Hogyan függ össze a táplálkozás a fogak állapotával?

Hogyan függ össze a táplálkozás a fogak állapotával?

Fogaink mindennapos használatban vannak, nélkülük pedig elképzelhetetlen az esztétikus megjelenés, valamint a megfelelő emésztés. A szájhigiéniára való odafigyelés kiemelt jelentőséggel bír, de a táplálkozás szempontjából sem mindegy, hogy mi kerül a tányérra. Az évek múlása természetesen hatással van a fogazatra is, de a megfelelő fogtisztítással és táplálkozással megőrizhető a fogak épsége egészen hosszú ideig.

 

A fogszuvasodás a leggyakoribb fogászati megbetegedés!

 

Talán nem hat újdonságként a tény, hogy a fogszuvasodással fordulnak a legtöbben szakemberhez. A fog főként az úgynevezett dentinből, vagyis egyfajta rugalmas csontos állományból áll össze. Ebben található meg a fogbél, melyet idegrostok, nyirok-és vérerek hálóznak be. A fog kívülről fogzománccal borított, amelyben nincsenek idegek, de az emberi test legkeményebb szöveteként számon tartható. Így ha fogfájással szembesülünk, akkor a fog romlása, a fogszuvasodás már elérte a fogbelet. De mégis mi okozza a fogszuvasodást?

 

Fő okozói a baktériumok, nevesítve a Streptococcusmutans, mely olyan savakat termel, amik megtámadják a fogzománcot, a dentint. A folyamat során kioldják belőle a baktériumok az ásványi anyagokat, majd a fogbélhez jutva az ott levő idegek miatt már fájdalommal is szembesülhet az érintett. Ha a fog felületén fehéres foltok jelennek meg, amelynek közepén fekete folt látható, akkor biztosan fogszuvasodással van dolgunk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hátsó fogak gyakran érintettek, és a fogak közötti rések és a barázdák is fokozottan veszélyeztetettnek számítanak a fogszuvasodás kapcsán.

 

Cukor, a fogak fő ellensége

 

Mint korábban már említettük, az elfogyasztott táplálékok nagy hatással vannak a fogak állapotára. Kevesen tudják, hogy a baktériumok szaporodásukhoz cukrot használnak fel, végtermékükként pedig létrejönnek azok a savak, melyek roncsolják a fogak felszínét. A mikrobák számára tehát minden, ami szénhidrátokban és cukorban gazdag, ideális táptalaj az életben maradáshoz. Az édességeket, süteményeket, cukros üdítőket és készételeket fogyasztók tehát a kellő szájhigiénia hiányában számíthatnak arra, hogy fogaik gyorsabban romlanak a tudatos étkezésre figyelő társaiknál. Persze azok sincsenek biztonságban, akik rajonganak a tésztákért, a péksüteményekért és a rizsért. A bennük levő keményítőt ugyan nem tudják a baktériumok lebontani, de miután a nyál enzimjei kisebb alkotóelemekre bontották a keményítőt, az már ideális a baktériumok számára.

 

A magas cukortartalom egyébként a természetes eredetű alapanyagok esetében is problémát okozhatnak. Tény azonban, hogy a friss gyümölcsök kevésbé kártékonyak, mint azok aszalt változatai, már csak a cukortartalom mennyisége miatt is. Érdemes tudnod, hogy a méz is károsítja a fogakat, ezért ilyesmi fogyasztása után célszerű mihamarabb fogat mosni.

 

Félre a folyamatos nassolással!

 

Sokan hajlamosak arra, hogy két főétkezés között is folyamatosan rágcsáljanak, nassoljanak. Ez nem csak a mérleg mutatta értéken mutatkozik meg előbb vagy utóbb, hanem a fogak állapotára is rányomja a bélyegét. Ha mindenképpen szükség van köztes étkezésre, akkor azt egyetlen alkalommal intézzük el, és ne folyamatosan történjen a rágcsálás.

 

Nyálképző alapanyagok

 

Érdemes tudni, hogy a nyál mintegy lemossa a fogakról az ételmaradékokat. A keletkezett savak egy részét semlegesíteni is tudja, így a fogszuvasodás megelőzésének szempontjából is fontos szerep jut neki. A nyálban levő magnézium, foszfor és kalcium hozzájárulnak ahhoz, hogy a fogakba visszaépüljön az elveszített mennyiség. S hogy mit érdemes fogyasztani, ami fokozott nyálképző hatással rendelkezik? A saláták, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák egyaránt ajánlottak, ezek ugyanis fokozzák a nyáltermelést.

 

Naponta többszöri fogmosás

 

Gyermekkorunktól fogva azt sulykolják belénk, hogy a fogmosás elmaradhatatlan. Naponta kétszer célszerű a fogkeféért nyúlni, de ha hajlamosak vagyunk két étkezés között is enni, vagy édességet fogyasztunk, akkor mihamarabb ismét célszerű megmosni fogainkat. Kevesen tudják, de ha olyan savakat tartalmazó élelmiszert fogyasztunk, mint például az ecetes uborka, a citrusfélék, akkor egy kicsit mindenképpen várni kell a fogmosással. A savas ételek ugyanis felpuhítják a fogzománcot, melyet az utána közvetlen fogmosással mintegy lesúrolhatunk a fogakról.

 

Vannak, akik pár másodperces fogmosással is beérik, pedig ennyi idő alatt lehetetlen a fogakat minden oldalról alaposan megtisztítani. Érdemes tehát időt szánni a fogápolásra, és a fogselyem használata sem maradhat el. Ha fogmosás közben rendszeresen vérzést tapasztalsz, akkor valószínűleg fogkővel és a vele gyakran társuló ínygyulladással van dolgod. Ez azért veszélyes, mert magában hordozza a fogágy-megbetegedés kockázatát. Ne hanyagold el a dolgot, hiszen saját fogaid elvesztésével is együtt járhat a helyzet. A szakember időben történő felkeresésével megmenthetőek a fogak még fogszuvasodás esetén is.

 

A táplálkozással összefüggésben tehát elmondható, hogy az egészséges életmód a fogak állapota kapcsán is megmutatja jótékony hatásait. Az alkohol, a dohányzás fokozott veszélynek teszik ki a fogakat. Míg a rendszeres alkoholfogyasztás hiánybetegségekhez és ennél fogva a fogak romlásához is vezethet, addig a dohányzás a kalciumhiány mellett a fogak elszíneződésében is szerepet játszik.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/fogaszat/az-egeszseges-fogak-nyomaban/f6cdntm

 
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.