik areceptírás, vagy megszakad az internetkapcsolat a Térrel), a továbbiakban is lehetőséged van papírvény kiállítására.A papíralapú vény gyógyszertári kiváltása a megszokott módon – a recept átadásával – történik. Ebben az esetbena receptadatokat a gyógyszerész rögzíti az EESZT-be.

 

Hogyan válthatom ki a gyógyszereimet?

 

Saját részre felírt eRecept esetében:

  • Új típusú, TAJ-számot tartalmazó személyiigazolvánnyal (eSzemélyi), és a kártyához tartozó 6jegyű PIN-kód megadásával.
  • Régi típusú személyi igazolványának és TAJkártyájánakbemutatásával.
  • Az orvostól kapott Felírási igazolás átadásával.

 

14 év alatti gyermek, valamint más személy részére felírteRecept esetében:

– Az orvostól kapott Felírási igazolás átadásával.

 

Hagyományos, papíralapú vényesetében a kiváltás úgy történik, mint régen, a recept átadásával.

 

Helyettesíthetőség

 

Amennyiben a helyettesíthetőséget orvosod a vényen nem tiltja meg, a receptkiváltás során gyógyszerészednekjogszabályban rögzített kötelessége tájékoztatni arról, hogy van-e lehetőséged a felírt gyógyszert azonoshatóanyagú és kedvezőbb árú termékkel helyettesíteni.

 

Milyen előnyei vannak az eReceptnek?

Receptjeihez Te is és kezelőorvosod is hozzáférhet azEESZT-n keresztül. A kiváltott és a még kiváltásra váróvényeid egymástól jól elkülönítve jelennek meg a Térben.Háziorvosod vagy szakorvosod nyomon követheti, ki milyengyógyszert írt fel Neked, és a felírt gyógyszerek közülmelyeket váltottad ki. Új gyógyszer felírása előtt a szakorvosod megnézheti, hogy az állandóanszedett gyógyszereidnek hatóanyaga ütközik-e az új gyógyszereddel, így jobbanösszehangolhatja régi és új gyógyszereidnek adagolásait.

Az EESZT internetkapcsolattal bármikor elérhető, így nemkell megjegyezned milyen gyógyszereket szedtél régen. Az EESZT-vel áttekinthetőbbé válik a betegellátás, nő abetegbiztonság.

 Milyen adatokat küldhet fel az orvoson a Térbe?

 

Az EESZT fokozatosan fejleszti az elektronikus egészségügyiszolgáltatások körét. Ahhoz, hogy egészségügyi adataid teljeskörűen rendelkezésére állhassanak, szükség van a Te közreműködésedre is!

 

Orvosodnál tudsz érdeklődni az EESZT-be felkerült egészségügyi dokumentumaidról, receptjeidről!

 

Az EESZT szolgáltatásával Te és kezelőorvosod ishozzáférhet az általad szedett gyógyszerek listájához,valamint egészségügyi dokumentumaidhoz.

 

A Térben (EESZT) tárolt egészségügyi adataid áttekintéséhezlépj be az EESZT Lakossági Portáljára (eeszt.gov.hu) ügyfélkapusazonosítóddal, vagy vedd igénybe a kormányablaksegítségét!

 

Bővebb információkat az EESZT-ről az e-egeszsegugy.gov.hu oldalon találsz.

 

 

Forrás: Állami Egészségügyi Ellátó Központ
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


Webshopunkra jelenleg rengeteg rendelés érkezik és a kollégák nagyon elfoglaltak. Kérjük ne telefonon, hanem email-ben tájékozódj.
telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.